waterwratjes

Wat zijn waterwratjes en wat kun je er tegen doen?

Gezondheid By apr 26, 2020 4 Comments

Je herkent ze meestal meteen als je ze ziet: waterwratjes. Waterwratten komen bij kinderen vanaf een jaar of 1 geregeld voor. Ze komen vaak met meerdere wratjes tegelijk voor op het lichaam van je kindje en kunnen erg vervelend voor je kindje zijn. In deze blog vertellen we je wat waterwratjes zijn en wat je er tegen kunt doen:

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes zijn bolvormige wratjes die gevuld zijn met vocht en er glanzend uit zien. Ze komen veel voor op de romp, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Waterwratten zul je niet snel bij baby’s zien, ze komen meestal bij kinderen voor die ouder dan een jaar zijn. Waterwratten kunnen zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen, zijn ontzettend besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus.

Waterwratten herkennen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn de wratjes glazend, bolvormige en gevuld met vocht. Ze hebben vaak een doorschijnend kleurtje en ook wel eens een deukje in het midden van de wrat. Vaak blijven ze erg klein.

Een enkel waterwratje is meestal een uitzondering, ze komen vaak in groepjes voor. De plaatsen waar de wratjes veel voorkomen zijn:

  • oksels
  • romp
  • knieholtes
  • billen
  • benen
  • af en toe het gezicht

Wanneer je kind waterwratjes op het ooglid heeft kan dit ontstoken raken en irriterend zijn voor je kindje. Het oog zal dan ook rood worden. Ongeacht op welke plek op het lichaam de wratjes zitten, ze kunnen gaan jeuken en soms zit er ook eczeem om het waterwratje heen.

Hoe ontstaan waterwratjes?

Je kind kan waterwratten krijgen wanneer de huid van je kind besmet worden met een virus ( het molluscum contagiosum virus. Dit virus bevindt zich in het vocht dat waterwratjes bevatten. Kinderen kunnen het krijgen door huid of huid contact met andere kindjes die waterwratten hebben. Dit kan snel gebeuren tijdens bijvoorbeeld het spelen. Maar ook kan je kind het virus op de huid krijgen door de aanraking van voorwerpen die besmet zijn met dit virus. Denk aan bijvoorbeeld bad-speelgoed.

Mocht je kind met dit virus besmet zijn, wil dit niet zeggen dat je de wratjes binnen een dag zult zien verschijnen. Het kan na het moment van besmetting 2 weken tot zelfs een half jaar duren voordat er eventuele waterwratjes op het lichaam zullen verschijnen. Wanneer de wratjes ‘stuk’ gaan door bijvoorbeeld krabben, kan het virus zich erg snel verspreiden naar andere delen van de huid.

Wat kun je doen tegen waterwratjes?

In principe kun je niet veel tegen het krijgen van waterwratjes doen bij kinderen. Het is tijdens het spelen bij onvermijdelijk dat ze elkaar eens aanraken. Natuurlijk is het altijd goed om speelgoed en andere materialen goed te reinigen. Hergebruik bijvoorbeeld geen vuile handdoek van een ander kind.

Behandeling van waterwratjes

Over het algemeen zullen artsen zeggen dat de behandeling van waterwratten niet nodig is. Dit omdat ze bijna altijd vanzelf zullen genezen, ook als de wratjes ontstoken zijn. Er zijn echter wel crèmes bij de apotheken te verkrijgen die helpen tegen de jeuk.

Bethadine Jodium en de behandeling van waterwratjes

Uit persoonlijke ervaring bij mijn kinderen weet ik, dat bij mijn kinderen, Bethadine Jodium erg geholpen heeft om van de nare wratjes af te komen. Deze tip kreeg ik bij de Apotheek en het was een schot in de roos! Na twee weken was het aantal wratjes van mijn zoon gehalveerd. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor, maar hier in huis heeft het erg geholpen. Vooral wanneer de wratjes rood worden en gaan ontsteken is dit een absolute uitkomst.

Hoe je te werk gaat met Bethadine Jodium:

Betadine Jodium is een middel om wonden te desinfecteren. Maar je kunt het ook gebruiken voor het onschadelijk maken van virussen (zoals bij waterwratten), bacteriën en schimmels.

Naast de Betadine Jodium heb je wattenstaafjes en pleisters nodig. Je brengt 2 maal daags met een wattenstaafje de Betadine Jodium op de wratjes aan. Wanneer een wratje ontstoken of kapot is breng je hier indien mogelijk nog een pleister over aan om verdere verspreiding van het virus over het lichaam te voorkomen.

[bol_product_links block_id=”bol_5ea805834d414_selected-products” products=”9200000005189841,9200000005189843″ name=”betadine” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Andere behandelingen tegen waterwratten

Daarnaast zijn er ook andere behandelingen, maar die schijnen meer nadelen dan voordelen te hebben. Bij de huisarts kun je de wratjes met vloeibare stikstof laten bevriezen of elektrisch laten wegbranden. Van deze behandelingen is, net als bij de Betadine Jodium (eigen ervaring), niet bewezen dat ze werken. Tevens kunnen ze littekens veroorzaken.

Mochten de waterwratjes een infectie met bacteriën bij zich dragen dan kan er een behandeling nodig zijn met antibiotica. Deze infectie herken je aan roodheid van de wratjes die zich uitbreiden of een rode streep hebben.

Wanneer verdwijnen waterwratjes vanzelf?

Mocht je de wratjes niet kunnen, willen of hoeven behandelen, ze verdwijnen in veel gevallen vanzelf binnen een jaar. Soms kan het duren dat het langer duurt en wanneer er een enkel wratje voorkomt kan dit al binnen 2 maanden genezen en verdwenen zijn.

Waterwratjes kunnen voordat ze verdwijnen gaan ontsteken. Dit is niet prettig en de huid kan pijn doen, gezwollen zijn en rood ogen. Het is niet schadelijk, maar kan wel vervelend zijn. Het voordeel van dit nadeel is dan wel weer dat de ontsteking van wratjes meestal een teken is dat ze snel genezen en verdwijnen.

Wanneer iemand waterwratten heeft gehad krijgt diegene ze meestal niet nog een keer. Dit komt doordat er weerstand tegen dit virus is opgebouwd. In principe ben je als alle wratjes verdwenen zijn immuun tegen het krijgen van nieuwe waterwratten. Uitzonderingen daar gelaten.

Waterwratjes en littekens

In de meeste gevallen houden kinderen geen littekens aan de wratjes over. Toch kan er heel soms wel een litteken ontstaan wanneer het wratje kapot gekrabd is of door de huisarts is behandeld met bijvoorbeeld de stikstof. Littekens zijn op een donkere huid beter zichtbaar dan op een lichtere huid. Dit komt doordat het litteken vaak donkerder of juist lichter van kleur is dan de omringende huid.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

4 Comments

  1. Lien schreef:

    Ha,bedankt voor de tip! Onze jongens lopen er nu ook al enkele weken mee robd…t ziet er niet uit en ze jeuken blijkbaar verschrikkelijk… straks ook even langs de apotheker! 🙂

    1. Maddy schreef:

      Goh wat vervelend. Ja Bram had ook veel last van jeuk. Betadine kun je ook gewoon bij de drogist halen. Scheelt je weer een aantal euro. Hopelijk werkt het bij jouw jongens net zo goed als hier!!! ?

  2. Fleur schreef:

    Wij hebben er ook lang last van gehad, maar helaas weinig wat heeft gelopen, na ruim een jaar ging het gewoon vanzelf weer over

  3. Bianca Fenna schreef:

    Dat ga ik ook proberen. Mijn dochter heeft ze op haar arm en romp en vooral die op haar arm vallen nu met dit warme weer erg op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.