LED lampen

3 misverstanden over LED lampen ontkracht

Besparen & Budget, Huis & Tuin By aug 11, 2021 No Comments

Er kleven – geheel onterecht – een aantal vooroordelen LED-verlichting. Zo zou het duur zijn in de aanschaf en ongezellig licht geven. Toch klopt hier niets van. Tijd om het een en ander recht te zetten en de fijne voordelen van LED-verlichting juist in the spotlight te zetten.  

Inderdaad, vroeger gaven LED-lampen niet het meest gezellige licht. Het was zelfs ontzettend kil en sfeerloos te noemen. Toch is dat nu allemaal wel anders. De LED-markt heeft zich namelijk volop ontwikkeld en heeft tegenwoordig allerlei betaalbare, energiezuinige én sfeervolle verlichting op de markt gezet. Mocht je nog altijd denken dat LED-lampen lelijk en duur zijn, let dan maar even goed op.

1.LED-verlichting kan wél sfeervol zijn

Het klopt inderdaad dat energiezuinige LED-verlichting erg kil en sfeerloos was toen het net op de markt kwam. Was, inderdaad. Want dit is tegenwoordig al lang niet meer aan de orde. Vandaag de dag zijn ze in allerlei verschillende kleurtonen verkrijgbaar. En ja, ook in koel wit licht, maar als dat het geval is dan heb je daar toch echt zelf voor gekozen, want ze zijn ook gewoon in warm geel of geelwit licht te verkrijgen. Hoe dat ook alweer zat? Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe feller en witter het licht is. Zo is 4000 K dus bijvoorbeeld fel wit licht en 2700 K een stuk warmer en gezelliger licht.

 

2.LED-lampen zijn wél te dimmen

Ook wordt er vaak gedacht dat LED-lampen per definitie niet te dimmen zijn. Maar inderdaad, ook dat is inmiddels wel anders. Tegenwoordig is er namelijk ook gewoon dimbare LED-verlichting te koop. Dit betekent overigens niet dat dit standaard het geval is bij elke LED-lamp. Maar als ze wel dimbaar zijn dan moet het op de verpakking staan. Dus let bij aanschaf goed op of je de woorden ‘dimbaar’ of ‘dimmable’ ziet staan.

3.LED-lampen zijn niet duur

Tot slot wordt er vaak geroepen dat LED-lampen duur zijn. Maar ook dit klopt in feite niet. Ja, in de aanschaf zijn ze vaak wat duurder dan andere lampen, maar in gebruik zijn ze vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld gloeilampen. Daarnaast gaan ze ook nog eens véél langer mee. Een gemiddelde LED-lamp kan zelfs zo 20 jaar mee gaan terwijl een gloeilamp bij dezelfde mate van gebruik maar 1,5 jaar mee gaat. Kortom: goedkoop is duurkoop, want in the end zijn LED-lampen dus eigenlijk gewoon goedkoper. Hierdoor bespaar je op je uitgaven.

 

 

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.