baby douchen

Met een baby douchen, het kan!

Geplaatst door

Er zijn baby’s die dol zijn op het badje. In bad gaan vinden ze soms heerlijk. Maar, er zijn ook mama’s die er al snel achter komen dat hun kleine baby daar helemaal niet van houdt. Er zijn baby’s die al binnen een aantal minuten gaan huilen en helemaal niet gek zijn op het badje. Vaak houden deze baby’s wel van douchen! Met een baby douchen kan zeker, maar hoe doe je dat dan eigenlijk? Hoe ga je met je baby onder de douche?

baby douchen

Met een baby douchen.

Er zijn echt baby’s die van douchen houden. Ze vinden het heerlijk als het water langs hen heen stroomt terwijl ze lekker tegen mama of papa aan liggen. Natuurlijk kunnen baby’s die het heerlijk vinden om in bad te gaan ook erg genieten van een douche. Met je baby onder de douche gaan is het makkelijkste als je met zijn tweetjes bent. Natuurlijk kan het ook als je alleen bent, dat vergt alleen iets meer moeite en je moet op wat meer dingen letten.

Met een baby douchen als je met je partner bent.

Als je met je partner bent is het net even een stukje gemakkelijker. Jij of je partner kan alvast onder de douche gaan staan, de ander kan dan de baby uitkleden. Dan kan de niet douchende de baby wassen. Als dat gebeurd is wordt de baby naar degene onder de douche gebracht. Diegene houdt de baby heerlijk onder de douche en dan wel rechtop tegen zijn of haar lichaam aan. De baby kan hier erg van genieten en als de baby geniet zal deze zich heerlijk ontspannen en lekker tegen diegene aan gaan hangen. Als de baby even lekker gedoucht heeft kan de  ander de baby weer overnemen en in een hydrofiele doek, omslagdoek of handdoek meenemen en afdrogen. Zo zorg je er voor dat de baby niet te snel zal afkoelen.

Alleen met je baby onder de douche.

Alleen douchen met een baby kan ook prima, je hebt alleen iets meer voorbereiding nodig. Je wilt namelijk niet dat je baby onderkoeld raakt. En daarbij is het ook niet handig als jij zelf zeiknat je baby staat af te drogen en moet aankleden.

Tips voor alleen douchen met je baby

 1. Erg belangrijk is dat de badkamer lekker warm is, 24 a 25 graden mag het zeker zijn.
 2. Leg warme doeken klaar. Zorg dat je de doeken op de verwarming legt zodat de doeken lekker warm zijn.
 3. Zet een wipstoel of een aankleedkussen klaar met een handdoek er overheen.
 4. Kleed jezelf eerst uit.
 5. Zet de douche vast aan als het water niet meteen warm is in je douche.
 6. Kleed je baby uit.
 7. Was je baby, een zeepvrije wasgel is het beste.
 8. Stap vervolgens met je baby onder de douche.
 9. Ben je klaar? Zet de baby in de wipstoel of leg je baby op het aankleedkussen en wikkel je baby in de warme doek. Zo zal je baby niet te snel afkoelen en heb je zelf nog even de tijd om jezelf nog even snel te wassen.
 10. Droog jezelf af en kleed je aan.
 11. Neem je baby mee en droog je baby goed af.
 12. Dan is het tijd voor de napret, lekker je baby insmeren en aankleden.

douchen baby

Douchen met een baby is best wel ideaal.

Met een baby douchen is ideaal als je niet veel zin hebt om het badje erbij te moeten halen, maar ook zeker als je haast hebt. Natuurlijk is douchen helemaal ideaal als je baby niet gek is op het badje. En wist je dat het ook nog eens super goed is voor de band tussen jou en je baby? Huid op huid contact is namelijk erg goed voor de band tussen jullie.

baby douchen

Vanaf wanneer mag een baby onder de douche?

Wist je dat je al in de kraamweek met je baby mag douchen? Meestal mogen baby’s vanaf de 2e of 3e dag in bad. Voor het douchen is dit net zo. Het is wel verstandig dat als je in de kraamweek al met je baby wilt douchen je partner er bij blijft. Je kan namelijk nog best een beetje slap zijn. En vallen of zelfs flauwvallen is natuurlijk het allerlaatste wat je wilt als je met je baby onder de douche staat. Het is ook aan te raden dat als je alleen wilt douchen, dit niet te doen voordat je baby twee weken oud is. Je baby is dan namelijk nog te klein om zichzelf goed warm te kunnen houden als je baby op je ‘wachten’ moet.

Ben jij wel eens met je baby onder de douche geweest?

 

21 reacties

 1. Wij gingen ook onder de douche met de jongens , maar zorgde er zeker voor dat we met zijn tweeën waren, zodat de ander hun aan kon pakken en snel af kon drogen en aankleden.

 2. Ik wist niet dat je met je kindje onder de douche mocht gaan, maar eigenlijk klinkt het vele beter dan in bad gaan. Huid op huid contact schept inderdaad een band en je kan je kindje gemakkelijker verzorgen denk ik. In een bad moet je nog eens zien dat je kindje niet kopje onder gaat natuurlijk.
  Vraagje: is Zwitsal echt zo goed als ze beweren?

  1. Ik gebruik zelf eigenlijk geen zwitsal ivm de parfum die er in zit. Ik gebruik Inoli en producten van Drs. Leenarts omdat Emma een hele gevoelige huid heeft. Bij mijn andere kinderen wel zwitsal gebruikt, maar die hadden ook geen gevoelige huid.

 3. Ik heb met ons dochtertje beide gedaan. In bad omdat ze dat heerlijk vond, en douchen om haar angst voor water kwijt te raken. Zij wilde nooit water in haar gezicht hebben, en spelenderwijs onder de douche heeft ze haar angst overwonnen.

 4. Ja heel veel gedaan. Hier lagen ze dan als ik mezelf snel afdroogde in de wasbak. Die was perfect hiervoor wat betreft vorm. Geen kleintje dus. En dan heerlijk in doeken gewikkeld.

 5. Wij nemen ons prinsje (3 maanden) ook mee onder de douche, heerlijk vind hij het! Zijn badje gebruiken wij als zn “mandje” met in handdoeken gewikkelde kruik. Daarboven op zijn douchecape met een hydrofiele luier. Na t douchen wikkelen we ons prinsje hierin. Ook dat vind hij heerlijk. Zo wordt hij de douche uitgedragen zonder kou te vatten. Na t afdrogen lekker insmeren met Weleda Baby bodymilk.

  1. Extra aanvulling…in het begin kan t beetje eng zijn om zn klein nat lichaampje vast te houden. Straks valt hij… wij lossen dat op door hem in een hydrofiele luier te wikkelen tijdens t douchen. Nu hebben wij ook een douchewashand. Dit is een extra lange washand(je) waar je baby op rust tijdens t douchen. Super handig en ben niet meer bang om ons prinsje weg te laten glijden tijdens t douchen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *