wasbare luiers

Onze ervaring met wasbare luiers

Zwangerschap & Baby By dec 12, 2018 No Comments

“Een beter milieu begint bij jezelf” is altijd al een motto geweest waar ik mij helemaal in kan vinden. Toen ik zwanger was van onze derde,ging het roer helemaal om. Ons doel was om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook al hadden we nu een gezin van 5. De eerste stap was om wasbare luiers te gaan gebruiken. Ik weet nog dat ik hier best tegenop zag. Maar omdat het mij 100% is meegevallen en ik anderen nu ook enthousiast probeer te krijgen voor duurzaam luieren, deel ik graag mijn ervaring op Meer Met Mama.

Overstappen op wasbare luiers

wasbare luiers

De babykamer hadden we al zo milieuvriendelijk mogelijk ingericht. Met tweedehands meubels, eco verf en spullen gemaakt van biologisch katoen en bamboe. Maar als we het echt duurzaam wilde aanpakken na deze zwangerschap, was de overstap naar wasbare luiers de meest logische keuze. Maar om heel eerlijk zijn leek me dat best wel veel gedoe. Steeds maar luiers wassen en opvouwen… Was dat niet heel vies?

Toen kwam ik in contact met Kaatje Katoen. Dé webshop voor wasbare luiers en accessoires. Ze wilden graag een consulente langs laten komen om mij meer te vertellen over de verschillende soorten wasbare luiers. Zo hoopten ze dat we de luiers konden vinden die bij ons zouden passen en wij natuurlijk volledig zouden overstappen op wasbare luiers.

Na het gesprek waren vriendlief en ik heel enthousiast. Het leek toch minder gedoe dan wij in eerste instantie dachten. En…wasbare luiers zien er ook nog eens ontzettend leuk uit, met verschillende kleuren en printjes!

wasbare luiers

Waarom duurzaam luieren?

Waarom wij zijn overgestapt op wasbare luiers? Omdat dit een stuk minder belastend is voor het milieu dan wegwerpluiers. Daarnaast scheelt het een heleboel geld.

wasbare luiers

Even een aantal feitjes op een rij:

  • Het scheelt zo’n 260 kilo afval per jaar
  • Minder co2 uitstoot
  • Minder watergebruik
  • Wasbare luiers bevatten geen chemische stoffen
  • Je bent bijna €500,- goedkoper uit per kind wanneer je wasbare luiers gebruikt
  • Je hebt altijd luiers in huis
wasbare luiers

Dat wasbare luiers veel duurzamer zijn vonden wij elf het grootste voordeel. 

Onze afvalbak is een stuk minder snel vol dan wanneer wij wegwerp luiers zouden gebruiken. En ook al worden de luiers steeds gewassen, dan nog is er bij de productie en het gebruik van wasbare luiers minder waterverbruik dan bij het produceren van wegwerpluiers. 

Ik hoef geen luier-aanbiedingen in de gaten te houden, want ik heb ze altijd al in huis. De aanschaf van nieuwe wasbare luiers lijkt misschien een behoorlijke uitgave, maar uiteindelijk ben je een stuk goedkoper uit. Zeker wanneer je bedenkt dat je de luiers nog prima tweedehands kunt doorverkopen en kinderen over het algemeen sneller zindelijk worden wanneer ze wasbare luiers dragen.

Onze ervaringen

Onze dochter is nu anderhalf en we gebruiken de luiers nog steeds met veel plezier. We hebben tijdens mijn zwangerschap ook wasbare luiers voor onze peuter aangeschaft en die was kort daarna dag en nacht zindelijk. De kleine luiers hebben we toen doorverkocht en nu gebruiken we de luiers van onze peuter voor de kleine meid.

Nog fijner dan de wasbare luiers, vind ik de wasbare billendoekjes. Wij gebruiken de doekjes van Billiesbox die ik voor gebruik even nat maak met een spray gevuld met water. De doekjes voelen zacht aan en maken goed schoon. Terwijl ik met lotion doekjes altijd een beetje loop te klooien en vaak vieze handen krijg, heb ik met de wasbare variant nooit problemen. De doekjes gaan zo met de luierwas mee de machine in.

Naast de commode staat een emmer met een was-netje. Hier gaat alles in en om de dag gaat een was-netje met inhoud in de was. Ik droog de luierwas op zolder in het trapgat en in de zomer drogen ze op een rekje in de tuin.

wasbare luiers

Alleen onderweg zijn wasbare luiers iets minder handig. Omdat het flinke pakketten zijn is de luiertas snel vol. De vieze luiers gaan in een zogenaamde wetbag, maar die moet je aan het eind van de dag dan niet vergeten in de wasmand te gooien, anders gaat het stinken. Als onze kleine meid in de draagzak zit, lekt de luier weleens een beetje door, omdat er dan meer druk op komt. Tijdig verschonen is dus een must als je de draagzak gebruikt! Maar dit houd ons zeker niet tegen en ik kan nog altijd meer nadelen verzinnen voor wegwerpluiers.

Ben je benieuwd wat voor trucjes ik heb bedacht om het gebruik van wasbare luiers nog ietsje makkelijker te maken?Lees dan eens deze wasbare luier hacks!

Zou jij wasbare luiers willen proberen? Of heb je het weleens overwogen?

Liefs, Mirjam 

Blog: https://eengoedverhaal.nu/

Instagram: @mirjam_hart

wasbare luiers

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.