gezonde snelle maaltijd

Een gezonde en snelle maaltijd op tafel. Tips + recepten

Eten & Drinken By mei 23, 2021 No Comments

Van die dagen waarop het hectisch is rond het avondeten kent iedereen. In plaats van op de A1 is het avondspits thuis. De kinderen moeten of naar sport of zijn moe. Je bent nog even met iets bezig en de kinderen willen je aandacht. Soms kan dat ontzettend stressen zijn en dat is niet fijn.  Daarom hebben we hier wat tips voor je om toch een gezonde en snelle maaltijd te maken.

Tips voor een gezonde en snelle maaltijd

Koken kan heel leuk zijn, maar niet iedereen heeft altijd zin om elke dag een aantal uur in de keuken bezig te zijn. Niet zo vreemd, we hebben ook wel andere dingen te doen. Doordeweeks willen we dan ook niet te lang in de keuken hoeven staan en is een makkelijke maaltijd maken een must. Daarom hebben we hier wat tips waar we hopen dat jij ook wat aan hebt!

Alles valt en staat met planning

Klinkt heel cliché, maar het is toch echt waar. Met je planning staat of valt alles. Daarom is het een goed idee om na te denken over een weekmenu. Doe dit in het weekend zodat je een planning voor de aankomende week kunt maken en hier de boodschappen naar kunt doen.
Bedenk hierbij wat je iedere dag wilt koken, welke ingrediënten jij daarbij nodig hebt, welke producten je bijvoorbeeld nog in de vriezer hebt liggen en natuurlijk hoe lang iets houdbaar is. Doe je 1 keer per week boodschappen of vind je het niet erg om in de komende week nog iets bij te halen?

De voorbereiding

Het belangrijkste om zonder stress een gezonde en snelle maaltijd op tafel te zetten is de boodschappen in huis te hebben. Ook belangrijk is om de lat niet te hoog te leggen of het jezelf moeilijk te maken. Het komt soms voor dat je een ingrediënt vergeten bent. Neem bijvoorbeeld de ui. Ga dan niet naar de supermarkt als het niet noodzakelijk is. Je kunt dit prima weglaten of vervangen voor iets anders mocht je dat willen. Het is al fijn dat je een gezonde snelle en verse maaltijd maakt.

Ook kan het erg handig zijn om zoveel mogelijk van tevoren klaar te maken. Snij de groenten bijvoorbeeld alvast en zet die in een pan water, zo hoef je die later alleen nog maar te koken. Dit geldt natuurlijk ook voor het schillen van aardappelen. Een goede basisvoorraad en kruiden in huis hebben is altijd handig. Je grijpt op deze manier niet snel mis.

Het invriezen van gezonde snelle maaltijden

Een must! Kook voor meerdere dagen. Pasta is zo’n voorbeeld wat je heerlijk vers en gezond kunt maken en tevens kunt invriezen. Maak de pan met pasta een keer zo groot als normaal. Zo eten jullie dezelfde avond de helft op en gaat de andere helft in de vriezer. Let op: wanneer je maaltijden in de koelkast of vriezer wil bewaren laat het dan eerst afkoelen in een bakje zonder een deksel erop. Doe de deksel er pas op wanneer het eten geheel afgekoeld is.

Koop in de aanbieding grootser in

Zorg dat je altijd groenten en vlees of vis in de vriezer hebt liggen. Eigen vers gemaakte pastasaus mag daar natuurlijk ook niet ontbreken en denk aan prei, erwten, spinazie of bonen. Heeft de supermarkt op slager bijvoorbeeld kip of gehakt in de aanbieding? Neem dan 2 porties mee als je plek in de vriezer hebt. Zo heb je altijd iets achter de hand als je planning anders dan gedacht loopt. Met deze basisdingen heb je in een handomdraai een simpele pasta op tafel. Tip: investeer in goede bakjes voor de vriezer.

Weekmenu voor een gezonde en snelle maaltijd

Het is altijd fijn om een weekmenu te hebben. Daarom helpen we je een beetje op weg!

Dag 1: Pipe Rigate met rode pesto en kip

Maandag is voor ons een drukke dag qua sport school en werk. Daarom eten we dan graag een gezonde en snelle maaltijd. Deze pasta is daar ideaal voor. Ga voor Pipe Rigate met rode pesto en kip!

lente gerechten

Dag 2: Gamba’s met verse groenten

Ook zo gek op vis? Dit is een heerlijk gerecht met gamba’s maar kan ook prima met stukjes gebakken vis. Het gamba recept met verse groenten moet je geprobeerd hebben en is in een handomdraai klaar. Tip: heerlijk met rijst erbij.

gezonde en snelle maaltijd

Dag 3: Wraps

In een handomdraai gemaakt en uiteraard zijn deze wraps zonder pakjes en zakjes!

recept voor wraps

Dag 4: Gekookte aardappelen met gehaktballen en verse groente

Met dit gehaktballenrecept van Loukie maak je heerlijke gehaktballen! 

gehaktballen recept

Dag 5: Pasta met rivierkreeftjes en gegrilde courgette

In één woord: dit pastarecept is echt overheerlijk. De kinderen zijn ook groot fan!

pasta met zalm

Dag 6: Stamppot met zoete aardappelen en verse spinazie

Stamppot maar dan totaal anders! Ook in de lente en zomer misstaat deze stamppot niet.

speciaal stamppot gerecht

Dag 7: Gevuld brood

Eerlijk is eerlijk, zondag is vaak zo’n dag waarop we in de middag vaak soep eten en ook vaak een beetje snaaien. Daarom op zondag een niet altijd een grote maaltijd. Maar heerlijk gevuld brood.

gevuld brood recept

Met deze tips kun jij vast aan de slag om een snelle en makkelijke maaltijd te maken die tevens gezond is!

Succes!

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.