Iedereen kent het waarschijnlijk wel, de berichtendienst WhatsApp. De minimum leeftijd voor het gebruik van de berichtendienst is nu 13 jaar. De minimum leeftijd voor gebruik van WhatsApp zal worden aangepast naar 16 jaar.
Nieuwe gebruikersvoorwaarden
WhatsApp zal zijn gebruikers gaan vragen om de bevestiging te geven dat ze minstens 16 jaar oud zijn. Ook moeten gebruikers instemmen met de nieuwe gebruikersvoorwaarden. De minimum leeftijd van 16 jaar zal nodig zijn zodat de berichtendienst voldoet aan de nieuwe privacywetgeving die binnenkort van kracht gaat. In deze nieuwe privacywetgeving die in Europa van kracht komt gaat het gelden dat organisaties, bedrijven en overheden privacygevoelige gegevens mogen opslaan van jongeren boven de 16 jaar.
Controle
Hoe WhatsApp dit wil gaan controleren is nog onduidelijk. Het staat vast dat ouders toestemming moeten gaan geven voor kinderen. Maar hoe dit in zijn werk gaat staat dus nog niet vast. Als je bijvoorbeeld alleen je geboortedatum moet invoeren is dat een uiterst matige controle. Iedereen die een beetje kan rekenen zal dit kunnen manipuleren.
Wereldwijd en de leeftijdsgrens
De berichtendienst is wereldwijd beschikbaar, echter zal alleen binnen Europa de leeftijdsgrens verhoogt gaan worden. In totaal gebruiken meer dan 1,5 miljard mensen WhatsApp, dit is bekend gemaakt door moederbedrijf Facebook.
Gek op kortingen? Klik dan hier voor onze tips
Kinderen en gebruik WhatsApp
Natuurlijk zijn er veel kinderen die al gebruik maken van WhatsApp, denk aan basisschool leerlingen in de hoge klassen en kinderen op middelbare scholen. De telefoon is uit onze en de levens van deze kinderen niet meer weg te denken. Ook is dit zo voor de berichtendienst. Even een appje sturen als ze van school naar huis fietsen, appen waar ze zijn en wat ze gaan doen en natuurlijk wordt er ook met vriendjes en vriendinnetjes onderling geappt. Persoonlijk denk ik dan ook niet dat minder kinderen gebruik zullen gaan maken van deze berichtendienst. Of ouders zullen waarschijnlijk de toestemming geven of de gegevens zullen zodanig gemanipuleerd invullen door de geboortedatum te verhogen.
Wat vind jij van de nieuwe verhoogde leeftijdsgrens van de berichtendienst WhatsApp?
Whatsapp en daarmee Facebook kiest in dit geval voor de makkelijke weg. Ze hadden ook aan kunnen geven dat ze van mensen onder de 16 helemaal geen gegevens vastleggen. Het bewijst voor de zoveelste keer dat Facebook meer gegevens vastlegt dan wij denken. Ook in Whatsapp
Ik vraag mij oprecht af wat zij hiermee willen bereiken. De app is de grootste berichtendienst. Op Facebook mogen jongeren ook pas vanaf 13 jaar. Moeten zij dan gaan sms’en met hun ouders als er iets is onderweg van school naar huis?
Ik vind het wat dubbel..enerzijds snap ik dat de leeftijd omhoog gaat ivm pesterijen en foto’s enz. Anderzijds is het juist een gratis manier van communiceren voor kinderen en daarnaast zal het mijn eerste reden niet tegenhouden.
Lastig, denk dat iedereen wel whatsapp gebruikt en snap niet heel goed wat ze er mee zullen bereiken om het te verhogen
Ik denk dat dit inderdaad niet te controleren is. En ik zou het geloof ik ook helemaal niet zo erg vinden als mijn kinderen appen. Ik denk dat de controle daarvan bij jou als ouder ligt…
Ik vind het niks! Mijn jongste zoon is 14 en gaat naar de middelbare school en Whatsapp wordt zelfs op de middelbare school gebruikt door leerkrachten om dingen door te geven.
Ik denk dat de verantwoordelijkheid sowieso bij de ouders moet liggen. En dat deze nieuwe leeftijdsgrens er verder niet veel aan toevoegt..
Lastig onderwerp, maar ouders hebben wel de verantwoordelijkheid bij jonge kinderen. Wel wordt het voor hun steeds lastiger om alles in de gaten te houden, omdat kinderen zelf steeds meer snappen van de technologie.
Ik snap dat het in het kader van de nieuwe wet nodig is, maar goed, het is vrij simpel te omzeilen dus gewoon een formaliteit.