Dit gehaktballen recept is al lange tijd een groot succes, toen ik de catering op de tennisbaan deed werden ze goed verkocht. Ook de kinderen zijn er gek op en moeilijk is het helemaal niet! Het is mijn eigen versie van een gehaktballen recept aan de hand van de gehaktballen van mijn oma, moeder én schoonmoeder.
Wat heb je nodig?
- Koekenpan met deksel
- Mengkom
- Bordje
Voor het gehaktballen recept a la Loukie:
- 1 ei
- 500 gram gehakt qua smaak vind ik half om half het lekkerste, maar rundergehakt kan ook en is minder vet.
- +/- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels bieslook (gedroogde kruiden)
- 2 eetlepel peterselie (gedroogde kruiden)
- theelepel paprika poeder
- theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels basilicum
- 2 theelepels oregano
- Peper en zout
- Bakboter
Hoe maak je de gehaktballen van het gehaktballen recept a la Loukie?
- Meng het gehakt in de mengkom met het ei en het paneermeel.
- Voeg vervolgens alle kruiden toe.
- Kneed het mengsel goed door.
- Voeg net zoveel paneermeel toe dat het mengsel niet meer te nat is en het wat stevigheid krijgt.
- Meng het mengsel weer goed door.
- Mijn moeder maakte altijd wat grotere gehaktballen maar ik maak vaak wat kleinere zodat ze sneller gaar zijn. Draai van het gehaktmengsel gehaktballen zoals jij ze graag wilt hebben qua grootte.
- Verwarm de pan met de bakboter op middelhoog vuur.
- Druk de ballen aan de boven- en onderkant nog een keer in het paneermeel voor een krokante korst.
- Leg de ballen in de pan en laat ze goed aanbraden aan een kant. Zelf plet ik ze een beetje zodat ik ze makkelijker kan omdraaien in de pan.
- Als de onderkant een mooie kleur gekregen heeft draai ik de ballen om en zet ik het vuur lager.
- Deksel op de pan en laat de ballen rustig garen.
- Heb je nou te weinig boter en dreigt het aan te bakken voeg dan eventueel een scheutje water bij. Dat verdampt dan in de pan en zorgt ervoor dat de ballen door en door garen.
- Na ongeveer 10/15 minuten zijn de ballen gaar. Ik controleer het altijd door er één doormidden te snijden.
Vaak maak ik wat extra gehaktballen van dit heerlijke gehaktballen recept om de volgende dag op brood te eten. En met verjaardagen draai ik kleine balletjes uit een kilo gehakt, dan verdubbel ik dus de andere ingrediënten ook. De gehaktballen eten wij vaak met gebakken aardappeltjes een rode kool, maar met bloemkool of witlof uit de oven* is het ook heerlijk!
Witlof uit de oven* Hoe maak je dat dan?
Wat heb je nodig?
- 4 stronken witlof.
- 150 gram geraspte kaas
- 2 a 3 plakken achterham
- Olijfolie
- Ovenschaal
- Oven
En verder:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de vier stronken witlof doormidden en haal het harde stuk en de onderkant eraf.
- Dan snijd je de witlof in reepjes en doe de helft deze in een ingevette ovenschaal.
- Door de gesneden witlof gaat geraspte kaas.
- Halverwege dek je de witlof en kaas af met plakken achter ham, dat zijn er ongeveer twee.
- Dan de rest van de witlof erbovenop.
- Afdekken met lekker veel kaas.
- Ongeveer 20 minuten in de oven zetten totdat het gaat pruttelen aan de zijkanten en de witlof dus zacht en minder bitter geworden is.
Wat mij betreft zijn dit échte lekkere wintergerechten! Smakelijk en laat je weten wat je ervan vond als je het gerecht geprobeerd hebt?
No Comments