herbruikbare luiers

Voordelen van herbruikbare luiers

Mama & Kinderen By jan 21, 2022 No Comments

Een baby heeft luiers nodig. En heleboel luiers. Veel ouders denken dan ook bij herbruikbare luiers aan véél gedoe. Gelukkig valt dat tegenwoordig reuze mee: geen gerommel meer met veiligheidsspelden en slecht aansluitende doeken, maar praktische en gebruiksvriendelijke stoffen broekjes. Bovendien bevatten herbruikbare luiers een aantal voordelen ten opzichte van wegwerpluiers. Welke dat precies zijn, lees je in dit artikel.

 

  1. Milieuvriendelijkheid van herbruikbare luiers

Het gebruiken van herbruikbare luiers is een stuk milieuvriendelijk dan het gebruiken van wegwerpluiers. Ook al moet je ze wassen en drogen. Bedenk maar eens: een baby gebruikt vaak een vuilniszak aan luiers per week. En de luierperiode van een kindje duurt soms wel enkele jaren voort. Een herbruikbare luier kan tot 200 keer gebruikt worden. En áls je ‘m dan weg moet gooien, is zo’n luier vaak recyclebaar of tenminste een stuk sneller afbreekbaar dan de wegwerpvariant.

Lees ook: onze ervaring met wasbare luiers

  1. Bevorderend voor de zindelijkheid

Zindelijkheid wordt voor een groot deel bepaald doordat je kindje voelt dat de billetjes nat zijn. Hoe sneller je kindje zich daarvan bewust wordt, hoe sneller het zal kunnen aangeven dat zijn luier nat is. Dit maakt het makkelijker het moment van plassen voor je kindje te herkennen. Herbruikbare luiers absorberen minder vocht, waardoor er eerder een vochtig gevoel zal ontstaan bij je kindje.

 

  1. Zachter voor de huid

Wegwerpluiers voelen vaak droog aan. Dit komt doordat ze stofjes bevatten die zorgen voor snelle vochtabsorptie. Echter drogen deze stofjes ook vaak de huid van je kindje uit. Door de herbruikbare variant kan de huid beter ademen. Vaak hoef je de billetjes van je kind zelfs helemaal niet in te smeren met een verzachtende zalf. Let er uiteraard wel op dat je op tijd verschoond.

 

  1. Voordelig

Met name als je meerdere kinderen hebt, is het gebruiken van een herbruikbare luier financieel ontzettend voordelig. Het kan je zelfs enkele honderden euro’s per jaar besparen. Alhoewel de aankoop uiteraard duurder is dan een pak wegwerpluiers, is het gebruik op de lange termijn goedkoper. In sommige gemeentes zijn er zelfs subsidies beschikbaar om je een te ondersteunen bij de aankoop van herbruikbare luiers.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.