smartphone limiet

Een smartphone limiet voor je kind, is dat nodig?

Mama & Kinderen, Tieners, Vrouw By okt 11, 2018 2 Comments

Kinderen en mobiele telefoons, op steeds jongere leeftijd vormen deze twee een match. Dat is ook niet zo gek, de tijden veranderen en ontzettend veel dingen worden digitaal. Je doet er wel goed aan om een smartphone limiet in te stellen voor je kind, want alleen maar met dat ding in de handen is zeker niet gezond. Ook is het goed om te bedenken of je gaat voor Sim Only Internet of je kind alleen gebruik laat maken van de wifi. Hier lees je tips over het gebruik van een smartphone met kinderen.

Een smartphone limiet

Door te zorgen dat de smartphone van jou of je kind niet de hoofdactiviteit in huis is, ben je al een heel eind op weg. Gebruik van de smartphone hoeft echt niet slecht te zijn als je kind ook maar genoeg andere dingen doet. Denk hierbij aan lezen, buitenspelen, knutselen en andere spelletjes. Je zou ook samen of je kind apps kunnen laten downloaden waarbij andere activiteiten nodig zijn. Het is herfst, laat je kind mooie herfstfoto’s maken en ze dan in de app bewerken. Dit kan perfect met een smartphone en zo bied je je kind een leuke combi aan.

Stel duidelijke regels

Bij ons thuis hebben mijn kinderen geen smartphone, ik vind ze daar nog te jong voor. Wel kijken ze eens een filmpje op die van mij of mijn man of doen ze een spelletje. Dat zijn dingen die wat mij betreft echt wel eens mogen. Soms streamen we liedjes van bijvoorbeeld kinderen voor kinderen naar de tv en gaan ze dan lekker dansen. Ook is het goed om afspraken te maken over het smartphone gebruik, denk hierbij aan:

 • Geen smartphone tijdens het eten
 • In het verkeer geen smartphone gebruiken
 • Smartphone weg leggen of uitzetten als er visite is
 • Geen gebruik van de smartphone als je kind vriendjes te spelen heeft
 • Smartphone niet mee naar bed
 • Spreek een tijd af en gebruik hierbij een wekker (leg ook uit waarom)

Het uitstellen van een smartphone

Hebben kinderen nu echt een smartphone nodig? Iets wat je je kunt afvragen.. Ligt natuurlijk wel aan de leeftijd. Mijn kinderen zijn 4 & 5 en ik vind dat absoluut niet nodig. Ze gaan niet alleen naar school en blijven niet alleen thuis. Persoonlijk wil ik het hebben van een eigen smartphone ook nog wel even uitstellen bij mijn kinderen. Op het moment dat ze alleen naar school gaan fietsen, dan lijkt het me een goed plan. Tot die tijd kunnen ze mijn smartphone wel gebruiken indien nodig en hebben ze daarbij een smartphone limiet. Tegen die tijd zullen ze dan ook zeer waarschijnlijk een Sim Only Internet bundeltje krijgen, wat smsen is niet echt meer van deze tijd, Whatapp daarentegen wel. Ook kunnen ze dan bijvoorbeeld spelletjes doen.

Een smartphone limiet instellen

Bij een smartphone limiet is het belangrijk dat je regels stelt. Nog belangrijker is dat je ook zorgt dat er aan deze regels gehouden wordt door je kids. Het beste wat je kunt doen is de schermtijd van je kind al in te stellen van kleins af aan. Het is namelijk een stuk lastiger om schermtijd af te nemen als dit al een gewoonte is. Natuurlijk mag er wel eens een uitzondering gemaakt worden, maar benoem dan wel nadrukkelijk dat het een uitzondering is. Het draait allemaal om de regels die jij stelt.

Als je kind te veel en te lang naar een scherm kijkt kan dat zeker nadelen hebben. Je kind kan bijvoorbeeld niet goed in slaap komen als het drukke programma’s heeft gekeken vlak voor de bedtijd. Maar ook gaat het ten koste van alle andere activiteiten die ook belangrijk zijn voor je kind zodat het zich goed kan ontwikkelen. Helemaal bij kleine kinderen is het ontwikkelen van de motoriek belangrijk en dus moet je er voor zorgen dat ze goed blijven spelen en bewegen.

Wat doet je kind?

De meeste ouders willen weten wat hun kind met de smartphone doet, terecht trouwens. We willen invloed hebben op de programma’s die ze zien of de spelletjes die ze spelen. Vooral bij jonge kinderen doe je er aan goed aan om zelf apps te kiezen die jij verantwoord vindt. Een keuze bieden is op jonge leeftijd niet perse nodig. Wil je wel keuzes geven dan installeer je de apps die jij verantwoord vindt. Ook is het erg belangrijk om een smartphone kidsproof te maken. Zo kan je kind toch gebruik maken van leuke apps en spelletjes, maar bied je jouw kind inhoud aan waar jij ook achter staat. Tegelijkertijd geef jij je kind dan vrijheid.

Media hoort bij onze leven

Media is niet meer weg te denken, wij leren telkens bij en onze kinderen groeien er mee op. Het gebruik van schermtijd wil ook niet meteen slecht zijn. Als je er maar voor zorgt dat je kinderen ook andere dingen leuk blijven vinden. Je moet ook zeker voorkomen dat je (bijna) altijd negatief zal reageren op het gebruik, het zal prikkelen om meer te kijken en gebruiken of je kind gaat zich van je afsluiten op het gebied van telefoon, tv en computer.

Maak jij gebruik van een smartphone limiet of een limiet voor schermtijd?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

2 Comments

 1. Laura schreef:

  Wij hebben thuis de regel dat de iPad pas gebruikt mag worden om half 5.. En eigenlijk werkt dat heel erg goed!

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Niet heel concreet, maar ze mogen bijvoorbeeld geen smartphone aan tafel hebben.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.