Waterpokken zijn vervelend! Plus fantastische tip bij klachten van waterpokken!

Gezondheid By okt 23, 2017 16 Comments

Waterpokken is een kinderziekte met over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes. Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken, meestal in de winter of de vroege lente. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Merel & Bram hebben het allebei in de zomer gehad, 2 weken na elkaar. Gelukkig krijg je de waterpokken maar 1 keer in je leven. De uitzondering is wel, mocht je kindje het voor de 1e verjaardag gehad hebben het nogmaals terug kan komen. Hier lees je wat waterpokken precies zijn en vertellen we je wat je bij klachten van waterpokken zou kunnen doen.

In het kort:

Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken.

-Je kindje krijgt vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lijf en soms ook in mond. Dit zijn de meest voorkomende klachten van waterpokken.
-Er zijn geen medicijnen tegen waterpokken.
-Een verkoelende zinkoxide-lotion helpt tegen de jeuk.
-Binnen 10 dagen is je kindje meestal weer beter.
-Je kindje mag meestal gewoon naar school of het kinderdagverblijf.

Hoe krijgt mijn kind waterpokken?

Waterpokken wordt door een virus veroorzaakt. Het waterpokkenvirus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Er is eigenlijk niets aan te doen. Na besmetting duurt het twee tot maximaal drie weken voordat de vlekjes ontstaan. De ziekte is heel besmettelijk, en je kind kan veel last van klachten van waterpokken hebben. vanaf één dag voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer tien dagen. Wist je dat vliegen met waterpokken niet altijd mag?

Lees ook: Darmkrampjes.

Wat kan ik doen tegen klachten waterpokken bij mijn kind?

Houdt de nagels schoon en kort en zorg dat je kind zich niet krabt. Dit is bijna onmogelijk maar probeer het te vermijden! Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en littekens ontstaan.

Je kind mag gewoon in bad of onder de douche. Natuurlijk kreeg Bram de waterpokken tijdens een weekend weg in het pinksterweekend. Alle winkels dicht en ik kon niets kopen. Ik deed daarom een washandje met zemelen in het badje en besprenkelde dit over zijn lichaam. Dit leek naar mijn idee goed te helpen tegen de klachten van waterpokken. Toen de winkels dinsdags weer open gingen heb ik een ander middeltje gekocht. Heltiq, ik ben er echt heel positief over. Echt de tip bij klachten van waterpokken! Een gel tegen de jeuk en verkoelend en er zaten zakjes met zemelen extract bij voor in bad. Dit hielp erg goed. Zeker een aanrader.

bol.com

Verkoeling bij klachten waterpokken

Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten.
Als je kind zich goed voelt, mag het naar school of naar het kinderdagverblijf. Het kan zijn dat de school of het kinderdagverblijf daar andere afspraken over heeft.
Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden over een mogelijke besmetting.

Waterpokken zijn natuurlijk nooit leuk, komen nooit op een goed moment en kindjes hebben vaak klachten van waterpokken. Maar gelukkig krijgt je kindje het als het goed is niet meer nadat je kindje ze gehad heeft. Al zijn er uitzonderingen.

Waterpokken

Had je kindje er veel last van? Hier hadden ze er zeker last van. Maar gelukkig zijn we er nu vanaf!

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

16 Comments

 1. Fleur schreef:

  Gelukkig hebben mijn beide kinderen het al gehad. Ze waren allebei flink ziek voordat de pokken doorkwamen. Gelukkige hebben ze er toen niet zo veel last er meer van gehad

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Die van mij zijn er aardig doorgerold gelukkig. Maar ik heb ze wel een keer in zo’n havermout bad gezet tegen de jeuk.

 3. Judith schreef:

  zo zielig altijd die waterpokken, de kleinste moet nog helaas

 4. Babs schreef:

  Mijn dochter moet ze nog krijgen. Die maakt snel hoge koorts, dus ik hou mijn hart al vast voor als het zo ver is

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Van alle kinderziektes is de waterpokken wel relatief onschuldig dacht ik. Zelf heb ik als kind de bof ook nog gehad : (

 6. sophia schreef:

  Interessante blog! Kom ik terugzoeken als ik later ook kindjes heb! 😀 xx

 7. Merel schreef:

  De jongste twee moeten nog, die zullen allebei tegelijkertijd waterpokken krijgen. De oudste had gelukkig niet al te veel last, alleen hoop ik niet dat ze daardoor op latere leeftijd nog een keer mag. Dat schijnt nog erger te zijn 🙁 Zo’n zemelenbad hielp gelukkig wel. Zielig hoor, al die jeukende blaasjes…

 8. Dyonne Bakker schreef:

  Ik heb ze vroeger ook weleens gehad. Alleen weet ik er weinig meer van haha.

 9. MC Kleuver schreef:

  Toch fijn om eens wat meer achtergrondinformatie te lezen. Eigenlijk weet ik niet eens of ik de waterpokken heb gehad.

 10. Laura Martens schreef:

  De waterpokken zijn zo vervelend! Ik vind het een super goed artikel! Even mooi onder de aandacht gebracht.

 11. Nathalie - Volgmama schreef:

  Ik heb drie kinderen van 2, 7 en 9 en alle drie hebben ze het nog niet gehad.

 12. Jessica schreef:

  Ach zo sneu. Zelf heb ik het vroeger ook gehad, maar behalve jeuk volgens mij nergens last van verder.

 13. Stephanie schreef:

  Zo zielig! Wel een handig artikel met wat het ook alweer precies is en wat je kan doen om de pijn te verzachten, mijn zoontje moet het nog krijgen.

 14. Jamey schreef:

  Ik heb het vroeger ook gehad. Bah akelig altijd. Hopelijk krijgt ons meisje er geen last van.

 15. Ilse schreef:

  Bij ons hebben ze vergelijking alledrie al gehad. Mijn dochtertje zelfs twee keer.. het hoort erbij, maar ellendig is het wel.

 16. MamaMinke schreef:

  Oudste had er bijna geen last van. Badje met havermout hielp voldoende. De jongste had er meer last van en ook veel meer pokken. Voor haar gebruikte ik kidsclin. Werkt ideaal. En badje havermout natuurlijk.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.