wat zijn waterwratjes

Wat zijn waterwratjes en wat kun je er tegen doen?

Geplaatst door

Onze Bram heeft een tijdje terug erg veel last van waterwratjes gehad. Het zijn vervelende wratjes die erg besmettelijk zijn maar vooral ook erg kunnen jeuken. Heeft jouw kindje last van waterwratjes of denk jij nu wat zijn waterwratjes? Lees dan vooral verder, misschien helpt mijn tip ook voor jou!

Wat zijn waterwratjes?

Wat zijn waterwratjes precies? Misschien weet je het, misschien ook niet. Geeft niets. Waterwratjes zijn een soort van gladde pukkeltjes, zien er niet erg ‘smakelijk’ uit en zijn gevuld met vocht. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen en ze zitten vaak in groepjes bij elkaar. De waterwratjes zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. En waterwratjes komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.

Hoe kun je waterwratjes herkennen?

Wat zijn waterwratjes is nu beantwoord, maar nu moet je ze nog kunnen herkennen. Is ook wel makkelijk. Waterwratjes zien er uit als glanzende, bolvormige pukkeltjes. Ze zijn lichtroze en iets wat doorzichtig. De wratjes blijven meestal klein. Vaak niet groter dan een halve centimeter. Je zou zeggen dus niet klein, maar op het lichaam van een klein kindje lijkt dit best groot vind ik. Meestal zitten de wratjes in groepjes bij elkaar op een of meerdere plekjes. Zo kun je ze bijvoorbeeld vinden op de benen, knieholtes, rond en onder de oksels, armen, billen of op bijvoorbeeld de romp. In het meest vervelende geval zitten ze op het gezicht. Dit is natuurlijk erg vervelend omdat het dan ook echt opvalt.

wat zijn waterwratjes

Een besmettelijk virus

Het virus in de wratjes is erg besmettelijk, vaak als de wratjes open gaan door bijvoorbeeld krabben, ze kunnen erg jeuken, kunnen er meer rondom het wratje komen te zitten. Soms heeft een kind wel over de 100, ja echt 100 wratjes. Vaak ontstaan waterwratjes wanneer kinderen beginnen met zwemles. Het virus kan zich zo goed verplaatsen.

De oplossing

Bram had er erg veel last van en de wratjes bleven maar ontsteken, het hele internet afgespeurd en ik kwam tot de conclusie dat ik maar even naar de apotheek moest gaan om daar wat meer informatie te vragen of wat zien te krijgen.

Natuurlijk was dit in het weekend, de apotheek was vanaf half 10 geopend tot 12 uur dus ik stond om half 10 uur voor de deur. Het hele verhaal uitgelegd. Bram had er al meer dan een jaar last van en ze gingen ontsteken, bloeden en het werd alsmaar erger. Ik kreeg het advies om Betadine te halen, een oplossing. Vervolgens elke dag aanstippen. Wel natuurlijk eerst goed schoonmaken en dan vervolgens aanstippen met een wattenstaafje…

Zo gezegd zo gedaan.

Ik moet zeggen, voor Bram was het een wondermiddel. Meer dan de helft van zijn waterwratjes waren na een week verdwenen. De wratjes die ontstoken waren zijn al helemaal weg en de wratjes die niet ontstoken waren werden ook snel kleiner en begonnen ook te verdwijnen. Na een maand was Bram van alle wratjes af!

Graag deel ik deze tip dus met jullie, al is dit natuurlijk onze eigen ervaring. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben mocht je er ooit mee te maken krijgen.

5 reacties

  1. Ha,bedankt voor de tip! Onze jongens lopen er nu ook al enkele weken mee robd…t ziet er niet uit en ze jeuken blijkbaar verschrikkelijk… straks ook even langs de apotheker! 🙂

    1. Goh wat vervelend. Ja Bram had ook veel last van jeuk. Betadine kun je ook gewoon bij de drogist halen. Scheelt je weer een aantal euro. Hopelijk werkt het bij jouw jongens net zo goed als hier!!! 😙

  2. Dat ga ik ook proberen. Mijn dochter heeft ze op haar arm en romp en vooral die op haar arm vallen nu met dit warme weer erg op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *