vluchtkoffer

17 dingen die je meeneemt in je vluchtkoffer naar het ziekenhuis

Zwangerschap & Baby By nov 07, 2018 1 Comment

Binnenkort een bevalling op de planning staan? Wat neem je dan mee? Een zogenaamde vluchtkoffer. Dé vluchtkoffer, tijdens mijn eerste zwangerschap daar dacht ik pas aan toen ik wist dat ik werd ingeleid. Bij de tweede zwangerschap lag ik al constant in het ziekenhuis, dus ook toen had ik geen echte ‘vluchtkoffer’ maar gewoon altijd mijn spullen bij me. Of ik stuurde iemand naar mijn huis om wat op te halen. Maar wat is nou écht handig om bij je te hebben als je gaat bevallen in het ziekenhuis?! Ik heb een lijstje opgesteld met 17 handige tips voor je vluchttas!

1. Eten

Hoewel het eten in het Radboudumc goed geregeld is, vond ik het wel fijn om iets van Sultana, Liga’s, of snoep of chocolade mee te nemen. De eerste keer had ik de hele dag niets gegeten en kwam ik om tien uur ’s avonds pas op mijn kamer aan. Dan lust je wel wat. Ook als je toch de hele nacht wakker ligt met een snurkende kamergenoot of huilende baby kan ik me voorstellen dat iets te eten of snoepen niet verkeerd is. En een flesje water is altijd fijn.  Of een flesje wijn voor na alle ellende 😉

2. Dextro

Mijn bevallingen gingen redelijk vlot maar er zitten van die draken tussen die langer duren. Neem dextro mee voor extra energie. Of voor je man/vrouw/partner, die hebben het ook zo zwaar die dag.

3. Een Euro

In Nijmegen hebben ze heel handig de afdeling verloskunde op het verste punt vanaf de hoofdingang liggen. Hoewel ik redelijk eigenwijs ben en weigerde in een rolstoel te gaan zitten moest ik er toch aan geloven. Neem dus een muntje of kleingeld mee voor als je zo vervoerd moet worden. Én als je moet overnachten zorg er dan voor dat de persoon die je ophaalt de rolstoel meeneemt bij de hoofdingang, anders kan die weer terug en bij ons was dat echt een end.

4. Opladers.

Opladers voor je telefoon en eventueel de camera. Zorg ervoor dat je camera opgeladen is maar in het ergste geval, neem dus je oplader mee.

5. Sokken en extra sokken.

Met je benen in de beugels zijn sokken geen overbodige luxe. Ik beviel in de winter, dan zijn sokken extra fijn want die voetjes hangen niet onder je dekentje. Ook liep ik in het ziekenhuis op mijn sokken en dan zijn ze ook snel aan vervanging toe want super schoon is het niet.

6. Pyjama’s.

Bij het Kruidvat vond ik hele fijne flanellen pyjama’s die je ook nog eens open kon knopen aan de voorkant. Lekker warm en handig met borstvoeding midden in de koude winternachten. Ik geloof dat ik er 6 euro voor betaald heb. Neem een extra pyjama, of twee, mee want baby’s spugen en poepen gewoon over je heen. En als je je pyjama aan hebt tijdens de bevalling krijg je de baby met verdere inhoud van je baarmoeder er ook gewoon op. In diezelfde lijn,  indien wenselijk voedingstops en BH’s. Of een strakke sport BH. Je borsten worden nogal groot en zwaar als de baby er is.

7. Oma-onderbroeken.

Na een bevalling wil je echt geen string aan. Hoogzwanger vond ik het persoonlijk ook verre van ideaal. Deze vrienden waren mijn favoriet. Er moet na de bevalling ook een half matras inpassen namelijk, die units uit je kraampakket. (Tijdens de kraamtijd en na hechtingen: natgemaakt maandverband uit de vriezer voor in de oma onderbroeken. Hemels.)

8. Neusspray/zoutoplossing.

Ik haat een verstopte neus. En tijdens het persen zit je daar al helemaal niet op te wachten.

9. Nog zo’n ergernis:

Haar in je ogen. Neem extra elastiekjes mee, zul je zien dat die in je haar tussen twee weeën knapt.

10. Lippenbalsem

Ook voor tijdens het puffen erg fijn, je kunt erg droge lippen krijgen.

11. Kleding voor de baby.

Ja wat neem je dan mee in de vluchtkoffer? Ik wilde ook niet zo’n overenthousiaste moeder zijn die haar hele garderobe inpakte, dus daar heb ik veel over nagedacht. Gelukkig nemen de kleren van een pasgeboren baby niet veel ruimte in dus ik nam stiekem toch veel mee. Ik had twee outfits maat 50 en twee keer maat 56 bij me. Zoals al een paar keer eerder gezegd, babys spugen, kwijlen, poepen en plassen maar wat raak dus je moet ze nog wel eens wat anders aan doen. En je weet natuurlijk niet welke maat ze hebben. Ik was beiden keren met 37 weken aan de beurt dus ging ik voor maat 50. (Al moest ik maat 50 nog één dag voor de bevalling kopen want die had ik nog niet.)

12. Nóg meer spullen voor de baby

* Maxicosi, anders mag de baby de auto niet in (Eventueel met voetenzak.)
* Hydrofiele doeken, die zijn in het jaar na de bevalling overal voor te gebruiken (De XL varianten zijn ideaal voor na het badderen en goedkoop verkrijgbaar bij de Action of Kruidvat.)
* Mutsjes, baby;s moeten mutsjes op
* Sokjes, want baby’s moeten ook sokjes aan
* Wikkeldoeken of dekens, lekker warm maar ook zo ontzettend schattig
* Knuffeltje voor de baby, totaal niet nodig maar dat vond ik zelf wel schattig

13. Je eigen kussen. 

Dat slaapt gewoon fijner. Ook fijn als je moet blijven, een eigen voedingskussen. Past misschien niet in je vluchtkoffer, maar kan je man ook voor je meenemen 😉 .

14. Billendoekjes.

Die zijn overal handig voor! Uitgelopen mascara, plakhanden of babymeuk, alles kan je ermee wegpoetsen. Meenemen in je vluchtkoffer of tas dus!

15. Kaartje of bedankje voor de verloskundige.

Vooral als jouw eigen verloskundige de bevalling heeft gedaan is het wel zo leuk om wat mee te nemen. Hoef je daarna je dank ook niet meer te uiten.

16. Je geboorteplan. 

Heb ik niet nodig gehad. Ik had er ook geen, dus ook niet in de ”vluchtkoffer”. De eerste keer was mijn zusje er ook bij die tegen de zorgzame broeder zei: “Loukie heeft een grote personal-space, dus blijf maar van haar af.” Ideaal was dat, ik ergerde me namelijk kapot aan het feit dat hij mijn handje vast wilde houden. De tweede keer had ik mijn man alle instructies geven, hij zorgde ervoor dat alles gebeurde zoals ik wilde. De eerste keer heb je namelijk geen idee wat je te gebeuren staat, de tweede keer weet je vooral wat je anders wil, ik had dat met name met betrekking tot het hechten.

17. Nog plek over in de vluchtkoffer en tijd over?

Stel dat je tijd over hebt?! Iets te lezen, te puzzelen of iets anders om de tijd te doden.

Op de foto; dat neem je drie uur naar de bevalling dan mee naar huis 🙂

Ben ik nog iets vergeten voor in de vluchtkoffer? Laat het me weten!

Author

1 Comment

  1. Els schreef:

    Ik heb 2 zoons en nooit een vluchtkoffer klaargezet. Ik wou thuis bevallen en ging er eigenlijk ook gewoon vanuit dat dat ging gebeuren haha. Ben ook 2 keer thuis bevallen gelukkig.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.