12 oefeningen ter voorbereiding op echt ouderschap

Zwangerschap & Baby By nov 06, 2018 No Comments

Tijdens mijn zwangerschap las ik veel over zwanger zijn en baby’s. Ik had wat boeken gekocht en op internet kan je natuurlijk veel informatie vinden. Maar toch weet je nooit wat je kunt verwachten. Het grootste verschil is dat je altijd dingen moet doen die dan net niet goed uitkomen, dat je er net even geen zin in hebt. Wil je je goed kunnen voorbereiden op echt ouderschap? Ik heb wat tips om je samen voor te bereiden op het echte leven met een kindje! 

Disclaimer: kan aanzetten tot in je broek plassen van het lachen!

 1. Een baby aankleden is in het begin doodeng. Dat zou je kunnen oefenen met een porseleinen pop. Het aankleden van een dreumes valt mee. Af en toe is het een getouwtrek met een broek of shirt. Maar, mijn peuter is net een lappenpop. Dit is goed te oefenen door een dronken persoon proberen om te kleden. Op het moment dat je de sokken aan hebt en reikt voor de schoenen is het wel de bedoeling dat je oefenpartner de sokken weer uittrekt.
 2. Praat tegen een muur. En hoop dat de muur doet wat je zegt. De ene keer verbaast de muur je en gebeurt er misschien wel wat je vraagt, maar gok er niet op.
 3. Oefen een keer met lopen op een spijkerbed, dan valt de Lego best mee.
 4. echt ouderschapBij het opruimen hanteer je de 3-2 regel. Je ruimt drie stuks op, vervolgens gooit je partner weer twee stuks op de grond zodat jij er weer drie op kan ruimen, etc. En probeer zo tot een opgeruimd huis te komen. Het echte ouderschap komt heel dicht in de buurt!
 5. Smeer een boterham, of kook eten, en gooi dit direct in de prullenbak. Al doe je tot in detail wat er van je gevraagd wordt, wees niet teleurgesteld als het allemaal voor niks is.
 6. Probeer eens om een lekkende kraan af te drogen. Bij een verkouden baby is het dweilen met de kraan open. Vooral na het niesen is het een uitdaging om sneller te poetsen dan dat het in het haar of over de rest van het gezicht wordt gesmeerd. Train je reflexen zodat je sneller poetst dan je schaduw.
 7. Spreek met je partner af, dat hij of zij jou roept op het moment dat je nét even wil gaan zitten, iets wil eten of naar buiten wil gaan. Het roepen komt nooit echt op een goed moment. Wat dan ook. Ben je net klaar, heeft iedereen alles aan, staat de luiertas klaar, wat ruik je dan? Inderdaad, een verse poepluier, welkom echt ouderschap!
 8. Zet ’s nachts ‘at random’ elkaars wekker als verrassing. Je weet namelijk nooit hoe laat je baby wakker wordt, hallo echt ouderschap! Het liefst een half uur voordat je wekker af zou moeten gaan.
 9. Bijt elkaar af en toe eens uit het niets. Vooral in tenen of benen. Toen Joey haar eerste paar tanden had verraste zij me regelmatig. Een kopstoot komt ook regelmatig voor, maar dat zou ik toch niet aanraden om je partner daar spontaan op te trakteren.
 10. Vraag bij alles wat de ander zegt, wat betekent dat, of waarom? Onze zoon wil alles weten en dat is heel goed. Maar om nou tijdens het inpakken van de boodschappen antwoorden te moeten geven op vragen als waar de regen vandaan komt of waarom je stroom van elkaar krijgt, dat is voor mij best een uitdaging. Alleen maar NEE op elkaars vragen antwoorden is overigens ook een goede voorbereiding.
 11. Verstop elkaars schoenen. En vertel absoluut niet waar ze zijn! Dit kan je ook doen met sleutels, geld, pasjes of telefoons. En speel pakkertje of tikkertje met elkaar. Andere spellen om te oefenen, ik zie ik zie wat jij niet ziet maar dan alleen met ‘Die!’ En word boos als de ander het niet na twee keer goed heeft.
 12. Poepluiers, die horen bij echt ouderschap! Er zitten luiers tussen, daar kan je je gewoon niet op voorbereiden. Misschien ook dweilen met de kraan open?  Misschien het trainen van je armspieren voor als ze gaan draaien en wroeten in een vieze kleffe luier? Mijn oplossing bij de ergste gevallen? Poetsen wat er te poetsen valt en daarna maar lekker onder de douche.

Maar wat ook echt ouderschap is: knuffel elkaar spontaan en geef heel veel kleffe kusjes! En heb het volste vertrouwen in elkaar. Dat hoort er nog meer bij! Op de foto is Depp voor de eerste keer aan het vingerverven. Hij kreeg jeuk in zijn oor en toen ik even niet keer zat zijn hele oor, hoofd en gezicht onder de verf..

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.