blokhut

Welke blokhut is voor jou geschikt?

Huis & Tuin By jan 06, 2021 No Comments

De ene blokhut is de andere niet. Er zijn zoveel smaken dat je van tevoren enkele afwegingen moet maken. Over één zaak hoef je geen beslissing te nemen: alle blokhutten zijn gemaakt van hout. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf?

De functie van de blokhut

Een eerste afweging is de beantwoording van de vraag waar je hem voor gaat gebruiken. Dit bepaalt immers de afmetingen van de blokhut. Een berging hoeft minder groot te zijn dan een kantoorruimte. Is er een prefab blokhut aanwezig die voldoet of is een huisje op maat meer geschikt?

Welke vorm van de blokhut?

Het uiterlijk speelt natuurlijk ook een rol. De blokhut moet passen in de tuin en mogelijk een ensemble vormen met de omgeving. Wordt het een rechthoekige, vierkante of vijfhoekige blokhut. De plek is ook dikwijls een motief voor de vorm. Wordt een blokhut in een hoek geplaatst of wordt de hut gecentreerd in de tuin? Het uiterlijk heeft ook invloed op de binnen beleving. Dit geldt ook voor het aantal ramen en deuren.

Daktype en bekleding

Ook het daktype heeft vooral een esthetisch doel. Een plat of lessenaarsdak heeft een andere uitstraling als een puntdak of ander schuin dak zoals een wolfs puntdak. Hetzelfde geldt voor de dakbedekking. Er zijn zelfs houten dakpannen die uitstekend harmoniëren of bitumen shingles. Voor een plat dak wordt meestal gekozen voor een bitumendakbedekking.

Verschillen in kwaliteit

Het materiaal is belangrijk voor de duurzaamheid en onderhoud. Blokhutten worden in diverse kwaliteiten geleverd. Zo zijn er verschillen in dikten van de houten wanden meestal variërend van 28 tot 45 mm. Het spreekt voor zich hoe dikker, hoe beter, maar dat vertaalt zich wel naar de prijs. Het is evenwel verstandig om het hout vanuit de fabriek te laten impregneren. Nog beter is om vervolgens af fabriek de woning te laten grondlakken. Je hoeft dan alleen nog maar af te lakken. Onbehandeld houten blokhutten zijn natuurlijk ook leverbaar. Je dient dan zelf te zorgen voor de bescherming.

Het plaatsen van een blokhut is achter in een tuin bij vrijwel elke gemeente vergunningsvrij. Wel kan er een meldingsplicht zijn waarbij de omvang en hoogte moet worden vermeld. Informeer voor de zekerheid vóór de aanschaf van een blokhut bij jouw gemeente.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.