thuiskantoor

Thuiskantoor op een gezonde manier inrichten? 8 onmisbare tips!

Huis & Tuin By mei 10, 2019 1 Comment

De laatste jaren richten steeds meer mensen een eigen zaak op of kiezen er voor om (gedeeltelijk) thuis te werken. Een thuiskantoor komt in steeds meer huishoudens voor. Is het niet voor werk, dan is het wel voor de studie. Het is dan belangrijk om goed na te denken hoe je je thuiskantoor inricht en erg belangrijk dat je dit op een gezonde manier inricht. Het moet namelijk een prettige plek zijn om goed te kunnen functioneren. Wil jij ook graag een thuiskantoor gaan inrichten? Lees dan zeker onze onmisbare tips hoe je een thuiskantoor op een gezonde manier in kunt richten.

Tip 1: Maak een goede keuze voor de locatie van je thuiskantoor

Wanneer je met regelmaat thuiswerkt of juist alleen maar thuis werkt is het prettig om je eigen werkruimte te hebben. Ga na waar jij het liefst werkt in huis. Is dat in een aparte kamer of kies je toch voor de woonkamer? Gebruik je veel spullen en moet je die bij de hand hebben of is je laptop alleen voldoende? Heb je een ruimte over of niet? Mocht je een ruimte over hebben dan is het advies om hier voor te kiezen. Zo trek je de deur ook echt achter je dicht wanneer je niet werkt.

thuiskantoor

Tip 2: Ergonomisch verantwoord werken

Prettig werken begint bij ergonomie: de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit betekent heel simpel dat de veiligheid, de gezondheid en het comfort van de dingen waar we mee werken ons helpen om goed te kunnen functioneren, onze werkplek hoort daar zeker bij.

Vaak denken we heel goed aan de veiligheid van onze werkplek of ons thuiskantoor. Dit omdat mensen heel goed weten dat dit erg belangrijk is. Aan goed functioneren, gezondheid en comfort denken we minder snel.

Ook bij het thuiswerken werken we vaak langere tijd achter elkaar. Door het toepassen van ergonomische meubels zoals een ergonomische stoel en een ergonomisch bureau in je thuiskantoor ga je een verkeerde werkhouding tegen en hebben we een stuk minder klachten. Dit zorgt meteen voor comfort in je thuiskantoor. In deze lexicon van Vink Lisse vind je meer informatie over je gezond zit en welke stoel het best bij je past.

Tip 3: Welke meubels kies je voor jouw thuiskantoor?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt in welke ruimte jij je thuiskantoor vestigt is het de volgende stap om na te denken of je het liefst aan een tafel werkt of aan een bureau. Heb je veel opbergmogelijkheden nodig dan zou je kunnen kiezen voor een bureau met extra opbergmogelijkheden. Ook kun je er voor kiezen, mocht je er de ruimte voor hebben, om daarvoor een kast te gebruiken.

Liever geen bureau? Dan zou je ook kunnen denken aan een mooie grote tafel. Wil je je werkruimte tegen een muur hebben of juist op een plek waarbij je bureau of werktafel uitzicht biedt over de straat of tuin?

Ontvang je vaak klanten in je thuiskantoor? Dan zul je ook plek voor deze mensen moeten hebben en heb je aan een klein bureau niet genoeg. Je zou dan kunnen kiezen voor een wandbureau en een mooie tafel met stoelen die centraal in de kamer staat om daar eventuele vergaderingen aan te kunnen houden.

thuiskantoor

Er zijn ontzettend veel opties waar je uit kunt kiezen. Het belangrijkste is dat je kiest voor een meubel waar je goed aan kunt zitten en dat het geschikt is voor het werk dat jij in je thuiskantoor doet.

Tip 4: De juiste stoel

Je werkplek is niet af zonder een goede stoel. In je thuiskantoor is het dan ook erg belangrijk dat jij een goede stoel hebt waar je ook langere tijd op kunt zitten. Stoelen zijn items waar je veel tijd op door brengt dus als je ergens op wilt bezuinigen laat het dan niet de stoelen zijn. Een goede stoel is erg belangrijk!

thuiskantoor

Bron: www.vinklisse.nl

Tip 5: Lichtinval

We hebben nu de ruimte en de meubels besproken, maar ook ontzettend belangrijk is de lichtinval in jouw thuiskantoor. Hoe meer lichtinval jij in je thuiskantoor hebt, des te meer energie jij zult hebben. Hoe meer lichtinval jij in je thuiskantoor hebt, des te meer energie jij zult hebben. Daglicht en frisse lucht zijn bijzonder belangrijk voor een mens. Zet dus ook dat raampje eens open voor frisse lucht!

Naast daglicht is het ook verstandig om goed werkende werkverlichting in je thuiskantoor te hebben. Je kunt je thuiskantoor natuurlijk zo inrichten als dat jij wilt. Kies je voor staande lampen? Of ga je voor spots in het plafond of juist voor bureau of tafellampen? Of wat dacht je van een aantal leuke wandlampjes of een combinatie van diverse soorten lampen? Niets is fout, als je maar goede verlichting hebt.

unieke lampen

Tip 6: Opruimmogelijkheden

Wanneer je aan het werk of aan de studie bent in je thuiskantoor is het belangrijk dat er niet overal prullaria ligt. Een nette en opgeruimde werkplek zorgt er voor dat je kantoor rust uitstraalt en hierdoor heb je ook meer rust in je hoofd waardoor jij functioneler zult werken. Is er plek voor een kast dan is dit ook zeker aan te raden zodat jij je mappen, papieren, et cetera in op kunt bergen.

Tip 7: Persoonlijkheid van je thuiskantoor

Een thuiskantoor mag best een persoonlijk tintje hebben. De meeste kantoren zijn nogal onpersoonlijk en saai ingericht, maar dit is helemaal niet nodig. Wanneer je een persoonlijk tintje aan je kantoor geeft zul je er graag werken.

Tip 8: De kantooraccessoires en kantoorbenodigdheden

De meeste dingen hebben we nu benoemt maar we moeten uiteraard de kantooraccessoires en of kantoorbenodigdheden niet vergeten. Heb je al gedacht aan een beetje groen in je kantoor? Wat dacht je van een kamerboom? Een geschikte prullenbak, kopjes, thee, koffie en de bijbehorende apparaten? Wanneer je dit in je thuiskantoor hebt staan zul je ook niet ‘even snel’ naar de keuken hoeven lopen. De kans is namelijk groot dat je dan wordt afgeleidt. Natuurlijk is het ook erg leuk om je thuiskantoor in te richten met mooie accessoires zoals een mooi schilderij aan de wand of mooie vasen of planten in de vensterbank voor het raam.
huisboom in huis

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.