sint traktaties

Dé ultieme herfst en Sinterklaastaart!

Eten & Drinken By nov 16, 2018 1 Comment

Een van de meest spannende weekenden voor de kinderen komt eraan, de Sint is in aantocht! Toen ik vanmorgen een cheesecake met kersen wilde maken kwam ik erachter dat ik geen kersen op siroop in huis had maar het stoofpeertjes waren. Speculaas was al in huis natuurlijk en tadaaaaa een nieuw herfstrecept is geboren, een heerlijke Sinterklaastaart voor bijvoorbeeld pakjesavond. Mijn zoon vond hem voortreffelijk 😉 Wij houden hem erin!

Wat hebben we nodig voor de StoofperenSpeculaasCheesecake of wel, Sinterklaastaart?

  • Een koelkast
  • Handmixer
  • Springvorm 24 cm
  • Steelpannetje
  • Bakpapier
  • Weegschaal
  • Twee beslagkommen
  • Keukenmachine

Wat gaat er in deze heerlijke cheescake, Sinterklaastaart?

(NB niet alle ingredienten komen nu van de Lidl, Monchou, gelatine en klopfix kan ik daar niet vinden.)

  • 200 gram speculaasbrokken
  • 75 gram roomboter
  • Een pot stoofperen 580 ml
  • 250 ml slagroom
  • Eén zakje vanillesuiker
  • Eén zakje Klopfix
  • 200 gr Monchou (twee pakjes)
  • 75 gram kristalsuiker
  • 6 gelatineblaadjes
  • Reep witte chocolade

En hoe maken we de Sinterklaastaart?

  1. Verkruimel de speculaasbrokken in de keukenmachine
  2. Smelt de boter op een lag vuurtje in het steelpannetje
  3. Doe de kruimels met de gesmolten boter in de beslagkom en roer dit goed door
  4. Leg op de losse bodem van de springvorm een vel bakpapier en klem de zijkant er dan overheen dicht zodat het papier er aan de zijkanten uitsteekt en de bodem bedekt is
  5. Schep het ‘speculaasroombotermengsel’ in de springvorm en druk goed aan zodat je een stevige en egale bodem krijgt
  6. De bodem mag nu even in de koelkast afkoelen zodat de boter weer harder wordt
  7. Kop in een mengkom de slagroom met de zakjes Klopfix en vanillesuiker tot slagroom
  8. In de andere mengkom mix je de pakjes Monchou die in kleine stukjes zijn gesneden met de kristalsuiker
  9. Doe beide mengsels bij elkaar en spatel dit goed door elkaar
  10. Verdeel dit vervolgens over de bodem en plaats het samen weer in de koelkast
  11. Nou mag je even pauzeren 😉
  12. Laat 6 gelatine velletjes weken in koud water
  13. De pot stoofpeertjes gaat in de keukenmachine met de helft van de siroop uit de pot
  14. Meng dit tot het een glad geheel is
  15. In het steelpannetje warm je de stoofperen langzaam op
  16. Knijp de gelatine blaadjes uit en doe deze bij de peren
  17. Blijf het mengsel al roerend verwarmen totdat de gelatine is opgelost
  18. De gelei gaat boven op de taart, laat het eerst even een beetje afkoelen anders maakt de warme gelei gaten in de cheesecake
  19. De gelei kan er dan boven op en zet de taart weer terug in de koelkast
  20. Laat alles een paar opstijven
  21. Met een mes kan je krullen van de achterkant van een reep chocolade krassen ter decoratie
  22. De rest van de reep kan je daarna gewoon opeten

Nog wat tips:Sinterklaastaart

  • De Monchou is makkelijker te mixen met de suiker als je ze in kleinere stukjes snijdt en het op kamertemperatuur is
  • Begin rustig met mixen en later op een wat hogere stand om een mooi egaal mengsel te krijgen
  • Tussen stap 10 en 11 mag best twee uur zitten, zo krijgt de taart meer tijd om op te stijven
  • De stoofperen met gelatine mogen echt wel goed afkoelen de gelei vorm zich pas goed in de koelkast en zo blijft je taart mooier
  • Voordat je de springvorm losmaakt snijdt dan even de taart los van de vorm zodat de taart niet scheurt
  • Het bakpapier aan de onderkant houdt de bodem ook beter bij elkaar, het blijft een brosse bodem die redelijk snel breekt
  • Vind je de bodem te dik dan kan je minder speculaas gebruiken voor deze heerlijke Sinterklaastaart

 

 

Gek op Taai Taai? Wij hebben ook een tof Taai Taai Poppetjes recept!

Taai Taai poppetjes

Volgen jullie mij eigenlijk al op Instagram? Zeker even doen!

sinterklaastaart

Author

1 Comment

  1. nicole orriens schreef:

    Hij ziet er prachtig uit. Door de kleur vind ik hem erg ‘sinterklazig’.

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.