herfstgerecht

Herfstgerecht – Konijn op Limburgse wijze

Geplaatst door

Een smakelijk en makkelijk herfstgerecht! Ideaal om van te voren te bereiden en op te warmen. Je zult hier geen genoeg van kunnen krijgen wanneer je gek bent op wild.

Mijn man is gek op wild maar eigenlijk in zijn algemeenheid op eten. Maar toen ik de konijnenbouten zag liggen bij mijn geliefde Lidl besloot ik hem ter verrassen met een mooie stoofpot voor na het werk. Joris werkt altijd in de avonden en aangezien liefde door de maag gaat probeer ik ervoor de zorgen dat hij bij thuiskomst een warme maaltijd heeft. Daarom eten wij ook veel pasta en ovenschotels, zodat het makkelijk op te waren is en dan ook nog eens eetbaar blijft.

Let op! De bereidingstijd van dit herfstgerecht is lang, het is niet veel werk maar hoe langer het stooft des te lekkerder het resultaat.

Wat hebben we nodig voor de stoofpot?

  • Braadpan
  • Ovenschotel of ander afdekbare bak
  • Roomboter
  • Peper
  • Zout

Wat gaat er in dit herfstgerecht voor vier personen?

  • 4 Konijnenbouten per twee te koop bij de Lidl
  • Wortelen, ongeveer 6 stuks geraspt en in stukjes
  • 1.5/2 Flesjes donker bier, bijvoorbeeld een herfstbok op kamertemperatuur
  • Peperkoek, 6 plakken voorgesneden dit bindt de saus is die te waterig dan voeg je wat meer bij
  • 4 eetlepels appelstroop
  • 4 gele uien in ringen gesneden
  • Laurierblaadjes, drie stuks
  • Kruidnagel 6 stuks
  • Rode wijnazijn 150ml

Ook een leuk recept: Mijn herfst en Sinterklaastaart

Hoe bereiden we het Limburgs konijntje?

  1. Bestrooi de konijnenbouten met peper en zout
  2. Snijd de uien in ringen en doe deze in de schotel
  3. Leg de bouten erop en voeg de laurierblaadjes, kruidnagel, het donker bier en de rode wijnazijn toe
  4. Verkruimel de peperkoek en voeg toe aan de marinade
  5. Indien nodig vul de marinade aan met lauwwarm water totdat de konijnenbouten helemaal onder gedompeld zijn en roer en beetje door
  6. Laat de bouten even in de koelkast staan in deze marinade  (het liefst een behoorlijke tijd bijvoorbeeld de dag van te voren of vanaf de ochtend, maar dat hoeft niet per se als je het lang op het vuur laat staan)
  7. Zet de pan met wat roomboter op middelhoog vuur en vis de bouten uit de marinade om ze vervolgens even aan te braden voor een mooie kleur
  8. Gooi de rest van de marinade erbij in de pan en draai het vuur omlaag
  9. Door de azijn krijgt het gerecht een flinke zure geur maar daar proef je niets van
  10. Voeg de stroop toe aan het mengsel en roer even door
  11. Zelf laat ik van die pruttelpotjes altijd uren op het vuur sudderen met de deksel erop dan valt het vlees van het bot
  12. Voeg de wortelen drie kwartier voordat je aan tafel wil toe, het suddert op een laag vuurtje dus ze hebben hun tijd nodig om lekker te garen
  13. Indien mogelijk vis je de laurierblaadjes en kruidnagel eruit, de blaadjes zijn niet zo moeilijk maar de kruidnagel wel, waarschuw je gasten als het niet lukt
  14. Met een paar gebakken aardappeltjes erbij ben je klaar met dit heerlijke herfstgerecht!

Smakelijk!

 

herfstgerecht

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *