kind elektrisch tandenpoetsen

Mondverzorging bij je kind en elektrisch tandenpoetsen

Mama & Kinderen By feb 03, 2020 3 Comments

Mondverzorging bij je kind en elektrisch tandenpoetsen gaan hand in hand. We weten allemaal hoe belangrijk een goede mondverzorging is. Wanneer je kindje de eerste tandjes krijgt begin je al met het poetsen van de eerste tand met een tandenborstel speciaal voor kinderen.

Wanneer je kindje ouder is, is het aan te raden om over te gaan op een elektrische tandenborstel. Uit onderzoek is gebleken dat een kind dat aan elektrisch tandenpoetsen doet een veel gezonder gebit heeft dan kinderen die het nog ouderwets met de hand doen. In dit blog vertellen we je alles over tandenpoetsen bij kinderen:

Kan een kind elektrisch tandenpoetsen?

Zodra je kindje zelf zijn tandenborstel kan vasthouden, kan het ook elektrisch tanden poetsen. Poetsen met een elektrische tandenborstel is vaak veel leuker voor kinderen dan poetsen met een handtandenborstel, het is interessant en lijkt minder moeite te kosten. Ook de roterende werking geeft iets speciaals. De meeste elektrische tandenborstels hebben een timer, zo weet je kind dat het lang genoeg gepoetst heeft. Natuurlijk check je het gebit nog en poetst na indien nodig.

Voor kinderen zijn er speciale handtandenborstels, maar ook elektrische tandenborstels en opzetborstels om elektrisch poetsen mogelijk te maken. Deze zijn geschikt voor het kindermondje doordat deze kleiner en zachter zijn. Ook voor jou als ouder is een elektrische tandenborstel vaak prettiger in gebruik bij je kind dan een gewone tandenborstel. Met een elektrische tandenborstel gaat het napoetsen namelijk een stuk gemakkelijker.

Tandenpoetsen doe je minstens 2 keer per dag

Of het nu over je kind gaat of over jezelf, goede gebitshygiëne is belangrijk. Voor iedereen is het van belang om 2 maal daags minstens 2 minuten de tanden te poetsen. ’s Ochtends na het ontbijt en ’s avonds voordat je naar bed gaat.

Je kind moet het natuurlijk wel zelf leren, dus laat je kind dan ook zelf de tandjes poetsen. Jij poetst na. Wanneer het zelf poetsen goed gaat kun je jouw kind ’s morgens zelf laten poetsen, jij kunt dan bij de 2e beurt tandenpoetsen napoetsen. Wanneer je kind een jaar of 10 is kan het vaak goed zelfstandig poetsen. Controleer dit nog wel tot een jaar of 12, ook als je kind aan elektrisch tandenpoetsen doet.

Tandenpoetsen en napoetsen met de elektrische tandenborstel

Een gezond gebit begint bij het goed poetsen van de tanden en kiezen met een fluoridetandpasta en de juiste tandenborstel voor je kind. Bij de eerst tandjes ga je voor een handtandenborstel, is je kind al ouder dan kun je een elektrisch poetsen voor je kind overwegen. Deze zijn te verkrijgen voor verschillende leeftijdscategorieën en in allerlei soorten en maten. Daarnaast kun je de keuze maken tussen een oplaadbare elektrische tandenborstel of een elektrische tandenborstel met batterijen.

kind elektrisch tandenpoetsen

Tandpasta voor kinderen

Op de verpakking van de tandpasta staat voor welke leeftijd deze geschikt is. In kindertandpasta is de fluoride namelijk aangepast voor aan het gebruik van kinderen. Deze stof zorgt ervoor dat kiezen en tanden van je kind minder kwetsbaar zijn en voorkomt het gaatjes.  Vanaf een jaar of stapt je kind over op fluoridetandpasta voor volwassenen. Hier zit meer fluoride in. Ook kun je tandpasta gebruiken waar ‘junior’ of ‘kinder’ op staat met de leeftijd, bijvoorbeeld 6-10 jaar.

Kind elektrisch laten poetsen is beter

Met de elektrische tandenborstel poetst je kind al een stuk beter zijn tanden. Een elektrische tandenborstel raakt namelijk meer vlakken, verwijdert beter bacteriën en viezigheden op- en tussen tanden, en verwijdert tandplak beter. Maar ook wanneer je kind een elektrische tandenborstel gebruikt is controle en napoetsen erg belangrijk. Een kind moet leren goed te poetsen, het gaat tenslotte niet vanzelf.

Controle van tandplak

Je zou ter controle en meteen als leerstof voor je kind, tandplakverklikkers kunnen gebruiken. Dit is een kleurstof in tabletvorm die de tandplak op de tanden en kiezen van je kind zichtbaar maakt. Deze kun je online kopen of bij diverse drogisten.

De tanden van je kind napoetsen met een elektrische tandenborstel of handtandenborstel

Kinderen tot een jaar of 10 maken hun gebit vaak nog niet goed genoeg schoon, daarom is het aan te raden om minimaal 1x per dag de tanden van je kind na te poetsen. Ook als het gebruik maakt van een elektrische tandenborstel. Tandenpoetsen moet een gewoonte voor je kind zijn en wanneer jij napoetst maak je meteen duidelijk dat deze dagelijkse verzorging van de mond ontzettend belangrijk is.

kind elektrisch tandenpoetsen

4 tips voor een gezond gebit voor je kind:

  1. Zodra het eerste tandje zichtbaar is begint het tandenpoetsen. Natuurlijk doe jij dit nu nog voor je kind. De meeste kinderen krijgen tanden tussen de 6 en 9 maand, maar dit kan ook vroeger of later zijn. Je poetst de tanden met een kindertandenborstel en peutertandpasta met fluoride er in.
  2. Tot je kind twee jaar is kun je één maal per dag poetsen, wanneer je kind twee jaar geworden is doe je dit twee maal per dag.
  3. Probeer zo vroeg mogelijk van een zuigfles af te komen met bijvoorbeeld sap. Gebruik hiervoor een drinkbeker zoals de Munchin 360°, deze oefenbeker zorgt ervoor dat je kindje kan leren drinken zonder te morsen. Een stuk beter dan een zuigles, deze kunnen namelijk zuigflescariës veroorzaken, je kind kan dus ernstig aangetaste melktanden krijgen door te lang gebruik van een fles. [bol_product_links block_id=”bol_5e386fe8e2c7a_selected-products” products=”9200000076853156″ name=”munchkin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
  4. Geef je kind, hoe verleidelijk ook, geen fles mee naar bed. Geen melk en geen sap. Deze dranken kunnen namelijk voor tandbederf zorgen. Water in een flesje is daarentegen niet schadelijk.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

3 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.