Mijn aan- en afraders voor je babyuitzet

Zwangerschap & Baby By okt 19, 2018 3 Comments

Een paar vriendinnen van mij wordt voor de eerste keer moeder en vroeg mij afzonderlijk van elkaar om tips. Tips over de dingen die op de lijstjes staan, die je absoluut moet hebben, maar ook over dingen die je echt wel achterwege kan laten. Of juist aan te schaffen zaken die niet op de ‘standaard’ lijstjes stonden, maar wel heel handig bleken. Ik deel mijn aan-en afraders voor je babyuitzet

Babyboom

In onze omgeving zal er binnenkort, als alles goed gaat, een heuse babyboom plaatsvinden. En ook onlangs is er ook een aantal vrienden en kennissen papa of mama geworden. Voor de eerste keer, maar ook voor een tweede of derde keer.

Prachtig, ik vind het elke keer weer een wonder, zo’n klein hummeltje dat dan zo gewenst, geliefd en welkom in de armen van de nieuwbakken mama en/of papa ligt. Pure rijkdom! Intense en oneindige liefde.

Maar nu ook weer de dames om me heen met die prachtige buiken. Zo op en top vrouwelijk vind ik dat. Ondanks de mankementjes en kwaaltjes voelde ik me toen ik zwanger was, ook echt een supervrouw. Waggelend achter je buik aan lopen, één met je buikbaby. Geweldig!

Heel stiekem flitst er dan ineens door mijn hoofd “hmm dan toch nog een vierde kindje?” Maar nee, al even snel komt een zeer hard en duidelijk inner stemmetje dat “NEE!” schreeuwt. Hoe mooi, fijn en bijzonder ook, mijn laatste zwangerschap, was ook echt de laatste.

Maar goed ik dwaal af.

Tips and tricks voor de babyuitzet

Baby-aankopen zijn killing. Je zit vol emoties en je hormonen gieren door je lijf. Gevolg: het geld vliegt je portemonnee uit! Wij gingen, zo weet ik mij nog te herinneren, toen ik zwanger was van onze eerste echt een middagje naar zo’n babyzaak.

Een middagje uit.

Een gigantische zaak waar werkelijk alles te vinden was. Geheel ingerichte babykamers. Prachtige meubels, kleding, luiertassen, stoeltjes etc. Ook een uitgebreid wagenpark aan kinderwagens. Sommige kinderwagens, compleet met alles er op eraan aan accessoires kost(t)en net zoveel als een tweedehands autootje. Echt je kon het zo gek niet bedenken.

En daar waar manlief af en toe behoorlijk fronste, dacht ik alleen maar “ja die en die, want we willen nu toch eenmaal wel het beste voor ons kindje?!”.

Wederom weer een fijn vleugje van mijn naïviteit, aangedikt door mijn hormonen, maar ja die kunnen niet altijd een excuus zijn.?

De vader-in-wording daarom maar even achtergelaten bij de ‘wheels’ zodat ik zonder al te veel geremd te worden mijn hart kon ophalen in het hormonen pretpark.

Babyuitzet

Gewapend met een babyuitzet-lijstje, ging ik door de winkel. Gaf een dubbel lekker gevoel: ik kon weer lijstjes afvinken. Eén van mijn favoriete bezigheden. Lijstjes maken én ze binnen een bepaalde tijd ook weer afvinken. I love it, maar dat terzijde.

Zo’n lijstje is echt wel handig, en ik zou ze ook zeker aanraden. Maar let wel goed op welk lijstje je downloadt. Meestal zijn die lijstjes van bepaalde merken, dus het zal je zeker niet verbazen dat van dat merk een groot aantal producten vaker terug zal komen, dan bij andere lijstjes.

Denk daarbij aan PrenatalBabyparkZwitsal, of die van de Hema. Ik zou je aanraden om de lijst van de Consumentenbond goed door te nemen, omdat deze lijst ook een soort van prioritering heeft. En niet geheel onbelangrijk: deze lijst is op basis van de input van (andere) ouders gemaakt.

Volgens het Nibud ben je anno 2018 zo’n € 632,20 kwijt aan een babyuitzet. Dat is exclusief kinderwagen, box en toebehoren, autostoeltjes etc. Dus dat bedrag kan gerust keer twee. ?

Kortom: hou rekening met deze lijst en met je hormonen!

Mijn Babyuitzet

Hieronder een lijstje van een aantal zaken van de babyuitzet, die voor mij/ ons heel nuttig bleek, dat ik iedereen kan aanraden. Natuurlijk ben ik ook van mening dat bijna alle groene vierkantjes van die lijst van de Consumentenbond, onmisbaar zijn. Maar ik licht er toch een paar uit en voeg iets toe.

Gevolgd door een aantal zaken, waarvan ik de nut en noodzaak niet heb begrepen. Ook hier weer geldt dat dit echt persoonlijk is. Dit lijstje heeft zelfs verschild per kind dus een kleine disclaimer is hier wel van toepassing: dit is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en is dus alles behalve dé waarheid!

Mijn top 5 aanraders

 1. Rompers

Dit lijkt een inkoppertje, maar je kan er niet genoeg van hebben. Ze hoeven echt niet duur te zijn en heel mooi, want je vervangt ze vaker dan je lief is. En als ze dan een keertje van top tot teen onder de vieze poep zitten, hoef je je niet schuldig te voelen, dat je ze na een paar keer wassen weggooit, omdat ze niet meer schoon worden.

2. Hydrofiele luiers

Grote en kleine, maakt niet uit! Ideale doeken en multifunctioneel. Je gebruikt ze overal voor: om je kindje te drogen, om ze erin te wikkelen, gordijntje over je kinderwagen etc. Maar ook later als theedoek, stofdoek. Ik gebruik ze geregeld echt nog voor alles en nog wat. Onmisbaar zonder dat je dat verwacht, althans dat had ik.

3. Newborn set Tripp Trapp (Stokke)

Een aantal zaken, waar ik later op terug zal komen, bleken voor ons onzin. Deze werd ons ook aangepraat, maar jeetje wat een uitvinding. Zo leuk en zo mooi! Dit kuipje klik je op je kinderstoel en je baby betrek je gelijk bij het eten aan tafel. Super gezellig en leuk. Het kuipje ‘hangt’ ter hoogte van de tafel waardoor je baby echt gezellig bij jullie aan tafel zit of eigenlijk ligt.

Stokke

4. Magnetron flessensterilisator

Welke is afhankelijk van het merk fles dat je gaat gebruiken, maar dit is best handig. Zeker in het begin als je alles moet en wil uitkoken. Alles in de bak, bodempje water erin, deksel erop en hup de magnetron in. Na een paar minuutjes zijn je flesjes en speentjes uitgekookt. Geen gedoe in pannen met kokend water, maar in de magnetron in een handige bak. Prettig en praktisch.

5. Badcape

Net als de hydrofiele luier ook multi inzetbaar. Iets minder natuurlijk, maar ik vind ook dit een fijne uitvinding. Je kindje wordt snel droog en je wikkelt hem of haar er ook makkelijk in, zodat ze het warm houden. Ik neem standaard ook zo’n capeje mee naar het consternatiebureau, omdat je ze daar ook altijd moet uitkleden tot aan de luier. Koud dus, maar met zo’n lekker zacht en schattig badcapje merken ze er weinig van.

 

Lees ook: de 5 meest originele kraamcadeau’s om te geven of te krijgen! 

Mijn top 5 afraders

 1. Commode

Dit is typisch zo’n aankoop, die je bij de tweede niet nog een keer doet. Althans wij niet. Een commode wordt natuurlijk wel gezien als essentieel onderdeel van de babykamer. En dat ontken ik ook zeker niet. Je moet toch de kleertjes, luiers en andere toebehoren voor bijv. het slapen ergens in kwijt. Maar dat hoeft mijn inziens niet in een dure commode.

In zo’n babyzaak wordt je ertoe verleid, omdat het vaak zo staat opgesteld in een kant-en-klare-kamer, maar bedenk dan toch even dat het eigenlijk een ladekast is met (vaak) drie laden. Niks meer en niks minder.

De bovenste plank moet breed en diep zijn, omdat je je kindje daarop verschoont en aankleedt. Maar die zijn er in genoeg andere varianten. Wij kochten voor onze tweede uiteindelijk de Hemnes van de Ikea. Is een stuk goedkoper. Plus de laden zijn dieper en hoger, waardoor er ook nog eens meer in kan.

2. Luieremmer

Persoonlijk vind ik dit best onzinnig en niet nodig voor de babyuitzet. Maar misschien moet je dit in het perspectief zien van je hoeveelste kindje en hoe je woont.

Het aantal luiers dat je per dag verbruikt is best hoog, die kunnen daardoor, volgens mij, prima in de gewone prullenbak, die je dan aan het einde van dag verschoont. De luiers met de grootste stank doe je in zo’n luierzakje en gooi je zo weg. Wij merkten ook wel dat we al snel een aankleedkussen beneden hadden staan, zodat we niet elke keer die trap op en neer hoefden. En dan mik je zo’n vieze luier helemaal gauw in je ‘gewone’ prullenbak. Of als de stank dusdanig heftig is, loop je even naar de kliko.

3. Luiertas

Net zoals de commode, ben ik van mening dat je ook best een leuke ‘gewone’ praktische tas kan kopen. Een modieuze tas, waar veel in kan, met veel vakjes. Je kan heel goed een los verschoningsmatje erbij kopen en klaar is je luiertas. Neem wel een ruime tas, want je neemt voor de rest best wel wat mee aan spullen. Dus ladies, hierbij een extra excuus om weer een mooie tas aan te schaffen: noodzakelijk kwaad! ?

4. Pyjama

Hoe schattig ze ook zijn, baby-pyjama’s zijn niet nuttig. Je baby slaapt in principe, zeker in het begin (hopelijk), ongeveer de hele dag. Het is dan ook echt niet aan te raden om elke keer als je baby gaat slapen, hem of haar uit haar kleertjes te halen om te laten slapen. Ook ’s avonds niet. Ze voelen heus het verschil niet, want al hun kleertjes zijn nog zo zacht. Een heel gedoe voor niks.

Wat dan wel weer handig is, en gelijk een soort van twee-in-één variant is, is het boxpakje. Deze zijn superzacht en zijn makkelijk open te maken, zodat je snel een luier kan verschonen, zonder je kindje al te wakker te maken door eraan te trekken en doen. Zo slapen ze gelijk weer makkelijk verder, àls ze al wakker worden.

5. Babysokjes

Ook dit is afhankelijk per kindje en natuurlijk ook per seizoen waarin je kindje wordt geboren.

Maar ik vind sokken voor baby’s een heel gedoe. Ze gaan altijd uit, passen net niet goed genoeg of ze zijn te kort of te lang. Je kan ze van de elastieken ombinden, maar dat vind ik al helemaal onzinnig. Ik heb het zowel bij de jongens, als bij ons meisje opgelost door ze onder hun broek een maillot aan te doen.

Wel goed opletten dat het dan niet te warm wordt natuurlijk. Maar ook in de zomer onder een dun broekje bleek dit prima te gaan. En voor ons meisje natuurlijk ook onder een rokje of jurkje. Scheelt weer een aantal extra paar sokken bij elkaar zoeken, na de was. (Weet niet of jullie dat ook hebben, maar ik heb al jaren een bepaald sokken-etend-monster in mijn wasmachine, waardoor ik bij elke was wel weer één sok overhoud..)

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Tot zover Anne-Margriet weet raad op het gebied van babyuitzet.babyuitzet

Nogmaals dit is een lijst, die ik op basis van onze ervaringen met onze drie guppen, kan maken. Ongetwijfeld zullen moeders het met een paar volledig oneens zijn met mijn aan-en afraders van de babyuitzet, dat kan natuurlijk altijd. Ben dan wel benieuwd met welke! Laat je me het weten?

En als je toch nog andere tips van mij wilt, omdat je deze misschien wél nuttig vond: ik hoor het heel graag!

 

 

 

Author

3 Comments

 1. nicole orriens schreef:

  Voor mij was de grootste miskoop de navelbandjes. Ik weet nu nog niet waar die eigenlijk voor dienen.

 2. Eline schreef:

  Hoi hoi, Eline hier met twee weken oude Krijn! Wij hebben eigenlijk bijna niks nieuw gekocht ofwel van familie/vrienden (voordeel van later kinderen krijgen) ofwel Marktplaats…alleen kleding heb ik nieuw gekocht gewoon omdat het leuk is dat je verse baby er ook leuk uit ziet…grappig op jouw lijstje staat magnetron sterilisator…deze worden niet meer gebruikt, gewoon afwassen (blij dat ik deze niet nieuw had gekocht)! Verder heeft ons mannetje lange benen en zijn broekjes zonder voetjes dus veel handiger en doe ik hem dus wel altijd sokken aan! Ik heb ook de lijst vd consumentenbond gebruikt (oh en de rompers vd h&m met knoopjes sluiting aan voorkant vind ik fijnste (geen gedoe ove het hoofd trekken)

  1. Anne-Margriet schreef:

   Hi hi! Ah wat goed, handig voor jullie! Scheelt weer een heleboel 😉 En hoezo wordt de magnetron sterilisator niet meer gebruikt! Hilarisch hoe snel sommige dingen weer veranderen…Rompers met sluiting aan de voorkant zijn zeker ook een musthave! Heel handig en fijn.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.