lenzen voor kinderen

Lenzen voor kinderen

Mama & Kinderen By nov 03, 2021 No Comments

Er zijn steeds meer kinderen die een bril dragen. In de tijd waarin we leven is het dragen van een bril helemaal niet meer vreemd. Een brildragend kind kan ook interesse krijgen in contactlenzen. Maar vanaf wanneer kan een kind contactlenzen dragen en zijn er lenzen voor kinderen? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de lenzen voor kinderen.

Ogentest bij jonge kinderen

Al op jonge leeftijd worden de ogen van kinderen getest. Dit gebeurt op het consultatiebureau en de basisschool. In de kleuterklas komt er  een kinderarts om onder andere de ogen van kinderen te testen. Wanneer uit de testen blijkt dat er iets niet helemaal klopt met de ogen van je kind zal jouw kind worden doorverwezen naar een oogarts.

Lenzen of een bril voor je kind?

Wanneer een kind nog vrij jong is, is het een logische keuze om voor een bril te kiezen. Wanneer een kind nog erg klein is zijn lenzen in de meeste gevallen gewoon niet geschikt. Je hebt dan meer aan een stevige bril dan kwetsbare lenzen. Toch kan een bril ook lastig zijn voor kinderen. Met lekker ravotten of buitenspelen kan een bril namelijk best lastig zijn. En wat had je gedacht van sporten? Een bril valt dan gemakkelijk af en voor je het weet is deze beschadigd. Wanneer je kind lenzen draagt is het gezichtsveld ook nog eens groter dan wanneer het een bril draagt. Daarnaast kunnen lenzen erg goed zijn voor het zelfvertrouwen van een kind. Dit kan ook vaak de reden zijn waarom een kind gaat vragen om contactlenzen.

lenzen voor kinderen

Lenzen voor kinderen: vanaf welke leeftijd kan mijn kind contactlenzen dragen?

Het kan zo zijn dat je zijn of haar bril graag wil inruilen voor contactlenzen. Maar wanneer kan een kind dan beginnen met het dragen van lenzen? Als je puur naar de groei van de ogen van een kind kijkt zijn de ogen vanaf een jaar of 8 klaar voor lenzen. Voor die tijd is het ook mogelijk om met contactlenzen te starten maar een kind kan dan nog een lui oog ontwikkelen. Gelukkig is het dragen van lenzen niet schadelijk voor een kind, dus of je kind nu een bril of lenzen draagt maakt daar niets voor uit.

Maar wat wel erg belangrijk is: is jouw kind er psychisch ook klaar voor? Een kind moet namelijk de discipline, hygiëne en zelfstandigheid hebben die er zorg voor dragen dat de contactlenzen veilig gedragen kunnen worden. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Lenzen moeten iedere dag ingedaan en uitgedaan worden. Daarnaast moeten ze ook goed gereinigd en opgeborgen worden als het geen dag lenzen zijn. Daarom is leeftijd lastig vast te stellen. Het ene kind heeft veel vroeger een goede discipline dan het andere kind. Wanneer je twijfelt of jouw kind er aan toe is en of het de discipline heeft kun je het testen. Een mooi voorbeeld: laat je kind iedere ochtend- of avond uit zichzelf de tanden poetsen. Gaat dit goed zonder jij jouw kind daaraan hoeft te herinneren? Dan zal je kind waarschijnlijk wel lenzen kunnen dragen ongeacht hoe oud jouw kind is.

Welke contactlenzen voor kinderen zijn geschikt?

Om er achter te komen welke soort lenzen geschikt zijn voor je kind is het belangrijk om eerst een afspraak bij een oogspecialist te maken. Kinderen jonger dan 16 jaar hebben namelijk een voorschrift van een oogarts nodig om contactlenzen te mogen en kunnen dragen. Na een oogmeting kan een oogspecialist advies geven over welke lenzen geschikt zijn voor jouw zoon of dochter.

Tegenwoordig worden bij kinderen vaak zachte lenzen aangemeten. Dit doet een oogspecialist omdat het oog nog in ontwikkeling is en vormstabiele of harde lenzen hierdoor de pasvorm kunnen verliezen. Zachte lenzen zijn daarnaast vaak ook comfortabeler om te dragen.

Hoe moet een kind beginnen met lenzen dragen?

Wat als een pijl boven water staat is dat een kind de wil moet hebben. Een kind moet echt gemotiveerd zijn. Het moet dus niet de voorkeur van jou als ouder hebben, maar echt de motivatie van het kind. Je kind moet een goede discipline hebben en ook de hygiëne van een kind speelt hier een grote rol in. Als dat zo is zal een kind er klaar voor zijn en zal er alleen nog een uitleg nodig zijn voor het kind over hoe de lenzen in en uit moeten.

Specialisten raden vaak aan om te beginnen met het dragen van daglenzen. Kinderen kunnen dit soort lenzen namelijk makkelijk afwisselen met een bril. Daarnaast zijn ze goedkoop en gemakkelijk te vervangen mocht er een lens kwijtraken. Ook prettig: deze lenzen hoeven niet schoongemaakt te worden. Je kind heeft dus iedere dag een nieuw paar lenzen. Lekker hygiënisch toch?!

Voordelen van lenzen voor kinderen

 • Het is mogelijk om de lenzen af te wisselen met een bril
 • Een kind kan er enorm veel zelfvertrouwen van krijgen
 • Het gezichtsveld is groter dan bij het dragen van een bril
 • Ogen gaan minder snel achteruit wanneer je lenzen draagt
 • Kinderogen zijn vaak minder droog. Hierdoor kunnen contactlenzen comfortabel gedragen worden
 • Lenzen zijn minder breekbaar dan een bril
 • Vaak goedkoper dan het dragen van een bril
 • Lenzen zorgen voor een betere oogstand

Nadelen van lenzen voor kinderen

 • Het indoen van lenzen kan lastig zijn. Een kind heeft de tijd nodig om hieraan te wennen
 • Motivatie is ontzettend belangrijk
 • Een uitmuntende hygiëne is vereist

Contactlenzen voor kinderen, hier moet je aan denken:

 • De lenzen en de kosten: afhankelijk van het type lenzen zijn ze goedkoper dan het dragen van een bril.
 • Het oefenen van het in- en uitdoen is erg belangrijk. Als eerst zal het oefenen gebeuren bij de oogspecialist, daarna is het de kunst om thuis verder te gaan.
 • Een goede hygiëne is belangrijk. De handen moeten altijd gewassen worden voor het in- en uitdoen van de lenzen. Maak er een routine van.
 • Bedenk of de lenzen worden afgewisseld met een bril of juist niet.

Vraagt jouw kind om het dragen van kinderen? Praat er dan goed met elkaar over. Het kan enorm prettig en fijn zijn, maar ook erg spannend. Een goed gesprek met de oogspecialist kan daar goed bij helpen

lenzen voor kinderen

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.