fietsverlichting

Fietsverlichting in het verkeer. Jong geleerd is oud gedaan.

Mama & Kinderen By okt 26, 2019 3 Comments
Goedwerkende fietsverlichting is noodzakelijk, vind ik! Goed opletten in het verkeer is erg belangrijk. Kinderen krijgen op school informatie over het verkeer. Bij ons begon dat al op de peuterzaal. Bij rood en oranje stoppen, bij groen mag je doorrijden. Goede fietsverlichting hebben, lamp aan op de fiets in het donker, stoppen bij een zebrapad om de voetgangers over te laten. Toch verbaas ik mij elke ochtend weer over volwassenen en kinderen. Ook kleine kinderen die in het donker, alleen of met een ouder zonder fietsverlichting fietsen.

Eke ochtend verbaas ik mij

Het is ’s ochtends weer langer donker en wat zag ik vorig jaar veel kinderen en ook volwassenen zonder verlichting fietsen. Ook nu zal dat niet anders zijn. Denk daarbij niet 1 of 2 kinderen, maar echt groepjes kinderen waarvan de verlichting niet aan is of niet werkt. Daaronder vallen ook kinderen die gewoon naast papa of mama naar school fietsen. Ik denk dan: het is toch zeker de bedoeling dat de kinderen gezond en wel op school aankomen. Maar doordat deze kinderen geen fietsverlichting hebben, zijn ze niet tot nauwelijks zichtbaar voor het overige verkeer.

[bol_product_links block_id=”bol_5c23f1e62de28_selected-products” products=”9200000043175955″ name=”lamo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Niet goed zichtbaar voor automobilisten

Zelf loop ik altijd met de kinderen naar het dorp of ga ik met de auto. Eerder gingen we op de fiets, maar met 3 kinderen is lopen of met de auto toch net wat handiger. Ik weet wel, ook uit ervaring, dat fietsers zonder fietsverlichting echt een gevaar op de weg kunnen zijn. Fietsers zonder fietsverlichting zijn namelijk niet goed zichtbaar. Bij ons in het dorp is het nog niet heel erg druk qua verkeer in de ochtend, maar toch kan het onoverzichtelijk zijn en vooral kun je schrikken van een fietser die even voorbijschiet. Wist je dat als een fietser in de bebouwde kom geschept wordt door een auto die 50 km per uur rijdt, dat vaak een fatale afloop kan hebben voor de fietser?

Fietsverlichting kan verkeersslachtoffers terugdeinzen

Verkeersslachtoffers zullen er helaas altijd wel blijven. Het ligt ook niet altijd aan de verlichting. Het kan ook liggen aan foutief fietsgedrag zoals; door rood licht rijden, telefoongebruik en onder andere het geen richting aangeven. Natuurlijk ligt een verkeersongeval niet altijd aan een fietser. Een automobilist kan net zo goed fout zitten. Bijvoorbeeld door te hard te rijden, niet op te letten, telefoongebruik en ga zo maar door. Maar het ontbreken van goed werkende fietsverlichting is zeker iets waardoor er verkeersslachtoffers kunnen vallen.

[bol_product_links block_id=”bol_5c23f1796e5ae_selected-products” products=”9200000058907992,9200000056891845,9200000083084292″ name=”fietsverlichting” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Natuurlijk wil geen enkele ouder dat zijn of haar kind een verkeersslachtoffer zal worden, toch heeft echt niet iedereen door hoe belangrijk goede fietsverlichting is. Dat dit hoog op een to do list moet staan lijkt mij duidelijk.

Aanschaffen fietsverlichting

Dat ik verlichting die goed werkt belangrijk vind, is jullie nu wel duidelijk. Fietsverlichting hoeft trouwens ook helemaal niet duur te zijn. Bij de Action hebben ze bijvoorbeeld fietsverlichting voor 1 of 2 euro, die gaan trouwens prima mee. Je kunt ze makkelijk bevestigen en ook makkelijk er af halen voor als de fiets bijvoorbeeld buiten blijft staan bij een sportvereniging. Tegenwoordig zijn er ook verlichting slangen voor in het wiel en led ventiellampjes, deze zorgen er voor dat al fietsend het hele wiel verlicht zal worden en de fietser goed zal opvallen.

fietsverlichting

Ik zorg dat mijn kinderen met goede verlichting op pad gaan, en jij?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

3 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.