coeliakie

Gluten en Coeliakie, zo zit dat!

Gezondheid By apr 20, 2020 2 Comments

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van glutenintolerantie, glutenallergie of coeliakie . Kinderen en mensen die dit hebben zullen levenslang een glutenvrij dieet moeten volgen. In veel producten zitten gluten, maar als je weet waar het wel en niet in zit en waar je op moet letten is het een stuk makkelijker. Zo zijn er tal van gerechten te maken zonder gluten zoals dit kip kerrie recept. Waarschijnlijk ken jij of iemand uit je omgeving wel iemand met coeliakie. In dit artikel lees je wat het is en waar je rekening mee moet houden.

Wat is coeliakie?

Coeliakie, wat je uitspreekt als seu-lía-kie, is een auto-immuunziekte. Mensen en kinderen die deze ziekte hebben moeten hun hele leven een glutenvrij dieet volgen. Mensen die glutenintolerantie of ook wel coeliakie hebben kunnen erg ziek worden als ze gluten binnen krijgen. Het hoeft dan maar om een klein beetje te gaan. Zolang mensen en kinderen met coeliakie geen gluten binnenkrijgen zijn ze gewoon gezond.

coeliakie

Gluten, wat is dat nu?

Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in sommige granen. Gluten maken deegproducten zoals brood en pasta luchtig en stevig en zorgen ervoor dat deeg goed zal rijzen. Gluten komt voor in:

  • Tarwe
  • Spelt
  • Khorosan tarwe
  • Gerst (gort)
  • Rogge
  • Haver ( Haver bevat zelf geen gluten maar wordt vaak verwerkt in een omgeving waar gluten voorkomen)
  • Boekweit ( Boekweit bevat zelf geen gluten maar wordt vaak verwerkt in een omgeving waar gluten voorkomen)
  • Quinoa ( Quinoa bevat zelf geen gluten maar wordt vaak verwerkt in een omgeving waar gluten voorkomen)
  • Producten die bovenstaande granen en producten bevatten

coeliakieIn erg veel producten zijn deze granen verwerkt. Denk hierbij aan gewoon brood, couscous, koekjes, pasta. Dit zijn enkele voorbeelden, maar gluten kunnen bijvoorbeeld ook in snoep, chips en limonade zitten. Zelfs in sommige klei-en lijmsoorten zitten gluten. Gluten worden aangegeven op etiketten in Nederland. Ook in vele andere landen moeten tegenwoordig de ingredienten van een product staan op het etiket. Staan de bovenstaande eiwitten op het etiket, dan mag iemand met coeliakie het dus niet hebben. Ook op veel producten staat al glutenvrij logo, dan is het product dus glutenvrij. Het product is dan namelijk getest door een onafhankelijk test bedrijf. Albert Heijn heeft tegenwoordig ook een eigen logo op de eigen merk producten. Dit is een afbeelding van graan in een blauw vierkantje met een streep er door heen. 

Hoe om te gaan met coeliakie?

Mensen die coeliakie hebben en dit al een tijdje weten zullen over het algemeen goed weten wat ze wel of niet mogen hebben. Bij kinderen is dit echter wel wat lastiger. Wat zo ontzettend lastig aan dit dieet is, is dat het kleinste spoor van gluten fikse klachten bij degene die gluten intolerant is kan veroorzaken. Een glutenbesmetting van product op product gaat ontzettend snel. Het is dan ook erg belangrijk om dit te voorkomen.

Besmetting

Zoals gezegd, een glutenbesmetting gaat razendsnel. Een voorbeeldje: iemand met coeliakie mag niet hetzelfde boterkuipje gebruiken waar de normale boterhammen mee worden ingesmeerd. Er bestaat dan namelijk een risico dat diegene gluten binnenkrijgt via broodkruimels. Denk ook aan een apart tostiapparaat of broodrooster, er bestaat namelijk wel degelijk glutenvrij brood. Ook mag iemand met coeliakie geen frietjes eten die in frituurvet zijn gebakken waar ook kroketten in gebakken zijn. Kroketten bevatten paneermeel en in paneermeel zitten gluten.

Wat vooral erg belangrijk is, is dat je schoon werkt. Maak je iets voor iemand met coeliakie, zorg dan dat de materialen schoon zijn, de omgeving schoon is zoals je werkblad. Zorg dat de traktatie, of wat je ook maakt, apart verpakt is en dus niet bij ander voedsel wat gluten bevat in een bakje etc zit.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.