ledlamp veiliger

Ledlampen zijn ook veiliger!

Huis & Tuin By jun 28, 2021 No Comments

Bij ledverlichting denkt iedereen aan zuinigheid en duurzaamheid, maar wist je dat ledlampen ook veiliger zijn? Een ander wijst naar de prijs van de ledlamp. Die is inderdaad een stuk prijziger zeker als men voor kwaliteit gaat. Goedkope ledverlichting betreft dikwijls de eerste generatie ledlampen.

Duurzaamheid heeft een prijs

Duurzaamheid en zuinigheid zijn kenmerkend. Ledverlichting wint deze slag met wimpel ten opzichte van de gloeilamp, halogeenlamp en zelfs de spaarlamp en Tl-verlichting. Dat de prijs wat hoger ligt wordt ruimschoots terugverdiend met een forse besparing op de energierekening en de lange branduren.

Warmte versus licht

Er zijn nog andere punten waarbij ledverlichting beter scoort dan zijn voorgangers. Gloeilampen en met name halogeenlampen worden warm of zelfs gevaarlijk heet. Halogeenlampen zetten slechts 20 procent van de energie om in licht. De meeste energie wordt omgezet in warmte waarbij temperaturen van 200 graden geen uitzondering zijn.

Ledlampen zijn veiliger voor kinderen

Gloeilampen worden niet zomaar ‘gloei’ lampen genoemd. Negentig procent van de energie wordt omgezet in warmte. Voor kinderen kan zo’n lamp een gevaar betekenen. Het aanraken van een gloei- of halogeenlamp die enige tijd brandt, leidt ongetwijfeld tot brandwonden. Veel brandwonden ontstaan in en rond het huis waarbij kinderen van 0 tot 4 jaar de grootste risicogroep vormen. Ledlampen zijn veiliger qua warmteafgifte doordat een ledlamp bijna niet warmt wordt.

Warmteafgifte van led

Aanraken van een hete lamp kan leiden tot een eerstegraads of zelfs tweedegraadsverbranding. Bij het laatste is er sprake van een blaarvorming. Bij Ledverlichting kan dit soort situaties zich niet voordoen omdat een ledlamp nauwelijks warm wordt. Led heeft wel een goede warmteafvoer nodig. Dit aspect kan zich voordoen bij spotjes led inbouw. Er dient genoeg ruimte te zijn in de behuizing om de warmte af te kunnen voeren. Led geeft de warmte af via de achterkant van de elektronicaplaat.

Het milieuaspect is steeds belangrijker geworden. Ledverlichting is een stuk duurzamer omdat het een lange levensduur heeft. Een ledlamp gaat lang mee en dat voorkomt vervanging. Dient een ledlamp vervangen te worden dat is dit elektronisch afval. Ledlampen kunnen gerecycled worden en hiervoor zijn er speciale afleveradressen bij speciale winkels en natuurlijk de Milieustraat.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.