kinderkamer

Het inrichten van de baby/kinderkamer – tips en trends

Huis & Tuin, Mama & Kinderen, Zwangerschap & Baby By jul 01, 2021 1 Comment

Bij veel mensen die een nieuwe woning hebben, is er één onderdeel favoriet in het verhuisproces, namelijk het inrichten van het nieuwe huis. Of het nou gaat om koopwoningen of huurwoningen, er valt altijd iets van te maken met een nieuw en fris interieur. Veel mensen kijken hierbij het meeste uit naar het inrichten van de woonkamer en de slaapkamer, maar voor (toekomstige) ouders is er nog een kamer minstens zo belangrijk: de kinderkamer!

Wanneer je je hele huis mooi hebt ingericht, is het natuurlijk wel zo leuk als de kamer van je kindje er ook hip uitziet. In deze blog voorzien we je van de nodige inspiratie voor het inrichten van een kinderkamer. Denk hierbij aan de nieuwste trends op het gebied van kleuren en meubels, maar ook aan hoe je zorgt dat de kamer helemaal veilig is voor je kindje. Dus heb je net een huis gekocht of ga je een woning huren? Kijk dan even naar onze tips voor het inrichten van de kinderkamer!

Het kleurenpalet in de kinderkamer

Eén van de eerste dingen om over na te denken bij het inrichten van de kinderkamer, is het gebruik van kleuren. Kleur doet ontzettend veel met de sfeer van een kamer. Bedenk van tevoren goed welke keuzes je hierin wil maken. Bij het inrichten van een kamer is het natuurlijk logisch om te beginnen met het kiezen van muur- en raambekleding. Hiermee kun je direct kleur toevoegen aan een kamer. Tegenwoordig is het hip om één of meerdere muren van de kinderkamer te bekleden met een behang met een vrolijke print. Je kunt hierbij denken aan behang met dieren of planten. Dit staat ontzettend leuk en geeft gelijk sfeer aan de kamer.

Als je gaat voor een echte themakamer kan dit behang de kamer echt afmaken. Let er bij het gebruiken van een behang wel op dat dit in combinatie met verschillende meubels of gordijnen erg druk kan staan. Ook ben je zo’n geprint behang mogelijk wel wat sneller beu dan een effen kleur op de muur. Bovendien zal jouw kindje als het wat ouder is mogelijk ook nog op dezelfde kamer slapen en is het ook leuk als hij/zij het behang dan zelf ook nog leuk vindt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de muren kleur te geven door ze te verven. Veel mensen gaan bij het verven van een baby- of kinderkamer al snel voor wit of pastelkleuren. Zeker als je houdt van een rustige, frisse kamer, is dit een hele goede optie. Bovendien zijn dit kleuren waar je waarschijnlijk niet snel op uitgekeken raakt en kan je ze makkelijk combineren met verschillende typen meubels. Toch is het de laatste tijd ook hip om te gaan voor wat meer gewaagde kleuren op de muren van de babykamer. Denk hierbij aan kleuren als donkergroen, okergeel of bordeaux. Dit klinkt misschien heftig, maar je kan hier natuurlijk ook slechts één van de muren mee kleuren. Dit geeft de kamer een warme maar ook stoere look. Om helemaal een unieke kamer te creëren kan je natuurlijk ook zelf verf mengen om vervolgens de muur helemaal naar smaak te maken. Helemaal uniek.

Meubels en de kinderkamer

Wanneer je een keuze hebt gemaakt wat betreft de kleuren van de muren in de kamer, kun je op zoek naar meubels om de kamer in te richten. Belangrijk bij meubels voor de baby- of kinderkamer is dat ze er niet alleen leuk uit zien, maar ook functioneel zijn en tegen een stootje kunnen. Meubels als een commode, bed en kasten zullen veel gebruikt worden. Je wil natuurlijk dat deze wel een poosje mee gaan. Kies daarom voor meubels van robuuste materialen die goed in elkaar zitten. Als het gaat om meubels, kun je natuurlijk alle meubels bij dezelfde winkel (tip) en in dezelfde stijl kopen, zodat je direct één geheel hebt.

Het kan echter minstens zo mooi zijn om een combinatie te maken van meubels met verschillende stijlen. Zo kun je bijvoorbeeld prima meubels van witgeverfd hout combineren met bijvoorbeeld een wieg van rotan, dit geeft een hippe, natuurlijke look. In plaats van alle meubels nieuw te kopen, kiezen veel ouders er tegenwoordig juist voor om oudere meubels op nieuw te gebruiken. Dit is niet alleen duurzaam, maar nodigt ook uit tot creativiteit. Zo kan het bijvoorbeeld superleuk zijn om je eigen wieg van vroeger opnieuw te schilderen en op te knappen en vervolgens als wieg voor jouw kindje te gebruiken.

Decoratie

Na het verven van de kamer en het kiezen van de meubels, volgt voor veel ouders het leukste onderdeel van het inrichten van de kamer, namelijk het decoreren. Met de juiste decoratie voeg je net dat beetje extra toe wat jouw baby- of kinderkamer helemaal tot één hip geheel kan maken. Het is natuurlijk superleuk om naar de winkel te gaan en helemaal los te gaan met allerlei soorten decoratie. Maar het is ook slim om van tevoren te bedenken wat de kamer nog echt nodig heeft. Je wil immers dat de baby- of kinderkamer een fijne, rustige omgeving is. Te veel decoratie geeft al snel een wat rommelige indruk.

De afgelopen tijd is natuur een populair thema voor kinderkamers. Je geeft een kamer een natuurlijke look met decoraties van rotan, zoals bijvoorbeeld een mooie hanglamp. Ook een juten vloerkleed of een mooie (niet giftige) plant past goed bij dit thema. Het fijne aan dit thema is dat het redelijk tijdloos is en ook geschikt is als je kindje wat ouder is. Een ander leuk thema voor zowel jongens- als meisjeskamers is dieren. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor het behang met jungleprint dat we hierboven bespraken, dan is het leuk om de kamer te decoreren met bijvoorbeeld dierenposters of knuffels.

In veel winkels zijn ook stoffen dierenkoppen te koop die je aan de muur kunt bevestigen. In plaats van het kopen van nieuwe decoratiespullen, kan het ook erg leuk zijn om de kamer in te richten met spullen die je al in huis hebt. Spullen waar bijvoorbeeld bijzondere herinneringen aan vast zitten. Denk hierbij aan je eigen eerste babyschoentjes, echofoto’s van de baby of een mooie ouderwetse poppenwagen.

Veiligheid

Als de kamer is geverfd, ingericht is en leuk is gedecoreerd, is er nog één ding belangrijk voor de kamer klaar is om gebruikt te worden, namelijk de veiligheid.  Natuurlijk wil jij het beste voor jouw kindje en een veilige kinderkamer hoort hier natuurlijk bij. Daarom geven we je een aantal tips om de baby- of kinderkamer zo veilig mogelijk te maken:

Meubels vastzetten 

  • Op een gegeven moment komt je kindje op een leeftijd dat hij/zij gaat kruipen of gaat staan. Hierbij kan het gebeuren dat je kindje zich vasthoudt aan een meubelstuk. Als dit meubelstuk niet vaststaat, kan dit gevaarlijk zijn. Dit omdat het dan kan omvallen boven op je kindje. Om dit te voorkomen is het belangrijk om grote meubels vast te zetten aan de muur. Bij verschillende winkels wordt hiervoor bevestigingsmateriaal verkocht waarmee je meubels gemakkelijk aan de muur verankert.

Stopcontacten 

Iedereen weet dat kinderen die opgroeien graag van alles uitproberen en overal aanzitten. Stopcontacten kunnen dan erg gevaarlijk zijn, omdat kleine kinderen hun vingers hier gemakkelijk in steken. Zorg daarom dat alle stopcontacten in de kamer voorzien zijn van een beschermplaatje, zodat dit niet kan gebeuren.

Plaats van het bedje in de kinderkamer

  • Het is belangrijk om goed op te letten waar je het bedje van je kindje plaatst. Deze moet bijvoorbeeld nooit direct naast een verwarming staan. Je wil voorkomen dat je kindje het zo te warm krijgt. Daarnaast kan het zich ook branden aan de verwarming, dit wil je natuurlijk niet. Ook een plaats met veel tocht is niet geschikt, omdat je kindje hier ziek van kan worden.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.