lampenfittingen

Alles wat je moet weten over verschillende lampenfittingen

Huis & Tuin By sep 11, 2021 No Comments

Gaat jouw kennis wat lampenfittingen betreft niet heel veel verder dan ‘grote fitting’ en ‘kleine fitting’. En is het vaak ook maar de gok of je eigenlijk wel de goede lamp hebt gekocht? Tijd om je eens wat meer uit te leggen over welke fitting bij welke lamp hoort.

Iedere lamp heeft een bepaalde fitting waar eigenlijk maar één soort lichtbron in past. Maar welke je nodig hebt kan soms best verwarrend zijn. Als je in de winkel staat is het best logisch dat je opeens niet meer zo zeker weet of die lamp nou een grote of kleine fitting heeft. Maar wellicht is het je allemaal iets duidelijker na onze volgende uitleg over de drie meest gangbare fittingen.

E14 fitting, a.k.a. kleine fitting

Een E14 fitting wordt vaak ook wel ‘kleine fitting’ genoemd en heeft een draaifitting in de vorm van een schroefdraad van 14mm breed. Vandaar ook E14 dus. En de E? Die verwijst naar Edison, de uitvinder van de gloeilamp en staat voor het gegeven dat de lamp een draaifitting heeft. Dit type lamp wordt veelal gebruikt als sfeerverlichting en wordt dan ook vaak gebruikt voor schemerlampen, tafellampen, bureaulampen en leeslampen.

 

E27 fitting, a.k.a. grote fitting

De E27 lamp is de bekendste fitting en wordt ook wel de ‘grote fitting’ genoemd. Ook hier staat de E voor het feit dat de lamp een schroefdraad heeft, alleen dan een stuk dikker. Want ook hier staat het getal voor de breedte van de fitting. Oftewel: 27mm.

In deze maat zijn er heel veel verschillende gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen te verkrijgen. Van deze drie zijn spaarlampen het meest duurzaam. Dus let bij de aankoop dan ook niet alleen op de fitting, maar ook op het type lamp én de kleurtemperatuur. Oftewel: de kelvinwaarde.

 

GU10 lampenfittingen

Een GU10 lamp werkt net even anders dan de eerdergenoemde lampen. Deze heeft zoals je ziet geen letter E, en dus ook geen schroefdraad. De GU10 fitting is namelijk een steekfitting met twee pinnetjes, of ook wel een bajonetfitting genoemd. Deze worden voornamelijk gebruikt als inbouwverlichting, bijvoorbeeld voor plafondspotjes. Het getal 10 staat overigens voor het aantal millimeter tussen de twee pinnetjes.

 

Dit waren de drie meest gangbare lampenfittingen, maar daarnaast bestaan er ook nog lampen met een B22-, GU5.3-, G4-, G9-, en G53-fitting. Twijfel je, vraag dan altijd even om advies in de winkel, of neem je oude lamp mee als voorbeeld (of maak een foto).

 

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.