zwangerschap en bevalling

Verwachtingen van een zwangerschap en bevalling zijn ze realistisch?

Zwangerschap & Baby By okt 24, 2018 No Comments

Ik zal je maar meteen vertellen; meer dan de helft van de dingen waar jij een bepaalde voorstelling van hebt bij je zwangerschap en bevalling, zullen totaal anders zijn. Ze kunnen zoveel mooier zijn, maar ook ontzettend tegenvallen. Zowel tijdens je zwangerschap, tijdens de bevalling als na je bevalling.

Natuurlijk is een zwangerschap ontzettend bijzonder en mag je in je handjes knijpen als je dit mag meemaken. Er zijn zoveel vrouwen die hier van dromen, maar die het helaas nooit zullen meemaken. Dat is erg verdrietig.

Zwangerschap

Het kan zijn dat je de hele zwangerschap eigenlijk weinig last hebt van kwaaltjes. Kan, er zijn ook heel wat vrouwen die er goed ziek van zijn. Denk hierbij aan zwangerschapsmisselijkheid, bekkeninstabiliteit, maar ook zijn er zwangerschapsdepressies.

Het eerste trimester is vaak het meest spannend, helemaal als je voor het eerst moeder zal worden. Ook zullen veel vrouwen hier last hebben val kwaaltjes, of kunnen niet wachten met het van de daken schreeuwen van hun zwangerschap.

In het tweede trimester heb je waarschijnlijk al kenbaar gemaakt dat je in verwachting bent en je schreeuwt het van de daken. Je haar glanst en je krijgt (in veel gevallen) een weelderige haardos. Je straalt en iedereen vindt dat je er geweldig uitziet. Zo moet je je natuurlijk ook voelen. Je hoort vaak: O, meid geniet er van en lekker op die roze wolk blijven zitten he?

Dat de hormonen je ondertussen door het lijf gieren, je borsten misschien al beginnen te lekken en jij 150 keer per dag naar de wc moet, dat benoemen we gewoon niet. Je lichaam jeukt aan alle kanten, je jankt je een ellende omdat er een zielige film op tv is of omdat de cafetaria dicht is en jij zo’n zin had in een patat speciaal. Om nog maar te zwijgen over alles wat je vergeet.

Moet je baby dus nog geboren worden

En ineens, valt het kwartje.. Die baby, ja, die moet er dus ook nog uit. In het derde trimster denk je dat je slechte nachten hebt. Nou, wacht maar totdat je baby geboren is. Want als jij denkt dat dit zware nachten zijn, dan maak je borst maar nat. Ondertussen zoek je op internet op zoektermen als:

Ondertussen kom je ervaringsverhalen van andere mama’s tegen, waar je de meest gruwelijke bevallingsverhalen van leest, of juist artikelen over hoe geweldig en pijnloos een bevalling zijn kan. Daarbij geven deze vrouwen je ook nog tips over wat je in de laatste weken moet doen om een beetje netjes bij de bevalling aanwezig te kunnen zijn. Denk aan; netjes geschoren of gewaxt, glimmende nageltjes en make-up op voor de bevalling. Je wilt tenslotte wel een prachtige foto hebben, en zonder een flinke lik make-up kan dat natuurlijk echt niet. Bedenk je dan meteen even dat als je je hele kop volgeplamuurd hebt, je er zeer waarschijnlijk als een verlopen vingerverf werkje uit zult zien na de bevalling. Je zult zweten, misschien huilen, maar er vlekkeloos uitzien? No way!

Na de bevalling

Hallo roze wolk?! Kan, maar in de meeste gevallen komen de kraamtranen ook op de hoek kijken. Je hele leven staat op zijn kop. Je nachten zijn zwaar, of je er nu 1 of 25 keer uit moet. Je bent kapot. Kraamvisite die veel te lang blijft zitten, of nog erger onverwachts langskomt. Je kunt je vent af en toe wel wat aandoen en je bent overal onzeker over. Doe ik dit wel goed? Slaapt de baby niet te lang?

Eerlijk is eerlijk, het is niet allemaal verschrikkelijk, je zwangerschap en bevalling zullen ook heel speciaal zijn. Op het moment dat je baby op je buik ligt, ben je de pijn ZEKER NIET vergeten. Dit is echt de grootste bullshit die er maar is, of je moet een nog goed werkende ruggenprik hebben gehad. Ik ben thuis bevallen, zonder pijn bestrijding, en alles deed pijn. ALLES.

Maar, het is ook heel mooi. Op het moment dat de baby bij jou op de borst gelegd zal worden weet jij, meteen, in één klap, wat onvoorwaardelijke liefde is. En als je dan moet huilen van geluk, is dat helemaal niet erg! En hoewel de voedingen verdomd zwaar zijn midden in de nacht, en je opbreken, zullen er momenten zijn waarbij jij je intens gelukkig zult voelen. Alleen al door manier waarop jouw kleintje je aan kan kijken.

Zwangerschap en bevalling allesweter?

Nou, nee. Zo zou ik het zeer zeker niet noemen en zoals je zult merken zit er ook wel een knipoog en sarcasme in deze blog. Ik heb 3 kinderen en het waren alle 3 heel verschillende zwangerschappen en bevallingen. De kindjes lijken zo op elkaar, maar zijn ook intens verschillend. Het klinkt allemaal misschien iet wat verschrikkelijk. Zo is het niet bedoelt, want aan elke zwangerschap en bevalling zitten ook prachtige dingen. Ik ben alleen van mening dat de realiteit wel wat anders is dan de verwachtingen die geschept worden en zwangere vrouwen een mooie roze wolk beloofd wordt, die er bij een zwangerschap en bevalling misschien helemaal niet is.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.