Waarom wil mijn kind niet buiten spelen?
Laten we voorop stellen dat je kind niet altijd hoeft willen buiten spelen. Ieder kind heeft wel eens zo’n dag. Dat is helemaal niet vreemd, want wij als ‘grote mensen’ hebben ook wel eens ergens geen zin in.
Toch kan het ook zo zijn dat je kind gewoon echt niet willen buiten spelen, als in nooit. Dit kan van de een op andere dag komen, maar dit kan er ook in insluipen. Daarom is het belangrijk om te observeren of er duidelijke signalen zijn waarom je kind niet naar buiten wil om te spelen.
Buitenspelen niet aangenaam? Het kan eng zijn
Thuis is het veilig voor je kind. Het heeft aan jouw hand alles leren kennen. Stap voor stap. Als baby werd alles bekeken vanaf een veilige afstand lekker bij papa of mama op de arm of op schoot. Daarna ging je kind op ontdekkingstocht om te kijken wat er nog meer te beleven viel. Dit kan in de box zijn met speelgoed voor de allerkleinsten, maar later tijgerend, kruipend en wandelend door de kamer. Blokken kwamen er aan te pas, (bijna) alles werd samen gedaan. Uiteindelijk weet je kind hoe het moet doordat het van mama of papa leert.
Ook buiten moet een kind leren spelen. Dit kan ook met jouw hulp. Kleine angsten kunnen namelijk grote angsten worden voor onze kinderen. Is dit zo geworden, dan zal buitenspelen niet leuk zijn.
Wanneer jouw kind de weg niet goed weet, zal het niet snel met een vriendje of vriendinnetje op pad durven gaan omdat het bang is om de weg kwijt te raken. Begrijpt je kind niet waar een trampoline voor is, dan zal het er de lol ook niet van in zien. Zie het als een kind dat de trap van een glijbaan op gaat en weer terug gaat via de trap omdat het niet inziet dat glijden van de glijbaan eigenlijk heel erg leuk is.
De fantasie van kinderen gaat de vrije loop, maar kan ze ook beperken in het spelen. Ze combineren hun fantasie met de realiteit en door deze mix kunnen er behoorlijke angsten voor je kind ontstaan. Ze hebben namelijk nog niet het complete plaatje voor zich.
Buiten spelen niet leuk? Stimuleer buiten spelen!
Allemaal hartstikke leuk zal je denken, maar hoe krijg je jouw kind nu naar buiten als het buiten spelen niet leuk vindt?
Allereerst zijn afspraken maken een echte pre. Is je kind een echte liefhebber van schermpjes? Dan moeten er hier afspraken over gemaakt worden. Want hé, als je kind iedere middag, de gehele middag tv mag kijken, zal het niet snel naar buiten gaan als het buitenspelen toch al niet leuk vindt.
Spreek hier bijvoorbeeld vaste tijden of dagen voor af. Na het eten mag er bijvoorbeeld nog een half uur tv gekeken worden en na school mag je kind een kwartier op de tablet. Hoe je het afspreekt maakt niet uit, als er maar een vaste regel is die ook duidelijk is voor je kind. Op deze manier weet je kind dat zijn schermtijd er echt wel zal zijn, maar dat er op die andere momenten ook iets anders gaat gebeuren. Zo is het dan een stuk makkelijker om het buiten spelen te stimuleren bij je kind. Daarnaast moet je er wel voor zorgen dat buitenspelen leuk is!
De buitenwereld samen verkennen
Buiten samen verkennen doe je stap voor stap. Het begint al wanneer je kindje nog klein is, in je eigen tuin. Dit is bekend voor ons, maar een kind moet dit ook leren kennen. Door het verschil in lengte ziet je kind de dingen anders dan dat jij dat doet. Het ziet dingen in detail waar jij dat misschien al niet meer doet. Zo zal je kindje dingen benoemen en aanwijzen die jij al niet eens meer ziet. Een leuke ontdekkingsreis voor allebei. Bekijk beestjes, bloemen en andere dingen die in jouw tuin staan. Benoem de beestjes, zoals een vlinder en boost het zelfvertrouwen van je kind door aan te geven dat het zo goed gezien was. Jij had de vlinder tenslotte helemaal over het hoofd gezien! De woorden blijven hangen bij je kindje, het wordt blij en het zelfvertrouwen groeit dankzij jouw complimentjes.
Buiten spelen in de buurt
Op een gegeven moment bereikt je kind de leeftijd dat het ook in de buurt kan spelen. Je kind doet hier sociale contacten op en gaat zich steeds zekerder voelen in de buurt om het huis. Zorg er hierbij voor dat je kind de buurt goed kent, het moet immers de weg ook weer terug naar huis weten. Het besef van het weten waar je kind is, is ook erg goed voor het zelfvertrouwen.
De buurt verkennen kun je doen door te fietsen, wandelen, maar ook door beestjes te zoeken, bladeren te zoeken, te kijken waar een vriendje woont of een leuke speurtocht. Begin met een klein rondje dat je steeds verder uitbreidt. Natuurlijk maken jullie ook een stop bij dat leuke pleintje of speeltuintje. Even lekker op de schommel of een potje voetballen hoort er natuurlijk ook bij!
Manieren op buiten spelen te stimuleren
Speel kort met je kind mee
Het kost je een paar minuten van je tijd, maar het kan kinderen ontzettend helpen als jij in het begin gewoon even mee gaat. Er zijn kinderen die meteen vrolijk beginnen te spelen, maar er zijn ook kinderen die geen flauw benul hebben wat ze nu zouden moeten gaan doen. Help je kind dus even op gang.
Spreek een tijd af hoe lang je kind buiten gaat spelen
Sommige kinderen zijn erg met de tijd bezig. Bij deze kinderen kan het helpen om een tijd te bespreken hoe lang het buiten speelt. Een uur per dag buitenspelen voor een kind is het streven. Het is namelijk gezond als een kind per dag minstens een uur buiten speelt per dag.
Je kind moet iets te doen hebben
Om het buiten spelen leuk te maken moet je kind zich goed kunnen vermaken. Leer je kind fietsen, met de bal spelen of zorg dat je tuin leuk is voor je kind. Denk hierbij aan speeltoestel waar je kind lekker mee kan spelen, een zandbak om de lekkerste taartjes te maken of laat je kind een kunstwerk maken met stoepkrijt.
Zorg dat jij in de buurt bent
Als je kindje nog angst heeft om alleen buiten in de tuin te spelen kun je er voor zorgen dat jij zichtbaar bent voor je kindje. Lap de ramen, vouw bijvoorbeeld de was op of zorg dat je bij het raam in de buurt bent zodat je kindje jouw kan zien.
Speelt jouw kindje graag buiten?
1 Comment