gezond zwanger

Gezond blijven tijdens de zwangerschap | Tips |

Gezondheid, Zwangerschap & Baby By jul 05, 2021 1 Comment

Gezond blijven tijdens de zwangerschap is iets wat we allemaal graag willen als we zwanger zijn. Er zijn dingen die je juist moet doen en dingen die je laten moet. Gezond blijven tijdens de zwangerschap doe je door rekening te houden met verschillende punten. Erg belangrijk voor dat baby’tje in je buik, maar ook voor jezelf. Hier lees je hoe je er alles aan kunt doen om gezond te blijven.

Tips voordat je zwanger wilt worden

Ben je nog niet zwanger maar wil je dat wel graag worden? Dan zijn er ook een aantal punten waar je misschien rekening mee zou kunnen houden. Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet.

 • Stop met roken en drinken. We weten allemaal dat het niet heel gezond is, maar toch doen we het. Voordat je zwanger wilt worden is het goed om hiermee te stoppen. Alcohol en Sigaretten kunnen er namelijk voor zorgen dat je verminderd vruchtbaar bent. Ook tast het het sperma van de man aan.
 • Slik vitamine D en foliumzuur. Een voorraadje opbouwen is nooit mis. Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Je hebt namelijk foliumzuur en vitamine D hard nodig als je zwanger bent. Ook zijn er speciale zwangerschapsvitaminen waar al foliumzuur bij in zit.
 • Eet gevarieerd maar ook gezond. Groenten en fruit zijn altijd goed, het beste is dan om te variëren en het over de week te verspreiden qua verschillende groenten en fruit. Zorg er meteen voor dat je voldoende ijzers en vitaminen binnen krijgt. Dit kan met vlees, vis, peulvruchten, ei en noten. Wist je dat je lichaam sneller ijzer opneemt met Vitamine C-rijke producten? Het is belangrijk dat je ijzer goed op peil is, mocht je ijzer namelijk veel te laag zijn dan kan een thuisbevalling misschien niet, mocht je dit willen.
 • Zorg voor een gezond gezicht, hiermee bedoelen we niet dat je als een gek aan het diëten moet gaan slaan. Je baby kan hierdoor van een aantal voedingsstoffen te weinig binnenkrijgen. Let op wat je eet of vraag eventueel hulp bij een diëtist of specialist.

Gezond blijven tijdens de zwangerschap

Als je eenmaal zwanger bent, is gezond blijven tijdens de zwangerschap ook ontzettend belangrijk, ook daarbij kun je op veel dingen letten. Zoals het nemen van rust is erg belangrijk, maar ook moet je op je weerstand letten, is het belangrijk om goed te blijven bewegen en zo gezond mogelijk te leven. Ook moet je op bijvoorbeeld je eten letten. Groenten en fruit zijn erg goed voor je.

Zwanger en beweging

Bewegen is natuurlijk altijd goed, of je nu zwanger bent of niet. Beweging doet je goed en mede door beweging kun je gezond blijven tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent kun je bijvoorbeeld best veel sporten blijven doen. Wandelen is ook erg goed voor je en fietsen ook. Beweging blijven houden kan soms best lastig zijn, helemaal als je last hebt van bekkeninstabiliteit. Toch is het dan goed om te blijven bewegen, maar zorg er wel voor dat je het niet overbelast. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan zwemmen, dit is erg goed voor je lichaam. En heb je al eens over Yoga of zwangerschapsgym nagedacht?

Op je weerstand letten

Je weerstand is het beste als jijzelf gezond en fit bent. Tijdens je zwangerschap is het goed om je weerstand te houden en of verhogen. Een zwangerschap doet namelijk veel met je lichaam en vermindert ook je weerstand. Je zou hierdoor eerder ziek of verkouden kunnen worden. Je kunt gezond blijven door je weerstand op peil te houden of verhogen. De juiste voeding en het slikken van foliumzuur en vitamines helpen je hierbij.

Eet gezond, leef gezond

Klinkt zó mooi! Toch?! Je weerstand verhogen door gezond leven. Gezonde voeding hier, gezonde voeding daar. Betekent dat dan meteen dat we niet mee een lekkere dikke vette hap patat mogen? Tuurlijk niet, al is het niet de bedoeling dat je dit elke dag eet en geen gezonde voeding gaat eten. Wel is het belangrijk dat je geen voedsel eet waar toxoplasmose in kan zitten. Toxoplasmose is een parasiet die in rauw voedsel zitten kan. Denk hierbij aan carpaccio, rauwe zalm en filet American. Voor volwassen mensen is dit niet schadelijk, met hoge uitzondering zou je er iets grieperig van kunnen worden. Voor baby’s is dit wel erg gevaarlijk. Je baby kan er namelijk afwijkingen van krijgen of je zwangerschap zou in een miskraam kunnen eindigen. Dat is wel het laatste wat je zou willen. Wat je nog meer niet mag eten als je zwanger bent? Lees dan deze tips van een moeder voor moeders.

Rust, rust & rust tijdens de zwangerschap

Je rust nemen en pakken is voor jou belangrijk maar ook zeker voor je baby. Rust is goed voor je weerstand, maar ook is rust goed voor de groei van je baby. Als het even kan is het goed om zoveel mogelijk slaap te pakken, aan het einde van je zwangerschap zul je namelijk minder goed kunnen slapen. Je zou last kunnen krijgen van kuitkrampen, je buik die in de weg zit of bijvoorbeeld rusteloze benen. En als je bekkeninstabiliteit ontwikkeld is zelfs slapen geen pretje meer, een bekkenband wil overdag wel erg fijn zijn. Probeer stress te vermijden en probeer te ontspannen waar en wanneer het kan.

zwangerschap

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

 1. Celine schreef:

  Hey Maddy!

  Heel diepgaand en leuk artikel, dankjewel! Ik heb begrepen dat je aanraadt om met foliumzuur te starten van zodra je eigenlijk klaar bent om zwanger te worden. Dat ben ik dus ook van plan omdat verschillende bronnen dat inderdaad aanraden, maar welke vind jij het beste? Na wat googlen ben ik gebotst op deze van Flinndal ) omdat hij heel goede reviews heeft en best vaak aangeraden wordt. Wat denk jij?

  Groetjes,
  
Celine

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.