Energie en stroom besparen in huis doe je zo!

Besparen & Budget By mei 01, 2020 No Comments

Regelmatig delen we tips met jullie over hoe je kan besparen. Hierbij kun je denken aan de budget tips, maar ook hoe je kunt besparen door je gedrag in bepaalde dingen aan te pakken. Nu bedacht ik mij dat ik nog niet eerder met jullie gedeeld heb hoe je kunt besparen op energiekosten in huis, behalve energievergelijken zijn er namelijk nog een aantal dingen die je kunt doen om onnodige kosten te voorkomen. Want laten we eerlijk zijn, als je goed oplet kun je echt in huis stroom besparen. In deze blog deel ik mijn beste tips met je!

Maak gebruik van een A label en start met besparen

Bij de aankoop van elektrische apparaten is het goed om het energielabel van te voren te checken. Hieraan kun je namelijk gemakkelijk zien of het een zuinig apparaat is of dat het apparaat veel energie en dus stroom zal gaan verbruiken. Vooral de oudere apparaten verbruiken veel stroom, het kan een goede investering zijn om deze te vervangen door apparaten die een A label met zich mee dragen, hierdoor kun je op stroom besparen.

Besparen op lamp en lichtbesparen op stroom

Je kunt aardig wat euro’s besparen als je gaat letten op de soort verlichting die jij in jouw huis hebt. Iedereen kent LED lampen, maar niet iedereen gebruikt ze. Dit komt doordat een LED lamp vaak duurder in de aanschaf is. Maar wat veel mensen niet weten is dat een LED lamp weer zuiniger in gebruik is. Wist je dat een LED lamp bijvoorbeeld zo’n 80% a 85% zuiniger is dan een gloeilamp? LED lampen gaan trouwens ook nog eens langer mee. Uiteindelijk bespaar je hier dus zeker op!

Isoleren van je huis

De meeste nieuwbouw woningen zijn goed geïsoleerd, maar de wat oudere woningen kunnen vaak een goede isolatie gebruiken. Wanneer jij je huis goed geïsoleerd hebt, verbruik je een stuk minder energie. Je huis isoleren kan bijvoorbeeld door:

  • Vloerisolatie
  • Spouwisolatie
  • Dakisolatie
  • Dubbel glas

Om je huis te isoleren zijn er verschillende subsidies en regelingen vanuit de overheid beschikbaar. Je doet er altijd goed aan om even te checken of en waar je voor in aanmerking komt.

Het gebruik van de wasmachine en droger

Allereerst doe je er natuurlijk goed aan om deze apparaten met A-label te hebben. Je doet er goed aan om geen halve wasjes te draaien, zorg dus altijd voor een volle trommel. Ook is het goed om op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Op 60 graden kost je veel meer dan wassen op 40 of 30 dragen. Veel was krijg je met 30 of 40 graden trouwens prima schoon, dus waarom zou je heter wassen? Wassen op minimaal 60 graden doen wij alleen met vieze was die echt niet meer hygiënisch is, zoals de handdoeken, vaatdoeken, sokken en ondergoed. Gebruik in de zomer een wasrekje of waslijn, kost je iets meer moeite met ophangen maar kost je een stuk minder energiekosten in tegenstelling tot een droger. Als je een nieuwe droger nodig hebt kan ik je ook aanraden om voor een warmtepomp droger te gaan, hiermee bespaar je heel wat energie. De wasdrogers op basis van een warmtepomp zijn 60%(!) goedkoper in gebruik dan bijvoorbeeld een condensdroger. Tel uit je winst! Ze kunnen misschien iets duurder in aanschaf zijn, maar na het eerste jaar heb dat er al uit!

stroom besparen

Verwarming

Zet de verwarming alleen aan als je thuis bent, zo kun je besparen. Klinkt natuurlijk fijn, in de winter in een warm huis thuis komen, is het ook. Maar ook als je de verwarming laag hebt is het in de wintermaanden warmen dan buiten. Als je thuis komt kun je de verwarming dan aanzetten. Zorg dat je de verwarming alleen aan hebt staan in de ruimtes die je gebruikt, anders is het natuurlijk zonde. Ook zet je de verwarming als je naar bed gaat uit of op een lage stand!

Sluipstroom en stroom besparen

Erg belangrijk: zorg ervoor dat de elektra goed is aangesloten. Goede elektra kopen of aangesloten hebben is echt belangrijk voor je veiligheid, maar ook om zo min mogelijk geld uit te hoeven geven aan stroom.

Velen van ons,(en ook ik maak me er wel eens schuldig aan) laten apparaten op stand-by staan of laten bijvoorbeeld laders in het stopcontact zitten. Dit vreet gewoon stroom. Het beste wat je kunt doen als je stroom besparen belangrijk vindt is apparaten uit zetten zoals de tv, computer en laptop. Vergeet niet om laders van bijvoorbeeld de camera, telefoon en laptop uit het stopcontact te halen, want ook dit verbruikt stroom ongeacht je aan het opladen bent of niet. Maar ook doe je er goed aan om de stekkers van de tv en aangesloten apparatuur uit het contact te halen op het moment dat deze een tijdje niet gebruikt gaan worden. Je bent er namelijk toch stroom aan kwijt. Wist je dat we jaarlijks zo’n 90 euro(!) aan sluipstroom kwijt zijn? Je doet er goed aan om stopcontacten te halen met een aan en uit knop, je weet wel, zo’n oranje lamp schakelaar (zie afbeelding onder dit stukje tekst). Zo schakel je heel makkelijk alle aangesloten apparaten op dat contact uit en kun je op stroom besparen.

stroom besparen

Besparen op energie door middel van zonnepanelen.

Zelf je energie opwekken met zonnepanelen is ook zeker een optie en je energierekening gaat hier mee omlaag, het is wel een investering maar ook hier kun je eventueel subsidies aanvragen via de overheid! Zeker de moeite om even te checken!

Veel tips die de meeste mensen al wel kennen en gebruiken zoals de lampen uit doen, deuren en ramen sluiten en een maximale douchetijd heb ik niet extra benoemd, dit omdat veel mensen ze al gebruiken.

 

Lees ook hoe je op verzekeringen kunt besparen!

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.