Het eerste basisschooljaar is een jaar vol nieuwe mijlpalen, een jaar vol nieuwe indrukken, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Ook is het eerste basisschooljaar soms erg vermoeiend voor de kleintjes en zijn ze 2 weken voor de vakantie al aan vakantie toe. Hier is dat niet anders.
Niet met de auto naar school maar fietsen of lopen
Omdat wij geen twee maar één auto hebben, breng ik ze meestal lopend naar school, ik loop dan met Emma in de kinderwagen en Merel en Bram lopen mee of gaan op de fiets. Soms ga ik wel met de auto als het slecht weer is. Dan mag ik de auto van mijn schoonmoeder gebruiken als zij vrij is. Mark begint namelijk al om 07.00 uur dus onze eigen auto kan ik dan niet gebruiken.
Veel indrukken en leren
Natuurlijk krijgen de kindjes te maken met veel nieuwe indrukken. Ze moeten leren luisteren, de opdrachtjes maken en natuurlijk ook stil zitten. Dat laatste kan voor sommige kinderen een hele opgave zijn. Natuurlijk leren de kinderen dat al wel wat op de peuterspeelzaal of de opvang, maar op school is het voor het echie. De juf of meester houdt er natuurlijk wel rekening mee, maar op een gegeven moment zal het kind toch echt moeten. Ook zijn er natuurlijk leuke activiteiten zoals de Koningsspelen of het schoolontbijt waar ze erg naar uitkijken maar wat ook weer wel wat extra energie kost. Alle nieuwe indrukken die een kind krijgt kunnen best vermoeiend zijn. Nu zijn kinderen van 4 nog niet leerplichtig en als ze het echt nodig hebben dan laat ik ze een middagje thuis. Wist je dat kindjes van 5 jaar ook nog 5 uur per week thuis mogen blijven als het te vermoeiend is?
Ze moeten al best veel kunnen en leren.
Vroeger… Zo rond 1993 toen ik begon op de basisschool was het vooral wat spelen, liedjes zingen in de kring, knutselen, tekenen of puzzelen. Als ik kijk wat mijn kinderen nu al leren en waar ze mee bezig zijn is dat echt een wereld van verschil. Zo leren ze al letters en kunnen ze beide al tot boven de 20 tellen. En weten dan ook wel cijfer er op papier staat. Ze hebben zelfs al Citotoetsen. Iets dat wat in mijn basisschooljaren alleen in groep 7 & 8 was.
Continurooster
Onze kinderen gaan naar een school waarbij een continurooster wordt gehanteerd. Ze beginnen om half 9 s’morgens. Om 10 uur gaan ze fruit eten en wat drinken en dan een pauze om buiten te spelen. En om 12 uur is het tijd om een broodje te eten met aansluitend ook een pauze om buiten te spelen. Dan haal ik ze om half 3 weer op. Van half 9 tot half 3 zitten ze dus op school. Dit geldt voor de maandag, dinsdag en donderdag. Op woensdag gaan ze van half 9 tot kwart over 12 naar school en groep 1 is op vrijdag nog vrij. Een dag van half 9 tot half 3 is best een lange dag. Helemaal voor een kleuter van 4 jaar oud.
Op donderdag zijn de knollen op
Als ik ze op donderdagmiddag van school haal is er geen land mee te bezeilen. Of ze zijn zo moe dat ze niet meer van de bank afkomen, of ze zijn zo moe dat ze er vervelend van worden en het hele huis door stuiteren. Op die donderdag valt Bram vaak na school op de bank even in slaap. Het eerste basisschooljaar is voor hem soms best vermoeiend.
Maar ook Merel is soms erg moe van school. Van het leren, het spelen, alle indrukken die ze opdoet. En het overal de beste in willen zijn. Dat heeft ze dan van dr moeder meegekregen ;). Soms heel goed natuurlijk, maar af en toe ook een flinke energietrekker.
Was het eerste basisschooljaar vermoeiend voor jouw kindje?
Mijn oudste gaat sinds november naar school en ik herken die vermoeidheid wel. Het gaat nu wel al wat beter heb ik het idee. Heeft tijd nodig ☺
Het is zeker een vermoeiende tijd. Ze zijn er wel aan toe, maar het vraagt ook wel veel van die kleine kinderen
Het is natuurlijk allemaal erg wennen en die vermoeidheid zal altijd wel een beetje blijven. Mijn dochter zit bijna in groep 6 maar na een school dag of drukke week is ze nog steeds soms zo moe 🙂
Leuk om een kijkje te krijgen hoe de uitwerking van school bij jou thuis gaat. Zeg maar vast tegen je kinderen dat ze nog heel veel CITO-toetsen gaan krijgen, ook op de middelbare school 😉