Besparen op afvalkosten, kan jij besparen?

Besparen & Budget By sep 13, 2018 1 Comment

Afval is een kostenpost waar we vaak niet bij nadenken. Toch is het slim om eens na te gaan of je kunt besparen op afvalkosten. Het gebruik van de gemeentelijke containers kost geld. Is een afvalcontainer altijd nodig? Ook kunnen we met z’n allen waarschijnlijk wel wat liever omgaan met het milieu.

Het gebruik van afvalcontainers

Als je gebruik maakt van afvalcontainers betaal je daar gemeentelijke heffingen over. Hier in Wierden wordt gewerkt met Diftar. Hierbij betalen we naast een vast basisbedrag, per keer dat de grijze afvalcontainer aan de weg gezet wordt. Dit volgens het principe ‘afval scheiden loont’. Je betaalt niet per kilo, maar per keer dat de restafval container geleegd wordt. In andere gemeenten betaal je weer anders, bijvoorbeeld per kilo. Je zou kunnen besparen door je af te vragen of je de container echt nodig hebt. In principe hebben wij de grijze container alleen nodig voor luiers. Als de jongste uit de luiers is zullen we er over na denken om deze container op te zeggen en niet meer in gebruik te nemen.

De kosten van Diftar in Wierden

Tarieven Diftar 2018
Basistarief eenpersoonshuishoudens € 49,80
Basistarief meerpersoonshuishoudens € 151,20
Containersoort Tarief per lediging/aanbieding
Ondergrondse restafvalcontainer (60 liter) € 1,00
Grijze restafvalcontainer (140 liter) € 5,00
Groene gft-container (140 liter) Gratis
Oranje verpakkingencontainer (240 liter) Gratis

                              Bron: www.twentemilieu.nl

Besparen op afvalkosten door afvalscheiding

De manier waarop je echt gaat besparen op afvalkosten is door je afval te scheiden. Dit doen wij ook. Wij scheiden het afval op deze manier:

  • Groene container: gebruiken we voor alles wat hier in mag.
  • Oud papier: brengen we weg naar de gemeentelijke locatie, de kerk of de basisschool wanneer er een papiercontainer staat.
  • Glas: al het glasafval, zoals lege flessen, potjes en scherven bewaren we in een krat in de schuur. Wanneer deze vol is legen we deze in de glascontainer.
  • Verpakkingsmaterialen: hier in Wierden hebben we een aparte afvalcontainer voor de verpakkingen en plastic, wij maken daar veel gebruik van omdat het meeste afval wat wij hebben in deze container kan. Ook zijn er bij de supermarkten containers waar je het afval heel kunt brengen.

Zoals eerder vernoemd is het scheiden van afval iets waardoor je echt kunt besparen op afvalkosten. Je moet er voor zorgen dat je zo min mogelijk restafval produceert, restafval is namelijk de meest dure afvalstroom die er is. Wist je bijvoorbeeld dat andere afvalstromen veel goedkoper zijn en tevens milieuvriendelijker? Deze afvalstromen kunnen in de meeste gevallen gerecycled worden.

Afval scheiden door middel van meerdere prullenbakkenbesparen op afvalkosten

De beste manier om afval te scheiden is door de juiste prullenbak aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een prullenbak met meerdere vakken, voor bijvoorbeeld het restafval, het plastic en het GFT afval. Als je meerdere prullenbakken of prullenbakken met meerdere compartimenten in gebruik hebt is het scheiden namelijk een stuk makkelijker en zal het snel een gewoonte worden. Als je één prullenbak in huis hebt, zonder verschillende compartimenten is scheiden al een stuk lastiger. Want laten we eerlijk zijn, ga jij als de prullenbak vol zit de zak er uit halen en vervolgens nog sorteren? Nee! Het is veel werk, en gewoon vies! Daarom doe je er goed om meerdere prullenbakken aan te schaffen.

Duo prullenbak

Het is dus een goede optie om een duo prullenbak aan te schaffen. besparen op afvalkostenOp deze manier gaat het gewoon vanzelf. Prullenbakken van Brabantia zijn zelfs verkrijgbaar met 3 verschillende compartimenten. Zo zou je het GFT afval (voor GFT afval zijn ook zakjes verkrijgbaar die zo in de GFT container kunnen) de verpakkingen en het eventuele restafval kunnen scheiden door middel van één prullenbak, Brabantia staat bekend om de goede kwaliteit en eveneens de looks. Door een prullenbak van goede kwaliteit aan te schaffen ben je ook meteen voor heel wat jaar klaar. Kost je even wat, maar het betaald zich zeker uit, helemaal als je goed gaat scheiden.

Oud papier in een doos

In veel supermarkten zijn er doosjes die je mee kunt nemen. Zorg dat je bijvoorbeeld in de berging, schuur of hal een doosje neer kunt zetten voor het oud papier en gebruik deze in plaats van het te dumpen in de restafvalcontainer. Er zijn gemeenten die gebruik maken van een container bij oud papier, maar heb je deze ook echt nodig? Vraag jezelf dat eens af.

Ook zou je gebruik kunnen maken van een ja-nee of nee-nee sticker. Folders kun je ook bekijken op een folderapp, en mocht je de wekelijkse infokrantjes toch niet lezen dan gaat het meteen bij het oud papier. Door minder papier in huis te halen heb je minder oud papier en verbruik je ook minder. Ook is het goed om niet te printen als het niet nodig is. Vaak verdwijnt dat papiertje al snel bij het oud papier. Zorgvuldig met papier omgaan doet je besparen op afvalkosten en is beter voor het milieu.

Het scheiden van glaswerk

Ongemerkt hebben we heel wat glaswerk tussen het afval zitten, je doet er goed aan om dit te verzamelen in een krat in bijvoorbeeld de schuur. Veel mensen gooien het nog bij het restafval in, want het is zo makkelijk… Slecht voor het milieu plus slecht voor de portemonnee! Met hetzelfde gemak gooi je het in de glasbak!  Begin dus nog nog met afval scheiden.

Kun jij besparen op afval?

Meer bespaartips lees je hier

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Ik dacht het op zich niet. Wel zou ik graag minder afval in het algemeen willen hebben. Daar valt nog wel wat te verbeteren bij ons.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.