tuinieren met kinderen

Leuk en leerzaam: tuinieren met kinderen

Huis & Tuin, Mama & Kinderen By mei 14, 2020 No Comments
Wie is er niet gek op een mooie tuin? Een tuin vol in bloei is prachtig. Het verzorgen en zien groeien van planten is interessant, maar ook erg leuk. Zo ook voor kinderen. Tuinieren met kinderen is daarom ook een goed plan. Het is niet alleen gezellig, je kind leert er ook veel van!

Tuinieren met kinderen: eigen plantjes

Doordat je kind een eigen stukje grond heeft waar zijn of haar planten in staan krijgt het verantwoordelijkheidsgevoel. Het ’tuintje’ van je kind kan in een mooie bloempot of bloembak zijn, maar ook zeker op een klein stukje grond. Heb je nog een zandbak staan die eigenlijk niet meer gebruikt wordt? Dan kun je deze ook prima hergebruiken als ’tuin’ voor je kinderen. Zorg er voor dat het ’tuintje’ van je kind fijn in de zon ligt en tevens goede potgrond bevat, zo vergroot je de kans op een succesvolle en geslaagde eigen tuin.

Tuinieren met kinderen: de hulpmiddelen

Wanneer je gaat tuinieren heb je hulpmiddelen nodig. Niet alleen je kind, jij zelf gebruikt ze immers ook. Daarom zorg je voor een goed schepje en andere diverse spullen die jou nodig lijken. Tip: deze zijn ook in kinderformaat te krijgen bij diverse winkels en hoeven niet duur te zijn. Wat zal je kind trots zijn. Het kan natuurlijk ook maar zo zijn dat je kind tijdens het tuinieren even geen zin meer heeft, dit is niet erg. Las even een drinkpauze in en ga daarna verder. Ook leuk: maak samen een vogelverschrikker zodat vogels het ’tuintje’ van je kind

De plantkeuze in de tuin van je kind

Kinderen houden vaak van mooi gekleurde bloemen en planten. De kleur trekt ze aan. Niet iedere plant is leuk voor een kind om in zijn of haar tuin te hebben. Planten die snel groeien zijn ideaal voor kinderen, maar ook planten die weinig onderhoud nodig hebben vallen in de smaak. Voor kinderen zijn zonnebloemen bijvoorbeeld ideaal. Ze groeien snel, hebben een mooie kleur en worden erg groot. Ook de hortensia is een perfecte tuinplant en tevens blijvend. Een andere optie die erg leuk voor kinderen is, is een moestuin. Hier kun je bijvoorbeeld tomaten/cherrytomaten, radijsjes, aardbeien, wortels of sla in kweken. Maak foto’s en stuur deze naar personen die je kind dierbaar zijn, door deze extra aandacht voor de tuin van je kind zal je kind gemotiveerd worden om met zijn of haar tuin bezig te blijven.

Zorg van begin tot eind

Het meest leerzame en tegelijkertijd leuke voor je kind is om iedere stap van het proces door te maken. Dat begint bij het poten van de bloemen of het zaaien van de zaadjes. Natuurlijk moet het ook worden verzorgt en hier herinner jij je kind natuurlijk aan als je kind het zelf vergeet. Bij kinderen die wat jonger zijn is het goed om soms een beetje te helpen, zitten er bijvoorbeeld slakken in of op de sla, haal ze er dan af. Je kind kan immers niet alles weten.

Tuinier jij met je kind?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.