tweedehands stacaravan

Tweedehands stacaravan kopen: hier moet je op letten

Vakantie & Uitjes By dec 01, 2021 No Comments

Sinds de coronapandemie gaan steeds meer mensen kamperen. Kamperen kan op verschillende manieren: een caravan, tent of bijvoorbeeld een stacaravan. Een stacaravan staat op een vaste plek waar je heerlijk kunt ontspannen en even helemaal weg bent. Wanneer je van plan bent om een tweedehands stacaravan te kopen zijn er echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor je tot koop overgaat. Een stressvrije plek verdient ook een stressvrije aankoop! In dit blog vertellen we je er dan ook meer over:

Een tweedehands stacaravan kopen

Hoewel wij eigenlijk ieder jaar een stacaravan of chalet huren op een camping in het buitenland zijn er veel mensen die een stacaravan in ons eigen land in hun bezit willen hebben. Niet zo vreemd, je eigen vakantiehuisje waar je naartoe kunt wanneer je maar wilt.

Wanneer je een tweedehands stacaravan kopen wilt, wil je dat deze tiptop in orde is. Het is erg belangrijk dat je kritisch naar de technische staat van een caravan kijkt, of dit nu een gewone caravan of een stacaravan is, nieuw of tweedehands.

tweedehands stacaravan

Een goed dak op je tweedehands stacaravan

In tegenstelling tot normale caravans staat een stacaravan het gehele jaar buiten. Dag in, dag uit. De stacaravan moet dan ook alle weerinvloeden buiten kunnen houden. Hij moet natuurlijk tegen regen en sneeuw bestand zijn. Daarom is het belangrijk dat het dak goed geïsoleerd is en geen lekkage heeft.

Het dak moet daarnaast ook stevig zijn. Stel je voor dat er een behoorlijk gewicht aan sneeuw op komt te liggen, dan wil je uiteraard dat het dak dat houdt. Maar ook kunnen in een buitengebied veel bladeren en takken op het dak komen te liggen. Wist je dat er ook stacaravans met een schuin dak zijn? Deze daken begeleiden de regenval en sneeuw netjes van het dak af in tegenstelling tot een plat dak.

Het chassis van de stacaravan

Wanneer je een tweedehands stacaravan koopt is het zeer waarschijnlijk om deze op een vaste plek te stallen. Ondanks dat is het toch een huisje op wielen. En dat huisje op wielen verdient een stalen chassis van goede kwaliteit zodat deze goed op zijn plek blijft staan.

De muren van de tweedehands stacaravan

Een goede isolatie van je tweedehands stacaravan is een echte must. Een goede isolatie helpt in de zomer, maar ook houdt het tijdens regenachtige dagen vocht buiten. Vocht is namelijk geen goede vriend van de stacaravan. Let daarom bij de aankoop van een tweedehands stacaravan altijd op of er vocht- of schimmelplekken te vinden zijn. Zijn deze er? Dan weet je dat dit niet jouw nieuwe tweedehandse stacaravan is.

De vloer van een stacaravan:

Doordat een stacaravan iets van de grond staat kan het tijdens koudere dagen zo zijn dat de wind er goed onder komt. Dit kan voor koude voetjes zorgen. Maar daar is een goede dubbele geïsoleerde vloer de oplossing voor. Wist je dat er zelfs ook vloerverwarming in een caravan mogelijk is?

De ramen van de stacaravan:

Let goed op of de ramen van dubbel glas zijn, dan zijn ze namelijk een stuk beter geïsoleerd. Maar ook is het verstandig om er op te letten of de ramen goed beveiligd zijn tegen inbraak. Het zou toch zonde zijn als al je waardevolle spullen gestolen worden? Daarnaast is het uiteraard altijd verstandig je stacaravan goed te verzekeren.

Verwarming

In een caravan is een verwarming een must. Zelfs in de zomer kan het erg prettig zijn op een koele avond of ochtend. Meestal zit er in de stacaravan een elektrische- of gas kachel. In principe maakt het niet veel uit waar je de keuze uit maakt, al kan het wanneer je er in de winter verblijft handig zijn om voor elektrisch te gaan. Gas en temperaturen onder nul gaan wat minder goed samen. Ook is het goed om op te letten of er isolatieroosters in de caravan verwerkt zijn. Hoewel een verwarming het goed doet tegen vocht is een goede isolatie een echte must.

De keuken in een caravan

Wanneer je een tweedehands caravan koopt is het belangrijk om na te gaan welke keuken eisen er voor jou belangrijk zijn. Heb je genoeg aan een goede afzuigkap en een 2 of 3 pits kookstel? Of kan je de oven en een vaatwasser niet missen? Let er wel op dat de keukenapparatuur nog in goede staat is. Controleer altijd op schimmel, aangekoekt vuil en andere dingen die aangeven dat het wellicht beter is om de keuken te vernieuwen.

Slapen in een stacaravan

Let er bij de aanschaf van een stacaravan altijd op of de bedden de juiste maten hebben, of de slaapkamers goed zijn ingedeeld en of dit eventueel anders kan en of de matrassen speciale maten moeten hebben.

De badkamer in een stacaravan

De meeste stacaravans hebben een badkamer. Maar is deze goed? Bekijk of er geen vocht- of schimmel plekken te vinden zijn en is de afwerking makkelijk schoon te maken en waterdicht?

De elektra en het water

We maken steeds meer gebruik van elektrische apparaten. Ja, ook als we op vakantie zijn. Denk aan een tablet, laptop en natuurlijk je mobiele telefoon. Daarnaast wil je waarschijnlijk wel koffie en thee kunnen zetten en op andere plekken elektriciteit hebben. Check alles stopcontacten daarom goed. Zijn er genoeg en zijn ze goed werkend?

Ook is het belangrijk goed op te letten of de leidingen niet te veel bochten bevatten en of ze niet te dun zijn. Het water moet goed kunnen weglopen en is de CV goed onderhouden?

Succes!

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.