speelgoed

Kleine kleuter cadeau, kopzorgen over speelgoed

Mama & Kinderen By aug 31, 2018 2 Comments

Hebben Sebastiaan en Julius nog een speelgoed verlanglijstje?

Met het schaamrood op mijn kaken en eigenlijk ook wel weer met rode vlekken in mijn nek van de ‘stress’ moet ik toegeven dat ik dat echt een hele lastige vraag vind.

Sebastiaan is onlangs vijf jaar jong geworden en nu al weet ik gewoon niet wat ik moet antwoorden. Vreselijk gênant toch?! En ook voor Julius, net drie, is het al een hele puzzel.

Houten, verantwoord speelgoed graag!

Voordat ik kinderen mocht krijgen had ik ook over het speelgoed een duidelijk voornemen om bepaalde dingen niet in huis te laten. Helaas, dat voornemen is denk ik als een van de eerste gesneuveld, keihard.

 

 

Ik had zo’n ideaal beeld van alleen maar houten speelgoed. Verantwoord en mooi tegelijk. Zonder die schreeuwende kleuren en ook nog eens educatief verantwoord. Plastic speelgoed met batterijen? Nou nee, dacht het dus even niet! Uhu, je raadt het dus al: onze kasten puilen er inmiddels mee uit. Hoe dan?

Ten eerste, je hebt het niet zelf voor het zeggen. Jullie kunnen als nieuwbakken ouders wel bepaalde keuzes maken en voorkeuren hebben, je hebt nog meer mensen om je heen… Familie en vrienden kopen, met liefde, ook kleine cadeaus voor je kroost en kennen jullie voornemen niet. Of juist wel en ‘gunnen’ je graag een lekkere, lawaaierig, lichtgevend lolletje. En soms vind je gewoonweg een supertof niet-houten speeltje, welke je leuker vindt om te geven. Logisch, want die vind ik stiekem ook wel eens, geregeld…

Ten tweede, ervaring doet wonderen. Een baby met alleen houten speelgoed zonder dat er nog enige vorm van fijne en grove motoriek is? Geen succes combinatie kan ik je verzekeren. Ok, dat is natuurlijk wel een hele logische en die hadden wij ook heus wel bedacht hoor.

Met speelgoed bedoel ik dan ook eigenlijk vooral de speeltjes waar je iets oudere kindjes mee spelen, ouder dan zegge een jaar.

Plastic fantastic

Niet alleen voor babies, maar ook voor de jongste peuters is houten speelgoed eveneens  nog wel een uitdaging. Het is namelijk vaak nogal massief en zwaar. Dus wanneer het valt, of broerlief krijgt het op zijn hoofd of als het door de kamer wordt gelanceerd, word je daar niet heel blij van. Geldt ook voor het plastic, (zeker met de kracht die onze jongens eraan mee kunnen geven), maar toch, de gevolgen van zo’n ‘aanval’ zijn met houten speeltjes iets meer zichtbaar. ?

En wanneer je je kindje zelf laat kiezen tussen mooi, verantwoord en duurzaam speelgoed of hysterisch gillende en knipperende kleuren, dan gek genoeg kiest hij toch vaak voor het laatste.

Naast disco-dansende-dieren en flikkerende voertuigen bestaat er natuurlijk ook ander (educatief verantwoord) spectaculair speelgoed dat ook gemaakt is van bont plastic. Welke generaties lang meegaan en nog steeds leuk en in trek zijn, zijn de blokjes van Duplo en steentjes van Lego. Ook de vele verschillende figuren van Playmobil en de collectie van VTech.

En onlangs mochten wij ook iets heel moois, van plastic, uitpakken wat gemaakt was van onder andere oude computers. Ziet er prachtig uit en is dus ook nog eens erg verantwoord! Echt een goed concept ( https://www.greentoys.com) en ook nog eens zonder batterijen.

Maar goed, lang verhaal kort, wij hebben manden vol met plastic speelgoed wat werkt met of zonder batterijen.

Battery is low

En toch het mooie aan batterijen is, is dat ze uiteindelijk toch een keertje leeg gaan.

Wel heel even vervelend als deze bijvoorbeeld in een brandweerauto zitten. Ooit een sirene gehoord die zooo vals loeit omdat de batterij bijna leeg is? Hoe irritant is dat!? Onze jongens vinden dat gelukkig ook en zeuren dan vaak om een nieuwe batterij. En hier gebeurt het dan ook weer: mama verdraait dan een klein beetje de waarheid. (Eigenlijk liegt ze glashard maar dat klinkt wel heel negatief ?) Deze moeder antwoordt namelijk dan standaard ‘och helaas we hebben geen batterijen meer in huis. En de winkel is ook al dicht. Zo jammer hè!?’

Schandalig ik weet het. Helemaal omdat één van mijn vriendinnen werkzaam is bij één van de grootste batterij-fabrikanten en laatst met een bizarre voorraad bij de meegebrachte Cars-auto aan kwam zetten. Een voorraad van zowel AA als AAA batterijen, maar goed dat terzijde.

Samen spelen is samen delen

Onze kinderen hebben in hun korte leventjes al zoveel mogen krijgen van de oma’s en opa, van familie en vrienden en ook van ons als ouders.

Boekjes, spelletjes, auto’s in alle soorten en maten, treinen, dieren van uitgestorven en uitheemse tot die van de boerderij, Duplo, Lego, Playmobil etcetera, etcetera. Voor elk soort wel een aparte mand!

Echt nogmaals, best gênant toch?!

Vorig jaar heb ik bij de verjaardagen van onze jongens een paar cadeaus achtergehouden. Met het idee dat ik met een aantal van deze cadeaus ook best t.z.t. De Goed Heilig Man kon helpen, bewaarde ik ze.

En laatst heb ik ook tegen hen gezegd dat we binnenkort de manden samen gaan uitzoeken. Zij mogen dan aangeven welke speeltjes ze wel mooi vinden, maar waarvan ze het ook goed vinden dat een ander kindje ze krijgt. Een ander kindje dat misschien geen of weinig speelgoed heeft.

Want er zijn volgens mij genoeg kindjes in Nederland die het minder goed hebben dan onze kinderen. Naast dat ik het belangrijk vind, dat onze kinderen zich daar ook van bewust van zijn, vind ik het ook een fijn idee als we andere kindjes blij kunnen maken.

Dus samen zullen wij een mand vullen met goed (werkend) speelgoed, welke we dan weg gaan geven. En ik geef ze ook gelijk een setje batterijen!

Nu nog een goede site of afgiftepunt vinden, want dat is nog niet zo makkelijk ondervond ik laatst. Althans in deze regio. Mocht iemand suggesties hebben, dan hoor ik dat graag!

Dino’s en auto’s

Maar goed, terug naar de beginvraag: ‘Hebben onze jongens nog een verlanglijstje?’speelgoed

Natuurlijk hebben ze dat! Een hele lijst zelfs. Ze zouden het liefst de hele speelgoedwinkel willen hebben. Ik vroeg het aan Sebastiaan en echt een hele waslijst aan speelgoed werd nog opgedreund. En ook Julius deed vrolijk mee.

Maar zo lang wij als ouders er nog een beetje invloed op kunnen uitoefenen vind ik het wel lastig om deze te filteren voor de andere ouders. Want het budget is meestal tussen de €5 en €10 voor een verjaardagsfeestje. En daarbij is het meestal meer richting de €5 dan die €10 hoor, en terecht!

speelgoedMaar dan zit je vaak toch wel in de kleinere cadeaus. Speelgoed van dat bedrag, is veelal klein en gaat snel stuk. En begrijp me niet verkeerd, ik wil niet verwaand en ondankbaar klinken, maar daarom weet ik gewoon niet wat ik ze kan vragen. En dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, want dat onderscheid maakt de jarige Job zeker niet. Cadeaus zijn cadeaus. Groot of klein, het maakt hen niet uit,

Dus ondanks dat we inmiddels zelf een speelgoedwinkel lijken te kunnen beginnen, blijft het voor onze jongens eigenlijk simpel. Heel graag willen ze nóg meer auto’s, vliegtuigen, ballen, dino’s, draken of andere dieren dus aan hen ligt het niet!

Wij ouders maken er weer een probleem van, zoals altijd ? Vol enthousiasme zal ik de ouders dadelijk maar appen. “Sebastiaan zou heel graag nog meer dino’s en auto’s en willen!” (En ik koop wel weer een extra mand bij de Action.)

Author

2 Comments

 1. orriens nicole schreef:

  Fijn dat de wensen van je zoons uiteindelijk eigenlijk heel simpel zijn!

 2. Mama/ oma schreef:

  Ik, als één van de oma’s zie de berg speelgoed ook groeien.
  Manden vol…. Moet dat zoooo veel zijn??
  Maar…..als een van de kinderen jarig is, neem ik voor alle drie iets mee. Ook als ik weet dat ze iets heel graag willen hebben, neem ik het mee of stuur het op. Daar is een oma voor!!
  Dus ik werk er ook aan mee, dat de berg groeit.

  Goed idee lieverd om hier eens over te schrijven.. Denk dat het voor veel ouders en grootouders een ergernis is.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.