e-sigaret tijdens de zwangerschap

Het gebruiken van een E-sigaret tijdens de zwangerschap, hoe zit dat?

Zwangerschap & Baby By aug 17, 2019 No Comments

Dat roken tijdens de zwangerschap wordt afgeraden is niets nieuws. Iets wat iedereen eigenlijk wel weet. Veel vrouwen die zwanger willen raken of al zwanger zijn en roken hebben veel moeite om te stoppen en vragen zich dan af of een E-sigaret kwaad kan. Een zwangerschap wil je tenslotte zo gezond mogelijk doorlopen met zo min mogelijk risico’s voor jou en de baby. Een E-sigaret tijdens de zwangerschap, hoe zit dat?

Wat is een E-sigaret?

Een E-sigaret is een elektrische sigaret waarin een vloeistof verdampt wordt. Het is een andere variant dan het roken van een sigaret met tabak. Een elektronische sigaret wordt vaak gebruikt bij het stoppen met roken van sigaretten met tabak. Met de E-sigaret kun je het nicotinegehalte afbouwen en dus ook de nicotineverslaving minderen of stoppen. E-sigaretten zijn er in verschillende soorten en maten. Het gebruik van een E-sigaret wordt ook wel ‘vapen’ of ‘dampen’ genoemd.

Is een E-sigaret minder schadelijk dan een originele sigaret?

Wanneer je een elektronische sigaret rookt komen er minder schadelijke stoffen vrij. Maar ook de concentraties aan schadelijke stoffen zijn minder dan wanneer je een originele sigaret met tabak rookt.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat risico’s beperkt blijven wanneer de gebruiker de e-sigaret incidenteel gebruikt. Denk hierbij aan mensen die een e-sigaret gebruiken tijdens het stoppen met roken van tabakssigaretten. Tegelijkertijd verdampen E-sigaretten vloeistof die meestal een smaakstof en nicotine bevat.

Nicotine is schadelijk. Ook zitten er andere schadelijke stoffen in zoals onder andere propyleenglycol en glycerol. Inhalatie van de vloeistof kan irritatie en schade aan de luchtwegen veroorzaken maar ook een verhoogde kans op kanker en hartkloppingen. Vooral mensen die veel gebruik maken van de E-sigaret, zware gebruikers, hebben een grotere kans op luchtwegen problemen.

Kan het roken van een e-sigaret tijdens de zwangerschap kwaad?

De vloeistof waarmee e-sigaretten gevuld zijn, kan nicotine bevatten. Tijdens een zwangerschap zal de nicotine via de bloedbaan ook in het lichaam van de baby komen. Dit wil je natuurlijk niet. Een echt gedegen onderzoek naar het roken van een E-sigaret tijdens de zwangerschap is er top op heden nog niet gedaan, maar we weten dat er schadelijke stoffen in een e-sigaret zitten. Het roken van een e-sigaret tijdens de zwangerschap is dan ook niet aan te raden.

En een e-sigaret zonder nicotine roken tijdens de zwangerschap dan?

Er zijn ook elektronische sigaretten zonder nicotine, is dit dan niet schadelijk? Wat bekend is, is dat een e-sigaret minder verschillende stoffen bevat dan een normale sigaret. Een normale sigaret bevat ontelbaar veel schadelijke stoffen, maar een e-sigaret bevat weer andere stoffen. Stoffen waarvan we eigenlijk (nog) niet weten of het kwaad kan. Maar ook stoffen waarvan we weten dat ze niet goed zijn, zoals glycerol. Glycerol kan de luchtwegen irriteren en wordt ook voor een erg klein deel omgezet in de stof acroleïne.  Acroleïne kan ook irritatie aan de luchtwegen kan veroorzaken.

 

Is een E-sigaret tijdens de zwangerschap aan te raden? Nee! Bepaald niet.

e-sigaret tijdens de zwangerschap

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.