De weerstand van je kind verhogen met deze tips

Gezondheid, Mama & Kinderen By mei 13, 2020 No Comments

De kinderen mogen weer naar school, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Wanneer de kinderen na een vakantie weer naar school gaan begint  het gesnotter, een verkoudheid, of het ziek worden hier vaak weer snel. Nu de kinderen weer mogen, terwijl het Coronavirus nog steeds aanwezig is, is het toch extra spannend. Ouders twijfelden of ze hun kind wel of niet naar school, de peuterspeelzaal of de opvang zouden brengen. Heel logisch eigenlijk. De weerstand van je kind verhogen is altijd goed. En in deze situatie misschien wel extra prettig. In dit artikel delen we dan ook tips om de weerstand van je kind te verhogen:

Het Coronavirus en kinderen

Door alle informatie die gegeven wordt over het Coronavirus en kinderen zie je soms de bomen door het bos niet meer.  Onderzoeken zijn nog niet afgerond, maar het lijkt er op dat kinderen niet besmet raken en het niet door geven. Wel wordt gezegd dat ze niet naar grootouders mogen in verband met besmettingsgevaar. Beetje dubieus is het niet?

Het beste wat je kunt doen is je gevoel volgen. Wil jij je kind niet naar school doen, lekker thuis houden dan. Door een motie van de heren Wilders en Asscher, die is aangenomen, zul je geen boete krijgen voor het thuis houden van je kind. Je kinderen zijn het meest kostbare bezit dat je hebt, niet zo vreemd dat je angstig bent dat ze Corona zouden kunnen krijgen. Of je nu de keuze maakt om je kinderen naar school, peuterspeelzaal of kinderopvang stuurt of ze thuis laat, een goede weerstand is altijd van belang.

De weerstand van je kind verhogen

Wanneer je een goede weerstand hebt ben je stukken beter beschermd tegen virussen en bacteriën. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Natuurlijk is een goede weerstand geen garantie dat je kind niet ziek zal worden, maar het helpt zeker mee. Een klein beetje ziek worden hoeft ook helemaal niet erg te zijn.  Je lichaam maakt zo namelijk antistoffen aan tegen bepaalde ziekten en zo bouwt het weerstand op.

Tanden poetsen

Tanden poetsen doen we niet alleen om te zorgen dat ons gebit schoon en goed blijft. Tandenpoetsen is ontzettend belangrijk bij het opbouwen van een goede weerstand. Je mond wordt zo schoon en fris, want in je mond zitten ontzettend veel bacteriën.

kind elektrisch tandenpoetsen

Voldoende en gezond eten & drinken

Zoals je weet, voeding staat direct in verbinding met onze weerstand. Zorg dat je kind voldoende en gevarieerd eet. Natuurlijk zijn groente en fruit van belang, maar ook moet je er voor zorgen dat je kind ook eiwitten krijgt. Denk hierbij aan eieren, noten en zaden, maar ook vis en of vlees zijn belangrijk om zo nu en dan te nuttigen.

Natuurlijk moet je kind ook genoeg vocht binnen krijgen. Ga hierbij voor suikervrije dranken. Ook zou je water met een schijfje fruit kunnen aanbieden of thee zonder suiker. Al gaat bij veel kinderen hier de voorkeur niet naar uit. Niet geschoten is altijd mis. Water met citroen of sinaasappel doet het vaak ook goed.

Beperk de inname van suiker voor een goede weerstand van je kind

We weten allemaal dat suiker niet bepaald gezond is. Veel ouders letten ook goed op het snoepgedrag van hun kind. Maar er zit in meer producten suiker dan dat je zou denken. Kijk daarom altijd op de verpakking van de producten die je koopt. Ga voor suikervrije ranja in plaats van gewone ranja. Om de suikerinname minimaal te beperken kun je het beste kant en klare producten vermijden en zo veel mogelijk zelf maken. Dit kost echter wel weer meer tijd en soms geld. Alsof we niet druk genoeg zijn he? Maar sla hier natuurlijk niet in door. Een koekje, snoepje of ijsje op z’n tijd moet echt wel kunnen. Doen we zelf ook wel toch!

Vitamine C draagt bij aan een goede weerstand

De weerstand van je kind verhogen gaat hand in hand samen met vitamine C. Je haalt het uit groente en fruit, maar ook uit supplementen. Een te hoog gehalte aan vitamine C is bijna onmogelijk om binnen te krijgen. Je kunt je kind dus gerust 1 of 2 vitamine C tabletjes per dag geven. Lees wel altijd even de bijsluiter.

Vitamine D

Vitamine D is ook ontzettend belangrijk voor ons lichaam. Wanneer je een tekort aan vitamine D hebt kan dit je lichaam veel klachten opleveren. Je kunt vitamine D aan je lichaam toevoegen door middel van druppels of supplementen, maar nu het weer beter begint te worden kun je het ook helemaal gratis en voor niets buiten opnemen door gewoon buiten te zijn. Je krijgt vitamine D binnen door de zon, die zorgt ervoor dat je precies de juiste hoeveelheid opneemt. Handig he?!

Buiten spelen

Buiten spelen is dus erg belangrijk voor de opname van vitamine D. Maar kinderen hebben vaak ook erg veel energie en die moet gebruikt worden. Dit verhoogt de weerstand bij je kind omdat het de energie kwijt moet en tegelijkertijd aan de conditie werkt. Of je kunt nu speelt in de speeltuin, fietst, rent of verstoppertje doet, het werkt allemaal mee.

Wanneer je kind buiten speelt komt het daarbij ook in aanraking met anderen. Tenminste als het niet alleen in eigen tuin speelt. Door dat je kind in aanraking komt met andere kinderen, komt het indirect in aanraking met virussen en bacteriën. Hierdoor krijgt het lichaam de kans om weerstand op te bouwen. Meestal ruimt het lichaam dit zelf op en maakt het antistoffen aan, je kind zal hier in de meeste gevallen ook niets van merken. Begrijp wel dat je kind tijdens het buitenspelen gewoon vies moet kunnen worden, de zandbak in mag en niet cristal clear hoeft te blijven. Wanneer je kind helemaal steriel moet blijven zal de weerstand eerder zwakker dan sterker worden.

weerstand kind

Slapen

Slapen is voor iedereen belangrijk. Niet te kort, niet te lang. Je lichaam heeft slaap nodig om alles te verwerken en bij te komen wat gedurende de dag gebeurd is. Daarnaast is slaap nodig om de balans weer te vinden voor de volgende dag. Zorg voor een vast ritme. Heeft je kind moeite met het in slaap vallen? Dan doe je er goed aan om iedere avond hetzelfde ritueel te gebruiken. Ga ook niet vlak voor bedtijd drukke dingen doen waardoor je kind weer een energieboost krijgt.

Rust, reinheid en regelmaat

We kennen deze uitspraak allemaal. Regelmaat en rust is erg belangrijk voor onze kinderen. Al dan niet voor onszelf. Het beperkt stress en je kind weet als je een structuur hebt waar het aan toe is.

Stress heeft ook in deze tijd zijn weerslag op kinderen. Daarnaast kunnen kinderen angstig zijn om het Coronavirus, dat is helemaal niet vreemd. Wanneer jij last van stress hebt voelen kinderen dat feilloos aan, probeer je eigen stress dus te beperken. Daarnaast is het belangrijk om als je kind last van stress heeft in gesprek te blijven met je kind. Zorg voor afleiding en doe leuke dingen zodat je kind zich daar op richt in plaats van op het gene wat hem of haar stress geeft.

Wat betreft reinheid is het natuurlijk belangrijk dat je kind in een schone omgeving opgroeit. Natuurlijk is het niet erg als er hier en daar wat stof dwarrelt of je kind de zandbak ik zijn schoenen mee naar huis neemt. Maar over het algemeen is het wel belangrijk om in een schoon huis te leven. Ook is het goed om handdoeken, ondergoed & sokken en beddengoed op een hoge temperatuur te wassen. Ververs het beddengoed ook regelmatig en zo nu het dan, als de kleding het toelaat is wassen op een hoge temperatuur niet slecht. In deze periode zorg je er voor dat handen wassen er in blijft zitten. Als je kind naar school is geweest kun je je kind zich laten douchen en schone kleding aan laten doen. Dit geldt ook als je kind is wezen buitenspelen met buurtkinderen.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.