De discussie: Baby op eigen kamer of niet?

Zwangerschap & Baby By jun 17, 2018 No Comments

Als nieuwe of aanstaande moeder krijg je er al best vaak mee te maken. Al die vragen. Kinderopvang of niet? Flesvoeding of borstvoeding? Kraambezoek hoe regelen we dat? De baby in de wieg of in het bedje? Baby op eigen kamer of niet?

Internet en forums

Het leuke van internet is dat er forums bestaan, op die forums kan iedereen zijn of haar ongezouten mening geven over bepaalde onderwerpen. Op die forums ontstaan ook nog wel eens de meest heftige discussies over dingen waarvan ik denk; waar maak je je in godsnaam zo druk om? Soms bezoek ik forums om tips op te doen, inspiraties op te doen voor nieuwe blogs en nog vaker vlucht ik er weer snel van weg. Voor je het weet  wordt er een moeder bijna afgemaakt omdat ze haar kind van 3,5 maand een likje van een fruithapje heeft laten proeven. Wat ik wel erg interessant vond was het onderwerp: Baby op eigen kamer of niet?

baby eigen kamer

Voor en tegenstanders

Bijna alle onderwerpen hebben voor en tegenstanders, zo ook het onderwerp: Baby op eigen kamer of niet? Er zijn heel wat onderzoeken naar gedaan, er zijn heel wat meningen over en ook zijn er statistieken over gemaakt hoe het de slaap bevorderd of juist niet. Er zijn voor en tegenstanders. Mensen die het niet zoveel uitmaakt en mensen die het geprobeerd hebben en hun eigen conclusies hebben getrokken.

Wat deden wij?

Merel heeft de eerste 4 maand bij ons op de kamer geslapen. Dit in verband met verhuizen, verbouwen en noem de hele rataplan maar op. Het was een soort noodoplossing, maar het ging prima. Eenmaal in ons nieuwe huis werd Bram geboren, Bram heeft vanaf het eerste moment op zijn eigen kamertje geslapen. Er zijn 3 slaapkamers op de eerste verdieping en daar sliepen wij allemaal. Wel sliep Bram in een Mozeswiegje die we in zijn bedje konden zetten. Voor ons gevoel sliep hij daar wat beter in omdat het net wat knusser is.[bol_product_links block_id=”bol_5b1e45c15b7dd_selected-products” products=”9200000058195846,9200000058195840,9200000058183631″ name=”wieg” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] Toen Emma geboren werd waren Mark en ik ondertussen verhuisd van de eerste verdieping naar de zolder. Wij kozen er voor om geen babyfoon te gebruiken, ja daar kozen wij voor!! En Emma sliep bij ons op de kamer de eerste 4 maanden. Dit zodat de kinderen niet midden in de nacht wakker zouden worden als het luchtalarm afging. Ook Emma sliep in het prachtige Mozeswiegje. Maar, op een gegeven moment werd Emma te groot voor het wiegje en leek het alsof we midden in de nacht een kat aan een krabpaal in onze slaapkamer hadden. Het moment dat Emma wel naar haar kamer heen moest.

De baby op eigen kamer, daar ging ze…

Het moment was dus zover, Emma verhuisde naar haar eigen kamertje. Moeders had er wat meer moeite mee dan Emma. Ik vond het namelijk best wel gezellig 😉 . Emma daarentegen… vond het dikke prima. Ze sliep al door, werd af en toe wel wakker, maar niet voor de fles en dan sliep ze zo weer in. Op haar eigen kamer sliep ze vanaf de eerste dag prima. Ze werd niet wakker, geen gekrijs, geen geschreeuw. Het ging helemaal goed vanaf het eerste moment.

Mijn advies

Nu wil ik je niet mijn mening opleggen, gaan zeggen wat je wel of wat je niet moet doen. Ik heb met 3 kinderen ervaring. Ervaring met meteen op de eigen kamer slapen en ervaring met bij papa en mama op de kamer slapen. Is er een goed of fout? Nee dat denk ik niet, de vraag die mij veel gesteld werd was: wanneer gaat Emma naar haar eigen bedje? Even om het duidelijk te maken, Emma sliep in haar eigen bedje, een Mozeswieg. Ze sliep weliswaar bij ons op de kamer, maar wel haar eigen bedje. Het enige advies dat ik je wil meegeven is dat jij moet doen waar je je goed bij voelt en eigenlijk helemaal niets van de buitenwereld moet aantrekken. Ongevraagde goedbedoelde adviezen zul je genoeg krijgen. Maar blijf bij jezelf en trek je eigen plan. Of dat nu over het voeden, het slapen van de baby op eigen kamer gaat of gaat over hoe lang jij je kind wel of niet laat huilen. Jij bent de mama en dat ben je niet voor niets. Hulp is natuurlijk welkom, maar een moedergevoel is heel sterk en vaak het juiste!

Sliep jouw kindje eerst bij jou op de kamer of niet?

 

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.