Vliegen met waterpokken, mag dat?

Gezondheid By aug 09, 2019 No Comments
Vliegen met waterpokken… Waarschijnlijk ken je de zeer besmettelijke infectieziekte waterpokken wel. Een infectieziekte die bijna ieder kind krijgt. Want wat nu als je op vakantie wilt gaan met het vliegtuig en je kind heeft nét op dat moment de waterpokken? Vliegen met waterpokken, mag dat? Hier lees je er alles over!

Wat zijn de waterpokken?

Waterpokken is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het varicellazostervirus. Een virus dat zeer besmettelijk is en zorgt voor blaasjes en jeukende vlekken over het hele lichaam. De blaasjes en vlekjes kunnen zelfs tussen het hoofdhaar, in de mond en op de oogleden ontstaan.

Vliegen met waterpokken

Wordt mijn kind ziek van de waterpokken?

Dit verschilt ontzettend per kind. Het ene kind heeft er totaal geen last van, op een beetje jeuk na. Het andere kind is al ziek voordat de blaasjes zichtbaar zijn. Het begint met koorts en al snel volgende de vlekjes en blaasjes. Het ene kind kan er dus erg ziek van zijn terwijl het andere kind er vrijwel geen last van heeft.

Kinderen krijgen de waterpokken meestal tussen de twee en acht jaar. In principe ben je immuun voor een nieuwe infectie wanneer je de waterpokken in deze leeftijd hebt gehad.

Besmettelijk

De waterpokken zijn besmettelijk twee dagen vóór het verschijnen van de blaasjes totdat de blaasjes ingedroogd zijn, dit kan ongeveer tien dagen duren. Je kind kan dus in de eerste twee dagen anderen besmetten zonder dat je weet dat het zelf besmet is. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen van de waterpokken is twee tot drie weken.

 

Vliegen met waterpokken, mag dat?

Het varicellazostervirus is een zeer besmettelijk en overdraagbaar virus. Je kind mag in principe niet vliegen  met waterpokken, alleen wanneer deze compleet zijn ingedroogd en dat gecheckt is door een arts. Het virus verspreid zich door praten, hoesten en niezen. Hierdoor komen er namelijk kleine druppeltjes van het virus in de lucht. Wanneer je die druppeltjes inademt kun je besmet raken. Ook zit het virus in de blaasjes wanneer deze nog gevuld zijn met vocht. Wanneer mensen nog geen waterpokken hebben gehad kunnen ze in zo’n ruimte erg gemakkelijk besmet raken. En dat is voor risicogroepen gevaarlijk.

Lees ook: 6 tips voor het vliegen met kleine kinderen

Risicogroepen

Hoewel de waterpokken voor de meeste mensen een onschuldige kinderziekte is, geldt dit niet voor de risico, groepen zoals pasgeboren baby’s en zwangere vrouwen. Zij kunnen van dit virus erg ziek worden.

Baby’s en waterpokken

Wanneer je zelf geen waterpokken gehad hebt, kan je pasgeboren baby erg ziek worden als het het virus oploopt en jonger dan drie maand oud is. Als jij als kind wel de waterpokken hebt gehad, heb je antistoffen aangemaakt. Deze antistoffen heeft de baby tijdens de zwangerschap binnengekregen via de placenta en deze antistoffen blijven ongeveer drie maanden in het bloed van je baby aanwezig.

Zwangere vrouwen en waterpokken

Wanneer je zwanger bent kunnen waterpokken ook gevaarlijk zijn. Voor je ongeboren baby, maar ook voor jezelf. Je kunt er namelijk erg ziek van worden en hoge koorts krijgen. Koorts kan er voor zorgen dat je weeen worden opgewekt. Dit geldt alleen als jezelf geen waterpokken hebt gehad. Ben je zwanger en ben je besmet met de waterpokken? Neem dan zo snel mogelijk contact met de verloskundige op.

Vliegen met waterpokken? Een medische verklaring is noodzakelijk!

Als je een vliegreis gepland hebt en je kind heeft de waterpokken, dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. De voorschriften en regels over vliegen met waterpokken zijn wat betreft luchtvaartmaatschappijen nogal verschillend, maar je zult zeer waarschijnlijk een medische verklaring voor je kind moeten hebben om te mogen vliegen. In deze medische verklaring zal dan staan dat de infectieziekte niet meer besmettelijk is en dat je kind geen gevaar is voor medepassagiers.

De medische verklaring moet worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Dit mag niet door je eigen huisarts gedaan worden. De onafhankelijk arts zal je kindje nakijken en beoordelen of de waterpokken in zijn geheel zijn ingedroogd en of je kind mag vliegen met waterpokken.

De waterpokken krijgen op de vakantiebestemming

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind de waterpokken krijgt op het moment dat je op vakantie bent, het is dan verstandig om contact op te nemen met de alarmlijn van je reisverzekering. Die is er namelijk niet alleen voor noodsituaties, maar ook voor advies en hulp. Ze helpen je met het vinden van een betrouwbare arts die je kan helpen met de medische keuring en medische verklaring. Die je heb je namelijk nodig!

 

vliegen met waterpokken

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.