praten over menstruatie

Praten over menstruatie met je dochter

Tieners By nov 02, 2021 No Comments
De eerste keer ongesteld worden kan voor meisjes erg spannend zijn. Helemaal wanneer ze niet weten wat ze precies verwachten kunnen. Als ouders zijnde is het daarom belangrijk dochters goed voor te bereiden op de eerste menstruatie. Wanneer begin je met je dochter te praten over menstruatie en hoe pak je dat aan?

Begin op tijd met het praten over menstruatie

Over het algemeen wordt er gezien dat meisjes steeds jonger de eerste menstruatie krijgen. Weet je nog wanneer je voor het eerst zelf ongesteld werd? Dit is een goede richtlijn. Was je er vroeg bij? Vertel het dan ook vroeg. Het is niet vreemd om hier over te beginnen wanneer je dochter 9 of 10 jaar is omdat je natuurlijk niet weet wanneer de eerste menstruatie voor het eerst zal plaatsvinden.

De ontwikkeling van je dochter en praten over menstruatie

De manier hoe en wat je vertelt koppel je aan het niveau waarop je dochter zich op dat moment bevindt. Goed is om op de vragen te letten die je dochter over het onderwerp stelt. Wanneer ze niet verder vraagt weet ze er waarschijnlijk al best wat van. Maar is je kind wat jonger en heeft het totaal geen idee? Dan kun bijvoorbeeld vertellen dat vrouwen en meisjes vanaf een bepaalde leeftijd maandelijks bloed verliezen, maar dat er daarvoor maandverband bestaat en ze nergens nerveus voor hoeft te zijn. Er zijn zowel wegwerp als wasbare en dus duurzame varianten te verkrijgen.

Is je dochter iets verder? Dan kun je ook uitleggen dat je vanaf de eerste menstruatie ook vruchtbaar bent en het lichaam gaat veranderen.

Vertel het op jouw manier

Er zijn ouders die het lastig vinden om met hun dochter over het lichaam te praten en er zijn ouders die het een stuk gemakkelijker vinden. Wanneer je er tegenop ziet om te praten over menstruatie met je dochter kan het prettig zijn om je goed in te lezen over seksuele voorlichting. Denk hierbij aan boeken over seksuele voorlichting. Het onderwerp menstruatie staat hier vaak bijzonder goed in uitgelegd. Je dochter kan het dan ook meteen lezen en mocht ze vragen hebben dan kan ze hierover uiteraard bij jou terecht.

Daarnaast is het belangrijk om het gesprek luchtig te houden. Natuurlijk is het belangrijk, maar leg er geen zware last op.

Menstruatie na corona

Wanneer je besmet bent geweest met het corona virus kan je menstruatie na corona ook anders zijn dan hoe je het normaal gesproken gewend bent. Er zijn toch best wat vrouwen die hier ervaring mee hebben. Het kan dus ook zo zijn voor jouw dochter dat haar menstruatie veranderd is mocht ze al menstrueren. Het is goed om dit bespreekbaar te maken en mocht je het niet vertrouwen dan is het uiteraard erg belangrijk om de hulp van de huisarts hierbij in te schakelen.

praten over menstruatie

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.