Kraamcadeau: wat is nu een goed cadeau?

Zwangerschap & Baby By feb 24, 2019 No Comments

De kraamtijd: een hele bijzondere en gave periode en jij mag op kraamvisite. Super! Maar wat geef je nu wel en wat liever niet als kraamcadeau? Lastig he!? Misschien heb je wat aan mijn tips!

Lente hangt in de lucht

Het wordt weer lente, het zonnetje schijnt geregeld, de vogels beginnen weer te zingen, heerlijk.

Afgelopen weekend was het echt top weer! De zon scheen uitbundig en de temperatuur was ook heel fijn. Dit weekend speelde zich bij ons daarom ook vooral buiten af. In de achtertuin maar ook op straat voor het huis. Heel gek, ineens heb ik ook weer alle buren gezien en gesproken. Het is met de beginnende lente dan ook net of iedereen weer soort van uit zijn hol komt, om eens te kijken en snuffelen wat er buiten allemaal gebeurt.

Ik hou ervan!

Mensen zijn dan ook een stuk vrolijker en lachen meer, of is dat mijn verbeelding of zelfs projectie!? ? Maakt me ook niet uit, het voelt in elk geval goed.

In de winkels zie je nu ook al dat de etalages en het assortiment verandert. De eerste ‘vrolijk Pasen’ kaartjes heb ik al gespot. Veel vrolijke kaartjes met lammetjes, kleine kuikentjes en frisse kleuren.

Nieuw leven

De periode van nieuw leven is in aantocht.

kraamcadeau

En zo is het ook om mij heen. Een aantal van mijn vriendinnen is zwanger, staat op het punt van bevallen of is net bevallen. Prachtig!

Zoals ik al eerder schreef, zit ik dus op dit moment te midden van een babyboom. Wat is dat toch mooi om te zien en te aanschouwen, die prachtige dikke buiken en stralende koppies.

Ook hilarisch om te beseffen dat die stralende koppies binnenkort nog steeds wel stralen, maar dan met flink wat wallen en kleren die ruim vallen, maar onder de spuug en melk-vlekken zit. Haha nee, dat is gemeen, maar bij mij voelt het ook steeds meer als een bevestiging: er komt geen vierde kindje meer. Hoe heerlijk en fijn ik het ook vond, ik zou er nu de kracht niet meer voor hebben.

Ik ben echt super dankbaar en blij dat ik drie keer zwanger heb mogen zijn. En dat dat naast wat ferme rugklachten ook prima zwangerschappen waren, die pas op het einde echt loei zwaar werden. Maar nog een keertje negen maanden lang met een dikke buik rond waggelen, terwijl er al drie kleintjes rondrennen, eh nee dank je beleefd!

Maar goed, ik dwaal weer eens af.

Babyshowerstapeltaart maken

Omdat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is en bleek te zijn voor die meiden, gun ik hen ook zeker een momentje om te stralen. Dus met veel liefde organiseer ik dan ook samen met anderen de babyshowers.

Wel de babyshowers, die ook bij mij passen om te organiseren. Je kunt mij beter niet vragen een over the top typisch Amerikaanse-achtige variant te organiseren. Maar dat moge inmiddels bekend zijn ?.

Tijdens het organiseren van deze leuke en gezellige momentjes, komt natuurlijk ook het kiezen van een cadeau aan bod. Want wat geef je tijdens zo’n samenzijn aangezien je ook, als het goed is, een aantal weken later iets gaat (moeten) geven als kraamcadeau?

Automatisch ga je dan toch terug naar het moment dat je zelf de cadeautjes mocht krijgen. Welke zijn je echt bijgebleven en welke zou je ook zeker iemand anders aanraden?

Het was even graven in mijn geheugen, maar ik heb ze voor je verzameld in twee keer een top 5: één voor nuttige en toffe babyshower cadeaus en een zelfde voor kraamcadeaus.

Mijn top 5 nuttige en toffe babyshower cadeaus

 1. Laat iedereen haar favoriete prentenboek of voorleesboek geven. Zo ontstaat er gelijk een klein mini-bibliotheekje voor de kleine.
 2. Cadeaubonnen. Maakt echt niet uit voor welke winkel, ze komen altijd wel goed van pas.
 3. Kleding is lastig want dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Kies daarom zoveel als mogelijk neutrale kleding. Maar dan wel nuttige kleertjes zoals rompers in maat 50-62 of pyjamaatje. Daarvan kan je nooit genoeg hebben.
 4. Abonnement op een tijdschrift voor de mama in wording. Gun haar even tijdens de laatste loodjes van haar zwangerschap nog even dat momentje rust, maar ook zeker na de bevalling zal ze dit goed kunnen waarderen denk ik.
 5. Spulletjes die ook echt gebruikt gaan worden tijdens de eerste periode: babyolie, sudocreme, luiers etc. Verpak het leuk een vrolijk in bijvoorbeeld een mooie grote mand. Die kunnen ze dan daarna gebruiken voor het opbergen van speelgoed, was of iets anders.

Mijn top 5 nuttige en toffe kraamcadeaus

kraamcadeau

Als de baby is geboren, is het natuurlijk heel gaaf om iets moois te kopen voor de baby. Maar in deze fase staat vaak ook de wereld van de nieuwbakken mama en papa op zijn kop. Daarom in deze top wat meer cadeaus gericht voor (het herstel van) de prille ouders.

 1. Een voorbereide maaltijd die de vermoeide ouders zó in de oven (of in de diepvries voor een later moment) kunnen schuiven. Als de kraamhulp weg is, is het best fijn dat ook iemand anders even het avondeten verzorgt.
 2. Een tegoed bon voor de kapper, spa of schoonheidsspecialiste. Even een mama-me-time momentje. De moeder in spe zal het ongetwijfeld heel fijn vinden om weer even vrouw te mogen zijn tijdens dat momentje en zich daarna ook zo te voelen, na dat momentje. Ik kreeg er ook eentje en van dat moment heb ik toch zo bizar goed genieten. Wat een zaligheid was dat!
 3. Een na-de-zwangerschapsvoedselpakket met bubbels/wijn, stinkkaas, sushi, rood vlees. Ok, niet misschien allemaal tegelijk en ook zo snel na de bevalling. Dit in verband met eventuele borstvoeding. En als kraambezoek om 10:00u ’s ochtends is, weet ik niet of de moeder op verse sushi zit te wachten of een lekkere steak tartare (drank waarschijnlijk wel…?). Maak anders ook hier deels een tegoedbon voor, liefst met datum en tijd: een eetdate samen!
 4. Kleding in de smaak en stijl van de ouders in maat 68. Voor de eerste maanden heb je echt wel veel kleertjes. De kleertjes in de maat voor de maanden die daarna komen, zijn dan minder voorradig. Waardoor je dan net kan misgrijpen, omdat dit ook net weer een ander seizoen is.
 5. Een slaapzakje. Net als met kleding is dit niet echt iets waar je aan denkt bij de baby uitzet. Tenminste ik niet en ik was hier echt heel blij mee. Dit omdat je kindje de eerste maanden nog niet in een echt slaapzakje mag. (Ook daarover variëren de regels en adviezen per seconde, maar toch). De babyslaapzakjes zijn natuurlijk prima maar juist voor de periode vanaf ca 3 maanden.

Lees ook: Kraamschudden, de ongeschreven regels!

Don’ts als kraamcadeau

Zowel voor bovenstaande als wat ik dadelijk ga opnoemen, geldt een grote disclaimer: dit is mijn mening en is dus persoonlijk.

Maar de aanraders geef ik je omdat ik dit zelf gewoon hele fijne cadeautjes vond en daar ook echt iets aan had.

Bij de don’ts had ik dat gewoonweg niet of wat minder. Het zijn er niet veel, maar toch.

 • Knuffels.
  • Hoe schattig en mooi ze ook zijn, dit is echt heel persoonlijk. Wij als ouders hebben de eerste knuffels gekocht en ook van één van de oma’s kregen ze alle drie een klein knuffeltje voor in de wieg. En we hebben van een vriendin toevallig drie grote knuffels gekregen, die ze alle drie ook in hun bed hebben. Maar dat is toeval of geluk. Want de rest van de knuffels, die we mochten krijgen, staan nu stof te vangen en het zijn er nogal wat.
 • Schoenen.
  • Ziet er ook weer schetig uit, maar echt baby’s dragen het eerste jaar geen schoenen dus dat is zonde! Wij kregen sneakers en schoentjes. Super cute maar ze hebben geen babyvoet gezien hier. Tegen die tijd dat schoenen aan de orde kwamen, was dat schoentje echt veel en veel te klein. Zo jammer!
 • Kleertjes.
  • Huh hoor ik je denken, maar je hebt kleertjes ook bij de aanraders neer gezet. Dat klopt! Dit is en blijft ook lastig hoor. Maar geef alleen kleertjes als je zo goed als 100% zeker bent dat je de smaak van de ouders goed kent. Ook weer uit ervaring kan ik zeggen, dat niet iedereen onze smaak kende. Van goede vriendinnen wel hoor, maar van andere vriendinnen, familie zelfs of van collega’s kon ik dat niet zeggen. Superzonde want dat blijft dan, hoe onaardig ook, gewoon ongedragen in de kast liggen.

Lief, klein en bijzonder wondertje

Misschien dat je nu dit leest, je knuffel hebt gekocht en klaar zit met een setje in maat 56 en denkt, ‘nou lekker dan, wat kan ik hier nu mee?’. Dat snap ik!

Er is ook echt geen goed of fout en alles wat je doet en geeft als kraamcadeau is eigenlijk gewoon goed hè!? Je hebt erover nagedacht, je geeft het uit liefde dus alles is prima. Als het goed is, ken jij diegene bij wie je op kraambezoek gaat, goed genoeg om te bepalen wat je wel en niet geeft als kraamcadeau!?

En sowieso dat je op kraamvisite gaat, is al heel mooi en bijzonder!

Overigens over wat je tijdens je kraambezoek allemaal wel en niet moet doen, kan ik je eveneens een lijstje geven, maar dat is een ander verhaal ?.

Wat waren jouw favoriete kraamcadeaus? En wat zou je zelf aanraden en geven?

kraamcadeau

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.