feestdagen

Feestdagen met de familie

Vrouw By dec 13, 2018 No Comments

In mijn vorige blog hier, had ik het al even over mijn (sterke) voorkeur voor tradities. Nu naderen de feestdagen met rasse schreden en ondanks dat ik het een heerlijke en fijne tijd vind, krijg ik het een heel klein beetje benauwd.

In hogere kerst-sferen

December, de maand van de feestdagen. Sinds het vertrek van de Goedheiligman, die ik heel hard heb uitgezwaaid en nog net niet zelf op de speedboot naar Spanje heb gezet, zijn wij volledig in de kerst sfeer geraakt. 

Ik kan er echt van genieten om al bladerend door allerlei tijdschriften ook ‘in the mood’ komen. Heerlijke gerechtjes, waar je nu al van gaat watertanden, maar ook prachtige outfits waarvan je alleen maar kunt dromen. Want, op het model ziet het er waanzinnig uit, maar met mijn nog steeds (ok ze is inmiddels 15 maanden) post partum lijf, ziet dat er al snel uit als een vlag op een modderschip.?

Maar ook de versieringen die je kan kopen en kan maken. Al is dat laatste voor deze niet crea bea niet de beste optie. Iets met geduld en tijd wat je hiervoor wel moet hebben en ik niet echt (echt niet) heb. Althans niet altijd… Ik word er wel heel blij én enthousiast van als ik dan de Hema en Action in wandel. Met tassen vol loop ik dan vol goede moed de winkels uit om snel aan de slag te gaan. Met als gevolg dat vaak nog een deel van die tassen er met Pasen nog staat..

Perfecte Pinterest Plaatjes

Deze periode is voor mij dan ook een heerlijk excuus om nog eens extra lang te verdwalen op de talloze borden op Pinterest. Geweldige app! En ook echt heel gaaf om inspiratie op te doen.

Mocht je ooit klassenmoeder worden, dan is dit, mijns inziens, dé onmisbare app! Hoe handig, zeker voor de niet al te creatievelingen zoals ondergetekende. Nu ook voor het aankomend kerstdiner op school.

Het idee (van de school) was om een officieel diner in een restaurant na te bootsen. Met een voor-, hoofd én nagerecht. Dus aan de ouders het verzoek om op een lijst in te tekenen om een gerechtje te maken, opdat we zes voorgerechtjes, zes à zeven hoofdgerechtjes hebben en zes toetjes hebben. Allemaal redelijk gezonde en simpele en kleine gerechtjes. Nu als je dan niet verder komt dan poffertjes met een aardbeitje of een worstje in een kerstboompje van bladerdeeg: enter de wondere wereld van Pinterest en je wil alles wel maken!

Maar goed ik dwaal af.

De kerstsfeer zit er al goed in en toch krijg ik het een heel klein beetje benauwd zoals ik al zei.

Duivels Dilemma voor de feestdagen

Want ik heb en voel een dilemma: hoe, waar en met wie vier je nu de kerst?

Traditiegetrouw vier je feestdagen zoals kerst (toch) met je familie en je dierbaren. kerst staat toch voor warmte en licht. En logischerwijs is dat iets wat je wil delen en ‘vieren’ met hen die je het meeste dierbaar zijn. En daar begint bij mij de schoen een beetje te wringen. 

Het voelt zo dubbel. Ik kom uit een klein gezin, heb maar één broer en die viert het liefst met zijn gezin de feestdagen elders op de wereld. Sinds mijn vader is overleden, vieren wij de kerst dus bij mijn moeder in select gezelschap. Fijn, en voelt helemaal goed!

De andere dag vieren we met de schone familie. Deze is iets groter. We zijn dan met z’n twaalven. En ondanks dat het allemaal lieverds zijn, zijn het wel schoon-lieverds…. Is en blijf toch net even anders, of zeg ik nu iets compleet onherkenbaars!? 

Dat laatste geloof ik niet echt, want van veel vriendinnen om mij heen, hoor ik toch ook wel dat dit een jaarlijks terugkerend dingetje is. 

Family first

Want tja familie is zoo belangrijk! Je familie kies je niet zelf en datzelfde geldt natuurlijk ook voor je schoonfamilie. Familie is, als het goed is, je basis en je veilige haven en die moet je koesteren.

Zeker nu onze ouders, helaas exclusief mijn vader, ouder worden, vind ik het heel fijn en dierbaar om deze dagen met hen te vieren. Voor onze kinderen, maar ook zeer zeker voor mijzelf. Het idee alleen al dat ze er ooit niet meer is (zijn), doet mijn maag krimpen.

En toch, elke familie heeft haar rariteiten en een bepaalde gebruiksaanwijzing. Maar daar ben je al enige tijd mee bekend, dus je weet ermee om te gaan. 

Nu klinkt dit allemaal heel negatief en dat is niet mijn bedoeling. Maar als je iemand nu eens echt vraagt: ‘hoe zouden jouw/ jullie ideale feestdagen eruit zien?’ Dan vraag ik me toch echt af of dat er zo uitziet, zoals we toch jaarlijks doen.

Datzelfde geldt ook voor mij. Vandaar mijn dilemma.

All I want for Christmas

Heel graag zou ik dit met mijn eigen gezin willen vieren, thuis. Onze kinderen zijn nog jong, dus echt sprake van onze eigen ‘kersttraditie’ is er niet, nog niet. Het lijkt mij heerlijk om ‘later’ met zijn allen onze eigen opgebouwde traditionele kerst samen te vieren. Hoe precies weet ik nog niet maar in elk geval met zijn vijven. 

Misschien wel lekker starten aan een mooi gedekte ontbijttafel, waar we allemaal iets hebben voorbereid. En dan rustig en uitgebreid in onze pyjama’s lekker ontbijten. Laat ontbijten, omdat we de avond ervoor de All You Need is Love Kerstspecial hebben gekeken. En dan daarna spelletjes doen, bij de open haard, film kijken of boekjes lezen. ’s Avonds lekker optutten en dan met iedereen die ons lief is gezellig en lekker tafelen. Aan wederom een mooi gedekte tafel, met lekker eten. Lekker maar niet overdadig!

Wat lijkt mij het toch fijn en dankbaar dat onze kanjers, later met hun partners naar huis komen en dat we dan aan de lange tafel zitten met z’n allen kletsen, borrelen en eten en spelletjes doen. En dat ze warme herinneringen koesteren aan de kerst met hun ouders en dat ze om die reden daarom heel graag thuis komen. (En niet alleen met kerst natuurlijk).

Ticket to paradise?

Maar dat is over een aantal jaren. Zowel nu als later vieren we dat toch ook wel heel graag met onze dierbaren. En dat is natuurlijk de familie. Maar de hoe en wat vind ik echt wel lastig. Combineer je dan de schoonfamilie met je eigen familie? Hou je dan rekening met alle wensen, voorkeuren en spanningen? 

Of kies je dan toch om je koffers te pakken en vier je deze feestdagen in een zonnetje met een fijne cocktail aan de andere kant van de wereld!?

Hoe vieren jullie de feestdagen? En hoe zouden jullie het liefst de kerst vieren? Anders gezegd: hoe ziet jullie ideale kerst eruit?

feestdagen

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.