borstvoeding

Lang borstvoeding geven, het lukte Lindi

Zwangerschap & Baby By dec 20, 2018 1 Comment

Mijn borstvoeding avontuur begon iets meer dan drie jaar geleden. Tijdens de zwangerschap van onze oudste zoon vroeg ik me vaak af of borstvoeding geven eigenlijk zou lukken, maar dat ik zo lang zou voeden, dat had ik nooit gedacht.

Voor het eerst borstvoeding

Tijdens de zwangerschap had ik me er best druk over gemaakt. Zou de borstvoeding wel gaan lukken? Of zou ik toch overstappen op flesvoeding? Waar overigens niks mis mee is! Toen het einde van mijn zwangerschap naderde, besloot ik het een beetje los te laten.

Toen Felix na een snelle bevalling in mijn armen lag en de borst zocht, besefte ik dat ik de borstvoeding echt een kans wilde geven. Ik kende verhalen van mama’s bij wie het avontuur snel gestopt was en wilde mijzelf niet een te grote druk opleggen. Dus besloot ik ervan te proberen genieten zolang het zou lukken.

Tenenkrommende pijn van het voeden

Het voeden vond ik eerst helemaal niet zo fijn. Sterker nog de eerste zes weken deed het voeden zo’n zeer. Mijn lijf was helemaal niet gewend om een baby te voeden, die al zuigend de melk probeert te drinken en dit ook nog moest leren. Vaak vroeg ik me af of ik niet beter kon stoppen, maar toen de zes weken voorbij waren en de pijn was verdwenen, begon het genieten pas echt.

Speciale momenten tijdens het voeden

Ik vond het iets magisch hebben dat ik ’s nachts wakker was met mijn zoontje, terwijl de rest van de wereld sliep. Ik zorgend voor dat kleine prutsje in mijn armen. Maar ook later toen Felix met mijn haren begon te spelen, ik hem aan het lachen maakte tijdens het voeden en hij met zijn voetjes speelde.

Doorvoeden tijdens de zwangerschap

Toen Felix 1,5 jaar was, bouwde ik de nachtvoedingen af. Als hij dan wakker werd, legde manlief hem weer in bed en ik voedde Felix alleen nog in de ochtend, na zijn middagslaap en voor de nacht.

Toen ik weer zwanger bleek te zijn besloot ik voor mijzelf te kijken wat ik prettig zou vinden. Ik kreeg vaak de vraag en opmerkingen of ik Felix nog bleef voeden en of hij niet al oud genoeg was om zonder borst door het leven te gaan.

Mijn borsten werden door de zwangerschap een stuk gevoeliger, maar toch vond ik het heel bijzonder om twee kinderen te mogen voeden. Een baby in mijn buik en een dreumes aan de borst.

Voordelen van lang voeden

Een groot voordeel van lang voeden vond ik dat er meteen melk beschikbaar was voor de nieuwe baby, Rowas. Hij kon meteen drinken en ik had geen pijn tijdens het voeden, want mijn borsten waren al heel wat gewend. Een dreumes drinkt en sjort toch heel wat meer aan de borst dan een kersverse baby. Ook kon Felix de stuwing wegdrinken, als dit teveel was voor zijn kleine broertje.

Jaloezie om de borst na de geboorte

Ook nu werd ik van alle kanten gewaarschuwd dat het best mogelijk zou zijn dat er veel jaloezie zou zijn. Dus besloot ik voorzorgsmaatregelen te nemen. Ik zorgde dat de eerste dagen na de geboorte Felix een cadeautje kreeg van Rowas, lees een autootje. Je begrijpt dat Rowas meteen hoog scoorde in zijn lijst met favoriete personen 😉

Daarnaast legde ik Felix uit dat ik nu melk had voor hun beide. Dat vond hij wel interessant. Ik heb ze beide ook tegelijk aan de borst gehad. En dat vond ik ook weer zo’n bijzonder moment. Ze bestudeerden elkaar en Felix pakte het handje van Rowas. Erg bijzonder dat ik dit mocht meemaken als mama.

Een paar weken na de geboorte van Rowas ben ik gestopt om Felix ook nog te voeden. Hij groeide altijd boven of op de bovenste groeicurve en ik merkte dat ik het zelf niet altijd goed georganiseerd kreeg. Ik had er vrede mee en Felix ook. Ik vond het een mooie mijlpaal dat ik Felix ruim twee jaar heb gevoed. Inmiddels is Rowas tien maanden oud en is voeden zoiets vanzelfsprekends geworden. Ik zou het mooi vinden om ook met Rowas de twee jaar te halen.

 

Lindi is mama van twee zoontjes en een echte creatieveling. Naast het runnen van haar twee Etsy shops, ontwerpt zij voor kaartjes2go en schrijft ze op www.linspiraiton.nl over: wonen, momlife, diy, tips & tricks en reizen.

borstvoeding

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.