infectieziekten

Vaccinatie: tegen deze 12 infectieziekten wordt je kind beschermd

Gezondheid By nov 29, 2018 2 Comments

Laat jij je kinderen vaccineren? Als je je kinderen laat vaccineren, bescherm je ze tegen 12 infectieziekten. In Nederland stierven vroeger best veel kinderen aan infectieziekten, infectieziekten waar nu vaccins tegen bestaan. Veel kinderen worden gevaccineerd in Nederland waardoor de ziekten gelukkig een stuk minder voorkomen. Tegen welke 12 infectieziekten wordt je kind beschermd? Weet jij het? Je leest het hier:

Wat zijn infectieziekten?

Infectieziekten zijn erg besmettelijke ziekten die veroorzaakt worden door virussen en bacteriën. Deze infectieziekten kunnen zelfs zorgen voor epidemieën wanneer er niet tegen wordt gevaccineerd.

Waarom is het belangrijk je kind te laten vaccineren?

Wanneer je je kind laat vaccineren bescherm je je kindje tegen deze infectieziekten. Als we ons niet vaccineren zullen de ziekten weer terug komen en is er grote kans op epidemieën. Dat betekent ook dat er kinderen en of volwassenen zullen sterven aan deze ziekten.

Tegen deze ziekten worden we beschermd wanneer we ons laten inenten:

1. Difterie

Difterie is een zeer ernstige keelontsteking die het risico geeft tot stikken. Gelukkig komt difterie in Nederland bijna niet meer voor. Wanneer we ons niet meer tegen difterie laten vaccineren zal deze ziekte weer in opmars komen.

2. Kinkhoest

Kinkhoest kan maanden duren. Het veroorzaakt extreem heftige hoestbuien en kan bij baby’s tot hersenschade en uitputting leiden en in het ergste geval kunnen ze er aan overlijden. Helaas is kinkhoest niet helemaal te voorkomen door vaccinatie, wel verloopt het wanneer je gevaccineerd bent een stuk minder ernstig. Doordat kinkhoest nog wel degelijk voorkomt in Nederland is het dus erg belangrijk om baby’s zo vroeg mogelijk de vaccinatie te laten geven.

3. Tetanus

De ziekte tetanus is zonder behandeling dodelijk. Deze ziekte kan leiden tot het verkrampen van alle spieren in ons lichaam. Tetanus is gelukkig niet besmettelijk, maar je kunt het oplopen wanneer je wordt gebeten door een dier of wanneer er straatvuil in een wondje komt. Tetanus kun je ook oplopen door een beet van een huisdier.

4. Polio

Polio komt in veel 3e wereldslanden nog voor. Het is een zeer ernstige infectieziekte die verlammingen veroorzaakt in de armen, benen en in de ademhalingsspieren.

5. Hib-ziekte

De Hib-bacterie kan zeer ernstige infectie veroorzaken zoals:

 • gewrichtsontsteking
 • bloedvergiftiging
 • longontsteking
 • hersenvliesontsteking
 • strotklepontsteking

6. Hepatitis B

Hepatitis is een ontsteking aan onze lever. Het vaccin tegen hepatitis B beschermt gelukkig levenslang. Wanneer iemand chronische hepatitis B heeft kan dit leverkanker en verschrompeling van de lever veroorzaken.

7. Bof

De bof is een infectie aan onze speekselklieren, kinderen met bof hebben de verschijnselen een dikke nek en wang. Door de bof kan er hersenvliesontsteking ontstaan.

8. Rodehond

Rodehond is een ziekte waarbij heel veel vlekjes ontstaan, ook wel een vlekjesziekte genoemd. Wanneer je Rodehond hebt merk je er weinig van, de ziekte is echter wel besmettelijk. Tijdens een zwangerschap is rodehond gevaarlijk voor een ongeboren baby, de baby kan me ernstige afwijkingen geboren worden.

9. Pneumokokkenziekte

Pneumokokken zijn bacteriën die ernstige longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken, maar ook kan het kindje doof worden van deze bacteriën.

10. Mazelen

Mazelen is wederom een vlekjesziekte. De verschijnselen zijn hoge koorts en huiduitslag (de rode vlekjes). Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte. Deze ziekte zorgt er vaak voor dat er naast de koorts en huiduitslag een oorontsteking, longontsteking of heel soms een hersenontsteking ontstaat. Soms overlijden kinderen zelfs aan mazelen.

11. Meningokokkenziekte C

Wanneer je de meningokokkenziekte hebt kun je hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging krijgen. Wanneer je kind deze ziekte heeft gehad kan het na genezing blijvende schade houden. Je kind kan door worden, maar ook leer- en gedragsproblemen krijgen. Doordat er bloedvergiftiging kan zijn geweest kan het zijn dat er soms een been of arm geamputeerd moet worden.

12. HPV

HPV is de afkorting van het Humaan papillomavirus. Dit virus is besmettelijk en kan baarmoederhals-kanker veroorzaken. Het vaccin biedt bescherming tegen 2 types HPV die samen zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

infectieziekten

Verschillende vaccinatiefases

Er zijn 4 verschillende vaccinatiefases waarin je kind zal worden gevaccineerd wanneer je kiest voor vaccinatie. Hieronder vind je de vaccinatiefases met daarbij de bijbehorende prikken en de leeftijd waarop er gevaccineerd moet worden.

infectieziekten

 

infectieziekten

 

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen de vaccinaties krijgen. Merel en Bram hebben de eerste en tweede fase van het vaccinatieprogramma er al op zitten en Emma zit er nog vol in. Laat jij je kind vaccineren?

infectieziekten

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

2 Comments

 1. Eefje schreef:

  Jammer dat jullie er niet bij vermelden dat als je de ziekte zonder vaccinatie eenmaal doorleefd hebt, je levenslang immuun bent.
  Dat geldt niet als je de vaccinaties hebt gehad. Je kunt dan alsnog de ziektes krijgen.
  Daarnaast worden niet de bijwerkingen van de vaccinaties vermeld. Sowieso vaccineren onder de 3 maanden is af te raden, omdat baby’s dan nog niet voldoende weerstand hebben opgebouwd. Helaas gebeurt dit op grote schaal. Ook wordt niet aan ouders verteld dat vaccineren op vrijwillige basis is en geen verplichting.
  Verder is het zo dat als je een gevaarlijke ziekte of gevolg van de kinderziekte KUNT krijgen, procentueel gezien heel laag. Als er al mensen aan overlijden zijn dat in de meeste gevallen mensen met al een medische geschiedenis of te lage/geen weerstand wat de bekende druppel was, die de emmer doet overlopen. Slechts in uitzonderlijke gevallen gaat het om pech of het stellen van geen of verkeerde diagnoses en behandelwijzes.
  Ook dat wordt niet vermeld.
  Heel jammer!

  1. Maddy schreef:

   Beste Eefje, bedankt voor uitgebreide reactie.

   Persoonlijk laat ik mijn kinderen vaccineren zodat de kans zo klein mogelijk is dat ze ziek worden of zelfs erger. Dat je levenslang immuun bent wanneer je de ziekte hebt gehad en overwonnen hebt daar heb ik persoonlijk geen onderzoek naar gedaan, want hoe groot is de kans dat je gezond en wel uit 1 van deze ziekten komt? Ik wil mijn kinderen beschermen tegen en niet laten oplopen en daarna beschermen. Met dit stuk informeer ik met correcte info, want ja het is allemaal teruggekoppeld, over tegen welke ziekten de vaccinaties beschermen.

   Ieder zijn mening. We hoeven elkaar niet te overtuigen waarom wel of niet we onze kinderen laten vaccineren toch??

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.