Lekker naar buiten in september, want buitenspelen is belangrijk!

Mama & Kinderen, Vrouw By sep 09, 2019 No Comments

Laat je kinderen niet binnen zitten, maar ga er samen op uit. De scholen zijn begonnen en het ritme is weer terug. Een nadeel is echter de mobiele telefoons, tablets en laptops welke een steeds groter wordend onderdeel is in het leven. Ook bij kinderen. Kennis en ervaringen van de natuur worden steeds kleiner en dat merk ik al bij mezelf. Terwijl ik iedere week in het bos te vinden ben. Daarom zeg ik: lekker naar buiten in september, want buitenspelen is belangrijk!’

buitenspelen is belangrijk

De natuur leeft altijd

Hoewel de temperaturen zakken en de zon eerder onder is, leeft de natuur nog altijd. Ik vind het mooi om te zien hoe de seizoenen verschillen in de natuur. Tevens is er elke keer iets nieuws te ontdekken. De bladeren kleuren langzaam bruin en vallen op de grond. Deze ligt bezaaid met veel meer dan bladeren. Denk bijvoorbeeld aan beukennootjes, eikels en kastanjes. De natuur leeft en is leerzaam voor je kinderen, maar ook voor jou is er genoeg te ontdekken.

Wat en hoe leer je in de natuur?

Bij de natuur denk ik als eerste aan een bosrijke omgeving, omdat ik daar woon. Het bos verandert in de herfst heel snel en dat is bijzonder! Buitenspelen is belangrijk en ó zo leuk, zeker in de herfst! Voor jongere kinderen is het gaaf om te ontdekken welke vruchten er van welke boom komen. ‘Een beukennootjesboom’ is bijna goed.

buitenspelen is belangrijk

Met kastanjes is het leuk spinnenwebben knutselen, maar wat dacht je van iets originelers. Een ketting bijvoorbeeld of een rups voor in de vensterbank.

Voor oudere kinderen is het leuk om te ontdekken welke eigenschappen er bij de verschillende bomen horen. Jijzelf leert er ook van, want weet jij welke boom een langwerpig blad heeft met stekels? Meer inspiratie vind je tussen onze leuke herfstknutsels!

Op zoek in de natuur

Buitenspelen is belangrijk omdat kinderen veel leren door te spelen, maar met een heuse opdracht worden ze pas echt fanatiek. Op scouting doen wij ieder jaar een natuurschattenjacht en een herfstbingo. Beiden zijn uitdagend om compleet te krijgen en bijkomend voordeel is buiten zijn, want niets is toch fijner en gezond (oké, soms is onder een deken Netflix kijken ook prima). Bij een natuurschattenjacht zoekt je kind naar allerlei materiaal uit het bos. Een herfstbingo is speels en geeft de mogelijkheid om alle facetten uit de natuur te leren kennen.

Van harte hoop ik dat ik je heb kunnen overtuigen om samen met je kind of gezin de natuur op te zoeken, want buitenspelen is belangrijk, maar ook zo ontzettend leuk, leerzaam en gezond. Maak een fijne wandeling en vink de punten op de natuurschattenjacht. En wat je ook kunt doen is een eetplek zoeken in het bos. Ik weet een boerderij met lekkere taart en verrukkelijke pannenkoeken.

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.