Time management

Time management voor moeders: zo ga je aan de slag met jouw goede voornemen voor 2022!

Mama & Kinderen By jan 07, 2022 No Comments

Heel veel moeders hebben dit jaar maar één goed voornemen: hun tijd beter inplannen. Tijd tekort komen als moeder is tegenwoordig heel normaal. Zeker door corona moeten we nóg meer ballen in de lucht houden dan anders. Thuiswerken, voor de kinderen zorgen, soms zelfs thuisonderwijs geven… het takenpakket houdt maar niet op. Time management klinkt misschien een beetje suf, maar is als moeder écht een noodzakelijke vaardigheid om onder de knie te krijgen. Zo hou je niet alleen je hoofd boven water, maar heb je ook niet telkens het gevoel dat je aan het watertrappelen bent en het water al tot je kin staat. 2022 wordt het jaar waarin je tijd overhoudt. Voor jezelf én je gezin. Maar hoe pak je dit toch aan? We zetten enkele tips voor je op een rij.

Maak voor iedere dag een planning

Oké, toegegeven. Er zijn genoeg moeders die echt niet voor iedere dag een planning willen maken. Omdat het dan meer voelt alsof ze een bedrijf runnen dan een gezin. Maar dit is toch echt de beste manier om meer structuur in de dag te brengen en uiteindelijk zelfs tijd over te houden. Voor kinderen is het zelfs prettiger om zo gestructureerd te werk te gaan. Het is niet voor niets dat ze ook op scholen met pictogrammen en een duidelijke dagindeling aan de slag gaan.

Investeer daarom in een goede, nieuwe agenda en begin met een schone lei dit jaar. Kies het liefst voor een agenda met een A4’tje per dag. Zo kan je alles opschrijven wat noodzakelijk is om te doen. Van de badkamer schoonmaken tot doktersbezoekjes tot de lunch en werkafspraken. Werkelijk alles kan ingepland worden. Op die manier beschik je direct over meer overzicht én inzicht in de dag.

Durf nee te zeggen

Wanneer je meer inzicht krijgt in de dagen, zie je ook sneller wat wel en niet kan. Hierdoor neem je niet meer hooi op je vork dan mogelijk is. Hierbij is het uiteraard wel van belang dat je het durft om nee te zeggen. Het heeft weinig zin om aan timemanagement te doen wanneer je op alles ‘ja’ zegt en daardoor te veel afspraken op één dag zet. Je bent maar één mens. Je kunt niet iedereen tevreden houden en alles doen. Bedenk ook eens goed of jij het erg vindt als iemand ‘nee’ zegt. Waarschijnlijk niet. Waarom verwacht je dan wel dat anderen boos zijn als jij dit doet? Durf nee te zeggen en ontdek hoeveel dit je op kan leveren.

Maak ook tijd vrij voor jezelf

Time management draait niet alleen om de dingen die je móet doen, maar ook de dingen die nodig zijn om zowel op fysiek als mentaal vlak gezond te blijven. Bijvoorbeeld door tijd vrij te maken voor jezelf. Plan bijvoorbeeld ieder avondje een half uurtje om gewoon lekker in een notitieboek te schrijven, te tekenen, te lezen of je favoriete serie verder te kijken. Al is het maar een half uur eventjes me-time. Zo laad je je batterijtje op, waardoor je de alledaagse dag veel beter aan zal kunnen.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.