baby douchen

Met een baby douchen, het kan!

Zwangerschap & Baby By jan 16, 2020 11 Comments

Er zijn baby’s die dol zijn op het badje. In bad gaan vinden ze soms heerlijk. Maar er zijn ook moeders die er al snel achter komen dat hun baby daar helemaal niet van houdt. Er zijn baby’s die al binnen een aantal minuten gaan huilen en helemaal niet gek zijn op het badje. Vaak houden deze baby’s wel van douchen! Met een baby douchen kan zeker, maar hoe doe je dat dan eigenlijk? Hoe ga je met je baby onder de douche?

baby douchen

Een baby douchen

Er zijn echt baby’s die van douchen houden. Ze vinden het heerlijk als het water langs hen heen stroomt terwijl ze lekker tegen mama of papa aan liggen. Natuurlijk kunnen baby’s die het heerlijk vinden om in bad te gaan ook erg genieten van een douche. Met je baby onder de douche gaan is het makkelijkste als je met zijn tweetjes bent. Natuurlijk kan het ook als je alleen bent, dat vergt alleen iets meer moeite en je moet op wat meer dingen letten.

Een kindvriendelijke badkamer

Tijdens of misschien al voor je zwangerschap ben je waarschijnlijk al druk bezig met je huis baby- en kindproof maken. De huiskamer, hal, keuken en natuurlijk de badkamer zijn allemaal ruimtes die je goed onder de loep zult nemen.

De badkamer is een ruimte waar ongelukjes snel kunnen gebeuren. In een onveilige badkamer stapt ook niemand prettig onder de douche. Daarom doe je er goed aan om de badkamer eens goed onder de loep te nemen. Een bad lijkt ideaal met kinderen, maar wanneer je in bad moet douchen is dit opeens toch een stuk minder veilig. Glijpartijen en vallen tijdens het uit bad stappen komen geregeld voor.

Een mooie inloopdouche is dan ook de ideale douche die kindvriendelijk én onderhoudsvriendelijk is. Wanneer je baby graag in bad gaat plaats je deze erg makkelijk in de douchetruimte.

Zonder drempel is er niets om over te struikelen en je kunt zelfs een antislipvloer laten plaatsen. Die zorgt er voor dat glijpartijen verleden tijd zijn. Een douchewand is onderhoudsvriendelijk en daarnaast ook erg veilig doordat douchewanden tegenwoordig gemaakt worden van veiligheidsglas. Op een douchewand kun je ook stickers plakken voor de kinderen als ze iets groter zijn zodat ze de wand niet kunnen missen en er niet tegenaan lopen.

Met een baby douchen als je met je partner bent

Als je met je partner bent is het net even een stukje gemakkelijker. Jij of je partner kan alvast onder de douche gaan staan, de ander kan dan de baby uitkleden. Dan kan de niet douchende de baby wassen. Als dat gebeurd is wordt de baby naar degene onder de douche gebracht. Diegene houdt de baby heerlijk onder de douche en dan wel rechtop tegen zijn of haar lichaam aan. De baby kan hier erg van genieten en als het kleintje geniet zal deze zich heerlijk ontspannen en lekker tegen diegene aan gaan hangen. Als de baby even lekker gedoucht heeft kan de ander de baby weer overnemen en in een hydrofiele doek, omslagdoek of handdoek meenemen en afdrogen. Zo zorg je er voor dat de baby niet te snel zal afkoelen.

Alleen met je baby onder de douche

Alleen douchen met een baby kan ook prima, je hebt alleen iets meer voorbereiding nodig. Je wilt namelijk niet dat je baby onderkoelt raakt. Daarbij is het ook niet handig als jij zelf kletsnat je baby staat af te drogen en moet aankleden.

Tips voor alleen douchen met je baby

 1. Erg belangrijk is dat de badkamer lekker warm is, 24 a 25 graden mag het zeker zijn.
 2. Leg warme doeken klaar. Zorg dat je de doeken op de verwarming legt zodat de doeken lekker warm zijn.
 3. Zet een wipstoel of een aankleedkussen klaar met een handdoek er overheen.
 4. Kleed jezelf eerst uit.
 5. Zet de douche vast aan als het water niet meteen warm is in je douche.
 6. Kleed je baby uit.
 7. Was je baby, een zeepvrije wasgel is het beste.
 8. Stap vervolgens met je baby onder de douche.
 9. Ben je klaar? Zet de baby in de wipstoel of leg je baby op het aankleedkussen en wikkel je baby in de warme doek. Zo zal je baby niet te snel afkoelen en heb je zelf nog even de tijd om jezelf nog even snel te wassen.
 10. Droog jezelf af en kleed je aan.
 11. Neem je baby mee en droog je baby goed af.
 12. Dan is het tijd voor de napret, lekker je baby insmeren en aankleden.

douchen baby

Douchen met een baby is best wel ideaal

Met een baby douchen is ideaal als je niet veel zin hebt om het badje erbij te moeten halen, maar ook zeker als je haast hebt. Natuurlijk is douchen helemaal ideaal als je baby niet gek is op het badje. En wist je dat het ook nog eens super goed is voor de band tussen jou en je baby? Huid op huid contact is namelijk erg goed voor de band tussen jullie.

Vanaf wanneer mag een baby onder de douche?

Wist je dat je al in de kraamweek met je baby mag douchen? Meestal mogen baby’s vanaf de 2e of 3e dag in bad. Voor het douchen is dit net zo. Het is wel verstandig dat als je in de kraamweek al met je baby wilt douchen je partner er bij blijft. Je kunt namelijk nog best een beetje slap zijn. Vallen of zelfs flauwvallen is natuurlijk het allerlaatste wat je wilt als je met je baby onder de douche staat. Het is ook aan te raden dat als je alleen wilt douchen, dit niet te doen voordat je baby twee weken oud is. Je baby is dan namelijk nog te klein om zichzelf goed warm te kunnen houden als je baby op je ‘wachten’ moet.

Ben jij wel eens met je baby onder de douche geweest?

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

11 Comments

 1. Mariëlle | Me-licious schreef:

  ha dit wist ik helemaal niet. Wat een goede tips. Zelf heb ik dan nog geen baby, maar ik ga deze info zeker spuien aan vriendinnen die net bevallen zijn 🙂

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ja zeker. Wel vond ik een goede voorbereiding erg belangrijk, omdat jezelf ook nat en bloot bent daarna. Het handigst vond ik het als mijn man de baby dan overnam.

 3. Lodi schreef:

  Wij gingen ook onder de douche met de jongens , maar zorgde er zeker voor dat we met zijn tweeën waren, zodat de ander hun aan kon pakken en snel af kon drogen en aankleden.

 4. Gea schreef:

  Wat een handige tips staan er in. Ik zal dit zeker bewaren voor in de toekomst. Op dit moment heb ik namelijk nog geen kinderen

 5. Laura schreef:

  Wat een goede tips! Ik wist helemaal niet dat het al zo snel mocht. Ik heb zelf nog geen kindje, maar wie weet als ik ooit een kindje heb…;)

 6. Jamey schreef:

  Bram doet het douchen met Noé.. ik durf het zelf niet. Ben veeeeel te bang dat er iets gebeurt. Zeker als ik alleen ben.

 7. kiki hasselton schreef:

  ik vind het er altijd super schattig uitzien! Zelf heb ik geen kinderen, dus ik kan hier verder helaas niet over mee praten.

 8. Debbythechocoholic schreef:

  Ik wist niet dat je met je kindje onder de douche mocht gaan, maar eigenlijk klinkt het vele beter dan in bad gaan. Huid op huid contact schept inderdaad een band en je kan je kindje gemakkelijker verzorgen denk ik. In een bad moet je nog eens zien dat je kindje niet kopje onder gaat natuurlijk.
  Vraagje: is Zwitsal echt zo goed als ze beweren?

  1. Maddy schreef:

   Ik gebruik zelf eigenlijk geen zwitsal ivm de parfum die er in zit. Ik gebruik Inoli en producten van Drs. Leenarts omdat Emma een hele gevoelige huid heeft. Bij mijn andere kinderen wel zwitsal gebruikt, maar die hadden ook geen gevoelige huid.

 9. Lazy Bird schreef:

  Oh zo schattig!! Brengt herinneringen terug aan toen de kids klein waren 🙂 Maar Zwitsal… nee daar konden mijn babies niet tegen 🙁

  X Lazy Bird

 10. Blog & Beauty schreef:

  Ik heb met ons dochtertje beide gedaan. In bad omdat ze dat heerlijk vond, en douchen om haar angst voor water kwijt te raken. Zij wilde nooit water in haar gezicht hebben, en spelenderwijs onder de douche heeft ze haar angst overwonnen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.