wat leren kinderen van sporten

Wat leren kinderen van sporten? Deze 7 dingen zeker!

Mama & Kinderen By sep 26, 2020 No Comments

Sporten is gezond, dat weet eigenlijk iedereen wel. Maar behalve dat sporten gezond voor je kind is, heeft het nog veel meer voordelen. Wat leren kinderen van sporten? Meer dan dat je misschien denkt. Wij hebben 7 dingen die kinderen leren van sporten voor je op een rijtje gezet:

Wat leren kinderen van sporten?

Onbewust leren we van sporten erg veel. Natuurlijk is het gezond, goed voor conditie en helpt het je een prettig gewicht te behouden. Maar eigenlijk is sporten voor onze kinderen om heel wat andere dingen ook goed. Ze leren er meer van dan dat je zou denken en daar herinneren we jou dan ook graag aan.

1. Hoe het is om deel uit te maken van team

Wanneer je kind een teamsport beoefent zal het leren om verantwoordelijkheidsgevoel te krijgen. In een team speel je samen, winnen doe je pas wanneer iedereen zijn best doet. Wanneer je kind geen zin heeft en de rest laat zitten, heeft het niet alleen zichzelf hiermee, maar het hele team.

2. Het leren communiceren

Wanneer je kind bijvoorbeeld op voetbal zit, moet het met zijn teamgenootjes leren communiceren. Wie valt aan en wie staat er vrij? Communicatie is tijdens een teamsport erg belangrijk. Je kind zal leren zich te uiten, maar ook naar anderen te luisteren. Ook leert het te werken met lichaamstaal.

3. Leren omgaan met kritiek en het aannemen van instructies

Welke sport je kind ook beoefent, het zal geïnstrueerd worden door een coach of trainer. De taak van deze trainer is natuurlijk jouw kind helpen zich te ontwikkelen in de sport. Ook is het zijn of haar taak om opbouwende kritiek aan jouw kind, maar ook aan andere kinderen te geven. Om beter te worden moet je kind weten hoe iets beter kan. Het leert instructies aannemen en dat is een zeer belangrijke vaardigheid om te leren. Daar hebben we ons hele leven namelijk wat aan. Je kind leert er voor openstaan in plaats van gefrustreerd te raken omdat iets niet helemaal gaat zoals hij wil.

4. Leren omgaan met regels

Iedere sport bevat regels. Ieder kind moet leren om te begrijpen dat de regels er juist zijn om het spel succesvol te kunnen maken en te spelen. Door het volgen van de regels en het leren omgaan met regels leren kinderen om geduldig te zijn, regels op te volgen en eerlijk te zijn.

5. Je kind leert sportief reageren

Bij de vraag: Wat leren kinderen van sporten, is dit misschien wel de beste les. Je kind leert tijdens een sport namelijk zich sportief te gedragen en sportief te reageren op een teleurstelling. Natuurlijk is competitie ontzettend belangrijk tijdens sport, iedereen wil immers winnen. Maar op een fijne en sportieve manier leren omgaan met een teleurstelling of een verloren wedstrijd is minstens zo belangrijk.

6. Niet alles draait om winnen

Natuurlijk is winnen ontzettend leuk en dat doen we allemaal graag. Maar je kind moet ook weten dat het niet overal de beste in kan zijn. En dat geeft niet! Zolang je kind plezier heeft en zijn best doet, is het goed. Want daar draait het uiteindelijk om.

7. Ook trainen hoort er bij

Wat kinderen leren van sport is dat trainen er ook bij hoort. Je kunt niet schitteren als je de moeite niet neemt om er voor te trainen of oefenen. Alles wat je leert, doe je door te oefenen. Zo ook trainen voor de sport. Door iedere week te trainen leren kinderen dat wanneer je er hard voor werkt, doelen bereikt zullen worden.

 

wat kinderen leren van sport

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.