Indalen van de baby

Het indalen van de baby, wat is het? Voor en nadelen

Zwangerschap & Baby By sep 01, 2018 No Comments

Zo aan het einde van je zwangerschap kan de baby beginnen met indalen. Het indalen van de baby houdt in dat de baby zich aan het voorbereiden is voor de bevalling. Weet jij wanneer het gaat beginnen en wat het precies is? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Dit is indalen van de baby

Heel gemakkelijk samengevat; de baby zakt naar beneden en daalt af in je bekken. Baby’s nemen voor het indalen een houding aan waarin ze zich het meest comfortabel voelen. In de meeste gevallen is dat dan ook in de achterhoofdsligging, met het hoofdje naar beneden. Ook zijn er baby’s die liever met de billetjes naar beneden liggen, deze baby’s liggen dan in een stuit. Als de baby helemaal is ingedaald zit de baby als het ware klem tussen de bekken, de baby zal zich dan niet meer terug kunnen draaien naar boven.

Het begin van het indalen van de baby, wanneer is dat?

indalen van de baby

Deze baby is nog niet aan het indalen.

De meeste baby’s beginnen met indalen tijdens het derde trimester, maar het kan erg verschillend zijn. Het kan zijn dat de baby al begint met indalen in week 30, maar ook kan het zijn dat de baby pas besluit rond de 38 weken dat het tijd is om te gaan indalen. Over het algemeen beginnen baby’s met indalen tussen de 30 en 35 weken, maar dit kan ook heel anders zijn. Er zijn baby’s die pas gaan indalen wanneer de eerste weeën zich aandienen. Dat gebeurt vaker bij een 2e of 3e baby dan bij het eerste babytje. Dit komt doordat de buikspieren en de baarmoeder van de moeder al wat zijn opgerekt waardoor de baby meer ruimte in de buik heeft. Tijdens een eerste zwangerschap zijn de buikspieren vaak nog stevigere en die zorgen ervoor dat de baby naar beneden geduwd zal worden.

Vroeg bevallen door vroeg indalen van de baby?

Het moment van indalen heeft geen invloed op de bevalling. Vroeg indalen betekent niet per definitie dat je ook vroeg zult bevallen. Het kan best zijn dat je baby met 31 weken zwangerschap volledig is ingedaald, maar dat jij pas met 40+ weken, of nog later zult bevallen. Ook kan het zo zijn dat je met 38 weken zwangerschap aan de bevalling begint en dat de baby nog niet is ingedaald bij het knappen van de liezen of de eerste weeën.

Wat voel je van het indalen van de baby?

Indalen is een proces wat niet in een minuutje gepiept is. Het kan een proces van uren, dagen en zelfs weken zijn. Als je baby begint met indalen kan het zijn dat je buik zakt, hierdoor krijg je meer ruimte onder je borst. Het kan zelfs zijn dat je hier niets van voelt. Ook kan het zo zijn dat je het wel degelijk kunt voelen en er zelfs indalingsweeën bij krijgt. Dit kun je herkennen aan kramen in de onderbuik die te vergelijken zijn met menstruatiekrampen, ook kun je last hebben van pijnlijke liezen en steken in vagina. In de meeste gevallen voel je het een enkele keer of een aantal uurtjes. Indalingsweeën zijn niet regelmatig, dat is wel het geval met echte weeën. Een lekker warm bad, warme douche of een warme kruik kunnen verlichting geven mocht je er last van hebben.

Voordelen van indalen:

  1. De baby ligt in de juiste positie om geboren te kunnen worden.
  2. Er is meer ademruimte waardoor jij het minder benauwd zult hebben.
  3. Je zult minderlast van maagzuur hebben doordat de druk op je maag minder zal worden.
  4. De baby hoeft een minder lange afstand af te leggen waardoor jij in de meeste gevallen minder lang zou hoeven persen tijdens de bevalling.
  5. Het hoofdje van de baby sluit de bekken af. Dit is positief want in het geval dat je vliezen breken terwijl de baby nog niet is ingedaald moet je plat gaan liggen omdat de navelstreng anders om het nekje van de baby verstrengeld kan worden of zelfs zijn weg naar buiten zoekt. Bij een baby die al is ingedaald hoef je dus niet plat te gaan liggen als je vliezen zijn gebroken.

Nadelen van het indalen van de baby

  1. Het kan zijn dat je last zult krijgen van indalingsweeën.
  2. Je zult vaker naar het toilet moeten omdat de baby druk uitoefent op je blaas.
  3. Lopen kan zwaarder worden.
  4. Ook kun je last krijgen van je liezen
  5. Doordat je baby lager zit, ‘hangt’ je buik ook een stuk lager. Dit kan met bepaalde bewegingen vervelend zijn, ook kan het lastig zijn om je schoenen of andere kledingstukken aan  of uit te doen.
  6. Je broek kan te strak gaan zitten wat een onaangenaam gevoel geeft.

Artikelen die je ook zullen interesseren zijn:

  1. Vluchttas checklist, dit moet je meenemen voor de bevalling
  2. Magnesium tijdens de zwangerschap, zo zit dat!
  3. Mijn favoriete baby musthaves

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.