groene badkamer

Een groene badkamer | 10 duurzame tips

Huis & Tuin By sep 09, 2021 No Comments
De klimaatproblemen kunnen je niet ontgaan zijn. Mede hierdoor willen steeds meer mensen groener leven, het milieu ontlasten. Een groen huis met een groene badkamer hebben. We verbruiken minder plastic, we scheiden afval, pakken vaker de fiets in plaats van de auto en ook wordt er minder vlees gegeten. Het zijn misschien kleine dingen, maar al bij al helpt het zeker mee. Wanneer je badkamer aan vervanging of renovatie toe is wil je dat natuurlijk goed doen op een manier die duurzaam is en waarbij je tegelijkertijd heerlijk kunt genieten van jouw nieuwe regendouche. 10 tips voor een groene badkamer geven we je hier:

Een groene badkamer

We willen met z’n allen het milieu zo min mogelijk belasten. Door je badkamer ‘groen’ te realiseren help jij zeker mee aan een groenere wereld. Je kunt bijvoorbeeld voor technologieën en materialen die ervoor zorgen dat het energie- en watergebruik daalt.

Gebruik duurzame materialen voor de badkamer

Een badkamer creëren die tevens groen is begint bij het ontwerp van de badkamer. Het gaat hier natuurlijk om een duurzaam ontwerp. Een duurzame badkamer met inbouw regendouche bestaat veelal uit milieuvriendelijke materialen. Deze materialen belasten het milieu zo min mogelijk. Je kunt hierbij denken aan natuursteen, glas, keramiek en hout. Ze zijn voor het milieu namelijk minder schadelijk dan acryl of vinyl.

Een regendouche met een warmte terug winningssysteem zorgt voor een groene badkamer

Ken je een regendouche met warmte terug winningssysteem al? Een regendouche met warmte terug winningssysteem zal de warmte van het wegstromend afvalwater gebruiken om warm water te maken. Het koude water wordt hier namelijk mee opgewarmd. Koud- en warmwater stromen in tegengestelde richting door een warmtewisselaar. Dit gebeurt natuurlijk gescheiden van elkaar. Op deze manier zal de warmte van het warme water worden overgedragen naar het koude water en zal de ketel minder energie hoeven verbruiken om het water op temperatuur te krijgen. Grote pluspunten dus, jij hebt een fijne douche en het is kostenbesparend!

Neem een waterbesparende douchekop

Ze bestaan echt, douchekoppen met een waterbesparende functie. In een waterbesparende douchekop zit een ingebouwde begrenzer die ervoor zorgt dat er minder water verbruikt wordt. Deze zijn verkrijgbaar is verschillende soorten en ook in de gewilde inbouw regendouchesystemen. Er stroomt minder water door de douchekop zonder dat je het merkt. Door de toevoeging van lucht wordt de douchestraal namelijk dikker en voller. Je levert qua comfort niet in, maar het waterverbruik is zeker zuiniger.

Energie besparen met een thermostaatkraan

Wanneer je een thermostaatkraan in je bad of douche hebt ga je zeker besparen op energie, maar ook op water. Je verspilt namelijk een stuk minder water. De kraan zal namelijk zorgen voor de juiste menging tussen koud en warm water. De temperatuur hoeft niet telkens opnieuw afgestemd te worden waardoor er water verspild kan worden. Ook hebben thermostaatkranen een begrenzer. Deze temperatuurbegrenzer is tevens een echte musthave om een veilige badkamer voor kinderen te creëren.  Er moet namelijk eerst een knop ingedrukt worden om de temperatuur boven de 38 graden Celsius te krijgen.

Verwarm de badkamer met een designradiator

Een designradiator zal ervoor zorgen dat de badkamer comfortabel en snel verwarmd wordt. De badkamer heeft erg snel de gewenste temperatuur. Wanneer je de designradiator in de badkamer combineert met vloerverwarming zal dit zorgen voor een gelijkmatige en constante verwarming van de badkamer waardoor het energieverbruik ook laag zal zijn.

Waterbesparend toilet

Wanneer je ook een toilet in de badkamer wil hebben is het een goede keuze om voor een toilet te gaan met een waterbesparend systeem. Het is erg simpel en je zult het waarschijnlijk wel kennen. Een toilet met een waterbesparend systeem heeft een dubbel bedieningspaneel. Dit paneel bestaat niet uit één maar uit twee keuzeknoppen. Met de kleine wordt er circa 3 liter per spoeling gebruikt en met de grote knop zo’n 6 liter. Hiermee kun je zelf bepalen hoeveel water er gebruikt gaat worden per spoeling. Meestal is een kleine spoeling namelijk ruim voldoende en hierdoor bespaar je weer op water.

Ga voor LED lampen in de badkamer

Een LED lamp is vele malen zuiniger dan een gloeilamp. Maar ook zijn ze een stuk zuiniger dan halogeenlampen. In de badkamer staan lampen vaak lang aan, helemaal als het hele gezin achter elkaar aan gaat douchen. Of denk aan je gezichtsverzorging of het föhnen van je haar. De lamp staat ongemerkt lang aan. Met LED lampen ben je gewoon echt een stuk goedkoper uit. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de lampen weer inlevert wanneer ze het niet meer doen. Dit kan vaak bij supermarkten, maar ook bij de gemeente.

Kraan dicht tijdens tandenpoetsen

Tijdens het tandenpoetsen laten toch veel mensen de kraan nog (even) open staan. Door de kraan dicht te doen tijdens het poetsen bespaar je op je waterkosten en ben je een stuk duurzamer bezig. Ook wanneer je een maskertje of conditioner laat intrekken kan je de regendouche even uitdraaien om water te besparen op het moment dat je toch niet onder de douche staat. Het scheelt een hoop!

Gebruik zeepblokken en shampoobars

Je kent ze vast nog: de zeepblokken die bij opa en oma in een schaaltje lagen. Tegenwoordig gebruikengroene douche we steeds vaker zeeppompjes die wegwerp baar zijn. Maar zo’n bar of blok is nog niet zo gek idee. Door voor dit soort producten te kiezen bespaar je namelijk op heel wat plasticafval. Een echte win-win situatie want je doet er langer mee en je koopt plasticvrij.

Ga voor wasbare producten in de badkamer

Wasbare producten zijn in de meeste gevallen een stuk duurzamer. Denk eens aan wasbare luiers, ze worden steeds hipper! Ook wattenschijfjes zijn er in een duurzame oplossing in tegenstelling tot wegwerp wattenschijven. Daar liggen vakken vol mee in de plaatselijke drogisterij. Maar ik gebruik inmiddels wasbare wattenschijfjes. Deze kan ik blijven gebruiken doordat ze na gebruik in de was gaan. Daarnaast bespaar je er weer afvalkosten mee.

Heb jij nog aanvullende tips?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.