de schoolfotograaf

Weet jij het nog? De schoolfotograaf

Man By jun 18, 2018 No Comments

Waarschijnlijk weet jij het net als ik nog als de dag van gisteren. De schoolfotograaf. Op de meeste scholen komt deze eens per jaar om de hele school in de schijnwerper te zetten. Zo was dat bij mij niet anders en waarschijnlijk bij jouw kinderen ook niet. Ik begin dit artikel met hoe dit voor mij was.

Netjes naar school voor de schoolfotograaf

Het stond in grote letters in de nieuwsbrief. De schoolfotograaf zou komen. Mijn hart maakte een sprongetje als ik het te horen kreeg. Op de één of andere manier vond ik dat altijd een mooi, maar spannend moment. Op de dag zelf kreeg ik een blouse aan met een spijkerbroek en werden mijn haren met gel omhoog gezet. Om zo netjes mogelijk te blijven en zonder tandpastavlekken op school te komen (wat nog steeds regelmatig gebeurt), kreeg ik de nette kleren pas aan na het eten. En daarna hup naar school.

Per groep op de foto

De verschillend groepen werden één voor één uit het lokaal gehaald om op de foto te worden gezet. Zo stonden er meestal een aantal banken klaar met speeltoestellen. Daaromheen of erop werden de leerlingen neergezet. Meester of juf aan de zijkant en zo werden er een stuk of vijf foto’s gemaakt. Wat maakt het nu zo spannend? Als ik zo terugkijk, is het spannend omdat de dag anders loopt dan anders. Mocht jouw zoon of dochter toe zijn aan duidelijkheid, vraag dan van te voren aan de leerkracht hoe de dag zal verlopen. Zo werd bij ons op de basisschool de klassenfoto’s in de ochtend gemaakt en de individuele foto’s in de middag.

Die foto’s waar je alleen op stond, daar werd ik het meest nerveus van. Dan moest je naar de algemene ruimte in de school. Daar waar de lampen stonden opgesteld. Je werd neergezet door de fotograaf en binnen een tel zat je weer in het klaslokaal. Ik vond dat altijd een vreemd moment. Alsof ik had gedroomd. Waarschijnlijk kwam dat door de felle lampen ;-).

Hoe bereid je je kind voor op de dag van de schoolfoto?

 1. Leg aan je kind uit wat er op zo’n dag gaat gebeuren.
  • Nette kleren aan
  • Met de hele klas op de foto
  • Alleen op de foto
  • Wellicht nog met broertjes en zusjes op de foto
 2. Maak wellicht een proeffoto.
  • Dit kan met de telefoon, maar
  • Naar een echte studio gaan is weer een mooie ervaring
 3. Trek je kind alvast een keertje haar allermooiste kleren aan en laat ze een modeshow doen! Lachen :-D!

Het zijn drie korte tips, maar ik weet bijna 100% zeker dat voorbereiding het beste helpt. Neem de kinderen vooral mee in het proces. Dat is leuk en helpt om rustiger op de foto te staan.

Hoe heb jij de schoolfoto’s ervaren & heb je nog leuke tips?

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.