Tegenwoordig wordt er terecht erg veel aandacht gegeven aan foliumzuur (vitamine B11), echter kan foliumzuur niet in het lichaam worden omgezet wanneer je een vitamine B12 tekort hebt. In je bloed zal de waarde van het foliumzuur namelijk wel stijgen, maar er kan er een tekort in de rode bloedcellen blijven bestaan. In dit artikel lees je wat vitamine B12 en zwangerschap met elkaar te maken hebben en waarom Vitamine B12 slikken zo belangrijk is voor- en tijdens de zwangerschap.
Soorten vitaminen
Vitaminen zijn ontzettend belangrijk voor de mens, essentieel zelfs. Ze laten ons lichaam namelijk goed functioneren. Vitaminen zijn te verdelen in wateroplosbare vitaminen en vetoplosbare vitaminen.
De wateroplosbare vitaminen zijn alle vitaminen B en vitamine C. Dit zijn vitamines die in het vocht van levensmiddelen zit. Ons lichaam kan deze vitamines, met uitzondering van vitamine B12 niet goed opslaan. Wanneer je teveel van deze vitamines binnenkrijgt zal dit ons lichaam via onze urine weer verlaten.
De vetoplosbare vitaminen zijn de vitaminen A, D, E & K. Deze soorten vitamines zitten veelal in het vet van de diverse soorten voedingsmiddelen die we nuttigen en kunnen in de weefsels van ons lichaam worden opgeslagen in tegenstelling tot de wateroplosbare vitaminen.
Een uitzondering is hier de vitamine B12, deze is namelijk wateroplosbaar, maar kan net zoals vetoplosbare vitaminen in ons lichaam worden opgeslagen. De voorraad B12 die in ons lichaam is opgeslagen is voldoende voor minimaal 3 jaar, maar soms tot zelfs wel 10 jaar. Een tekort aan deze vitamine zal dan ook niet van de één op andere dag ontstaan. Een tekort is ook niet in een korte tijd weer opgelost.
Vitamine B12 tekort
Vitamine B12 is is ontzettend belangrijk voor de diverse systemen in ons lichaam. Wanneer er niet voldoende vitamine B12 in ons lichaam aanwezig aanwezig is, doordat het te weinig binnenkomt of niet op de juiste manier wordt opgenomen, dan kunnen de systemen in ons lichaam minder goed gaan functioneren. Wanneer dit gebeurt kun je diverse soorten klachten en problemen ondervinden.
Een vitamine B12 tekort uit zich bij iedereen anders. Dit komt doordat het invloed heeft op verschillende soorten systemen in ons lichaam. De één heeft last van concentratie stoornissen, klachten met betrekking tot de menstruatie, of psychische problemen, een ander kan weer last hebben van vermoeidheid, krampen in de spieren of tintelingen. Klachten die doorgaans vaker voorkomen zijn:
- Het koud hebben
- Verlies van eetlust
- Vermoeidheid
- Neurologische klachten
- Psychische klachten
- Een dikke of ontstoken tong
Systemen in ons lichaam die door een B12-tekort worden aangetast zijn:
- Immuunsysteem
- Hematologisch systeem: beenmerg, bloed & bloedstolling
- Bewegingsstelsel: botten, spieren & pezen
- Maag-darmstelsel
- Hart- en vaatstelsel
- Zenuwstelsel
- Het urogenitaal systeem: geslachtsorganen en de urinewegen
Vitamine B12 en zwangerschap
Vitamine B12 is ook voor en tijdens een zwangerschap ontzettend belangrijk. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat een tekort aan vitamine B12 in verband gebracht wordt met neurale buis defecten (de wervelkolom of de schedel van het kindje is niet goed aangelegd, ook wel open rug of open hoofd genoemd), onvruchtbaarheid en miskramen.
Wanneer je een vitamine B12-tekort hebt kan dit er voor zorgen dat je niet zwanger raakt wanneer je dit graag wilt. Het heeft namelijk invloed op de ovulatie en de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoederwand. Wanneer het zwanger worden niet lukt wordt er dan ook bijna altijd aangeraden om een controle te laten uitvoeren op vitaminetekorten. Ook de oorzaak van een miskraam kan een vitamine B12 tekort zijn.
Verbruik vitamine B12 tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verbruiken vrouwen net zoals magnesium, meer vitamine B12. Het is dan ook erg belangrijk dat je dit blijft aanvullen. Een aanvulling is namelijk zeker nodig. Dit omdat vitamine B12 ontzettend belangrijk voor de groei van de baby. Maar ook voor de vorming van het DNA en de vorming van het zenuwstelsel. Wanneer er voor de zwangerschap een vitamine B12-tekort is vastgesteld zullen er injecties worden geven. Deze zul waarschijnlijk gedurende de zwangerschap blijven krijgen.
Vitamine B11 & B12 tijdens de zwangerschap
Foliumzuur (Vitamine B11) slikken tijdens je zwangerschap is belangrijk omdat het de groei van je baby ondersteunt in de eerste weken na de bevruchting. Maar het verkleint ook de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje. Je begint ongeveer een maand voordat je zwanger gaat proberen te worden, zodat jouw lichaam een voorraad op kan bouwen en je vaak niet meteen weet dat je zwanger bent. Daarbij zorgt het er ook voor dat de vitamine B12 omgezet kan worden, en zo opgeslagen wordt in je lichaam.
Hey Madelon!
Ik ben met het idee aan het spelen om een vitamine B12 supplement te slikken op aanraden van vrienden en kwam zo op jouw blog terecht. Je artikel is heel leerrijk, en ik denk persoonlijk dat ik niet voldoende vitamine B12 binnen krijg door voeding alleen, dus ik ga naar een supplement moeten gaan denk ik zoals jij ook al aanhaalde. Ik denk deze van Flinndal te nemen ) omdat de reviews heel goed zijn. Wat vind jij van deze?
Ik kijk uit naar je antwoord!
Linna