wanneer barst de bom

Wanneer barst de bom?

Man By jan 21, 2019 1 Comment

Wanneer barst de bom? Dat zou niet de vraag zijn waar je je in je leven over moet nadenken. Toch denk ik dat veel moeders zich dit afvragen. Wanneer krijgt mijn kind een woede-uitbarsting? Wanneer komt het moment? Op dit moment ben ik drieëntwintig jaar en is het rustig. Maar op de basisschool werd ik regelmatig uit de tent gelukt door anderen die wouden proberen hoever zij bij mij konden gaan. Dat is niet leuk. Herken je hierin iets bij jou dochter of zoon? In dit artikel wil ik jou mijn verhaal vertellen. Wellicht kun je hier iets mee.

Wanneer barst de bom?

Deze vraag schiet regelmatig door mijn hoofd als reactie op wat is geweest. Na vele jaren die voorbij zijn gevlogen, ben ik positief veranderd. De vraag die rest is wanneer alle boze energieën er in één keer uitkomen. Ik vergelijk mij soms wel eens met een tijdbom. Zolang die tikt is er niets aan de hand, maar wanneer het tikken stopt, is het mis. Ik bouw het meeste van mijn frustraties op. Zoals je verwacht gaat dat een keer mis. Het opbouwen van frustraties gaat geleidelijk en ongemerkt.  Tot het moment van de uitbarsting is aangebroken. Als ik naar mijzelf kijk, is dit een moment waarop meerdere factoren bij elkaar komen.

De bom is gebarsten.

Mijn stem verhef ik, mijn gelijk wil ik halen met als gevolg stampende stappen op de trap. Veel mensen zeggen dat weglopen in zo’n situatie geen zin heeft, maar daar ben ik niet mee eens. Ik vind dat weglopen wel zin heeft. Om rustig te worden, de situatie te kunnen overdenken en daar een eigen conclusie uit te halen. Wat ik heb geleerd is om met degene van het conflict terug te kijken. Wat is er gebeurd? Praten is het woord van de dag. Maar dat kan niet ieder kind, of volwassene.

Daden kunnen een net zo’n goede oplossing zijn. Wat dacht je van een ronde fietsen, voetballen, schilderen of muziek maken? Als de emotie er maar uit kan. Van schreeuwen wordt ook gezegd dat het helpt. Bij deze mijn bevestiging. Dat heb ik ook geprobeerd. Maar wat is het gevolg? Voor mij is het belangrijk om de ander te laten weten dat ik mijn best doe om het goed te maken. Bijvoorbeeld door een tekst te schrijven of dat schilderij. Soms zegt dat meer dan een gesprek.

1 Comment

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Je goede wil tonen, vind ik ook altijd erg prettig. Als ik merk dat iemand zijn best doet om iets goed te maken dan smelt meteen al een boel narigheid weg.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.